Hirscherju slalom v Leviju in 59. zmaga, Hadalin 18.

V slalomu za svetovni pokal na Finskem je Štefan Hadalin prišel do točk svetovnega pokala
Fotografija: Marcel Hirscher je za nagrado znova dobil severnega jelena. FOTO: AP
Odpri galerijo
Marcel Hirscher je za nagrado znova dobil severnega jelena. FOTO: AP

Najboljši alpski smučar zadnjih sedem sezon Marcel Hirscher je novo sezono začel tako, kot je končal prejšnjo, z zmago. Avstrijec je bil najhitrejši v obeh vožnjah slaloma v finskem Leviju. Za ovratnik mu je dihal Norvežan Henrik Kristoffersen, ki pa se je z zaostankom devetih stotink moral zadovoljiti z drugim mestom. Slovenec Štefan Hadalin je osvojil 18. mesto.

Že prva vožnja, razlika med najboljšima slalomistoma je znašala sedem stotink, je napovedala razburljiv boj za severnega jelena. Svojo tretjo zmago v Leviju, slavil je tudi v letih 2013 in 2016, in tretjega jelena je na Laponskem osvojil Hirscher, ki je lani po vrnitvi v karavano po poškodbi gležnja v Leviju osvojil skromno 17. mesto.

Kristoffersen je v finalu s prednostjo kar 1,32 sekunde prevzel vodstvo od Šveda Andrea Myhrerja, kar pa še vedno ni bilo dovolj za zmago. Hirscher je bil hitrejši ter napovedal, da se ne bo kar tako vdal v boju za šesti slalomski globus. To je bila 28. Hirscherjeva slalomska zmaga v svetovnem pokalu. Več jih imata le Alberto Tomba (35) in Ingemar Stenmark (40), ki je tudi edini med moškimi zbral več zmag (86). Hirscher jih ima vsega skupaj 59.
 

Prvič med točkami v Leviju


Na startu prvega moškega slaloma in uvodne tekme moške sezone, potem ko je veleslalom v Söldnu odpadel zaradi slabega vremena, sta bila dva Slovenca Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

Štefan Hadalin je v Leviju naposled prislalomiral do točk. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Štefan Hadalin je v Leviju naposled prislalomiral do točk. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Boljše startno izhodišče je imel Hadalin, ki je prvo tekmo sezone začel kot 39. na startu. Svojega izhodišča na dobri snežni površini, ki je bila še dovolj ohranjena za napad, ni zapravil. Ob prihodu v cilj je zaostanek 1,39 sekunde zadoščal za 20. čas prve vožnje.

V finalu se ni ustrašil izziva. Nekoliko previdnejša vožnja mu je ob prihodu v cilj prinesla četrti čas za takrat vodilnim Švicarjem Loicom Meillardom, za katerim je zaostal 28 stotink sekunde. Vrhničan se je s končnim 18. mestom prvič v karieri uvrstil med dobitnike točk v Leviju. Njegov zaostanek na koncu je znašal 2,39 sekunde.
 

Kranjec skoraj v finale


Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec, ki želi tej uspešni disciplini dodati še slalom, je startal s številko 82 in se je skoraj uvrstil v finalno vožnjo. Prvo vožnjo je končal na 34. mestu, z zaostankom 2,29 sekunde za Hirscherjem. Za finalom je zaostal 28 stotink sekunde.

"Osemnajsto mesto Štefana je dobro, tako dobro sezone še nikoli ni začel. Na vseh treningih smuča zelo dobro, tekma pa je seveda nekaj drugega. Danes je z ne najboljšima vožnjama sam sebi, upam, dokazal, da sodi še kam višje, kot je 18. mesto. Sem zadovoljen s celotnim napredkom, ki ga je Štefan naredil med pripravljalnim obdobjem. Njegov način smučanja, njegova konstantnost ..., njegova in naša naloga je, da to čim prej spravimo tudi na tekme," je bil zadovoljen glavni trener Slovencev Klemen Bergant.

O Kranjcu pa je dodal: "Žan je od Söldna naprej opravil le dva treninga, ker je imel manjše zdravstvene težave. Tukaj je bil prav z namenom, da ima stik z ekipo in snegom. Na koncu mu je na tekmi kljub zelo visoki številki zmanjkalo zelo malo. Peljal se je zelo solidno. Njegova disciplina je veleslalom, a danes, kljub temu, da ni bil v drugem teku, si zasluži oceno pozitivno."


Viktor Tine Maze


Najuspešnejša Slovenka na slalomih v Leviju je Tina Maze, ki je pred štirimi leti osvojila svojega severnega jelena v Božičkovi deželi z imenom Viktor. Od moške vrste sta z devetim in 12. mestom leta 2008 v Leviju najvišje posegla Mitja Valenčič in Mitja Dragšič.

Karavana se bo zdaj preselila onstran Atlantika, kjer se bodo v Lake Louisu začele hitre discipline za moške, v Killingtonu pa bosta na sporedu ženska slalom in veleslalom.

Komentarji: