Ilka Štuhec: Grdo je brez gledalcev, toda vsaj tekmujemo lahko

Pred dvakratno svetovno prvakinjo je prvi nastop v sezoni, v soboto in nedeljo bo v St. Moritzu superveleslalom.
Fotografija: Ilka Štuhec je sproščena pred prihajajočo premiero zime v hitrih disciplinah. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Ilka Štuhec je sproščena pred prihajajočo premiero zime v hitrih disciplinah. FOTO: Leon Vidic/Delo

Pred nekaj več kot mesecem je Ilka Štuhec praznovala okroglo obletnico 30. rojstnega dne. Pravzaprav praznovanja v teh čudnih časih zloveščega virusa niti ni bilo, upa, da bo imela lepo slavje po koncu smučarske sezone, zdaj pa predvsem misli usmerja k svoji premieri. Ta bo ob tem koncu tednu v St. Moritzu (Švica), kjer je Mariborčanka pozimi leta 2017 osvojila naslov svetovne prvakinje v smuku.

Podvig je ponovila tudi dve leti pozneje na prvenstvu na Švedskem, tako k tekmovalnemu vrhu te nove sezone, svetovnemu prvenstvu v Cortini d'Ampezzo, od 9. do 21. februarja, prihaja z dvema zaporednima lovorikama vedno znova posebej odmevne smučarske discipline. O tem morda razmišlja, kadar se ozre dolgoročno v zimo, zdaj pa ji je vsekakor v središču pozornosti sobotni štart v superveleslalomu. Ponovitev jo čaka že dan pozneje, na uvodni smuk sezone bo morala počakati do srede decembra v Val d'Iseru.

V prejšnji sezoni ni uresničila visokih osebnih ciljev. FOTO: Matej Družnik/Delo
V prejšnji sezoni ni uresničila visokih osebnih ciljev. FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Še nikdar tako dober oktober


Za Ilko pa je vsekakor najbolj pomembno, da se po težavah z zoprno poškodbo kolena, ki se ji je poznala tudi v zadnji sezoni, spet samozavestno in obenem sproščeno vrača v smučino. Kot je povedala na konferenci na daljavo za slovenske novinarje, je pripravljalni načrt tudi v zadnjih tednih uresničila do potankosti. »Res smo imeli zdaj v novembru in tudi že prej v oktobru boljše razmere za vadbo kot v preteklosti. Ob tem času ponavadi nismo bili več na ledenikih, saj smo že trenirali in tekmovali v Severni Ameriki, toda oktobrska primerjava je kar posrečena. Letos je bilo veliko smuke, kakšno leto prej pa ponavadi manj. Največkrat jo je zagodlo vreme, v hipu je postalo topleje, morali smo se seliti, izgubljali smo čas in energijo,« se je spomnila tridesetletnica, ki očitno vse napore, kot nam je omenila že prejšnji mesec ob rojstnodnevnem intervjuju, 26. oktobra, zelo dobro prenaša. Obenem pa se veseli tekme v Švici, kjer je prvič osvojila zlato kolajno na SP, prav v tej alpski državi je opravila večji del priprav za predolimpijsko sezono.


Včasih tudi oboleli na štart


»No, švicarskega državljanstva najbrž še ne bi mogla dobiti, toda volilna pravica v Saas Feeju bi mi že lahko pripadla,« se je pošalila in se spomnila tako omenjenega baznega tabora kot tudi Davosa, kjer je prav tako nazadnje opravila pomemben del treninga. Štajerka se seveda v hipu zresni, ko se beseda zasuče h koronavirusu tudi na uvodnih tekmah smučarske sezone: »Moramo biti previdni, upoštevati vse ukrepe na smučiščih. Nikomur med nami ni vseeno, če opravi dober nastop, se veseli v ciljnem prostoru, ob njem pa ni navdušenih gledalcev. Toda če je to cena, naj kar bo. Vesela sem, da sploh lahko smučamo.« Nenavaden je tudi koledar z zaporednima tekmama v eni disciplini: »Včasih si močno zbolel, pa zbral moči za štart in se vrnil v posteljo. Zdaj pa se lahko povsem dobro počutiš, pa če nimaš negativnega izvida ali je zgolj kdo pozitiven v tvoji okolici, ne moreš nastopiti ...«

V domovini je bila v zadnjih mesecih le redko, večji del treninga pa je opravila v Švici. FOTO: Leon Vidic/Delo
V domovini je bila v zadnjih mesecih le redko, večji del treninga pa je opravila v Švici. FOTO: Leon Vidic/Delo


Toda za našo odlično smučarko je najbolj pomembno, da je zdrava ter da se veseli sobotne premiere. Kot vedno pa so njeni cilji le tista najvišja mesta ...

Preberite še:

Komentarji: