Ilka Štuhec je odprla smukaško sezono tik za najboljšimi

Slovenska alpska smučarka se je v Kanadi obetavno lotila tekmovanj v hitrih disciplinah svetovnega pokala.
Fotografija: Ilka Štuhec je za zmagovalko zaostala za 42 stotink sekunde. FOTO: Eric Bolte/USA Today Sports
Odpri galerijo
Ilka Štuhec je za zmagovalko zaostala za 42 stotink sekunde. FOTO: Eric Bolte/USA Today Sports

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je sezono ženskih tekmovanj v hitrih disciplinah odprla s petim mestom na nocojšnjem smuku za svetovni pokal alpskih smučark v Lake Louisu v Kanadi. Zmagala je Italijanka Sofia Goggia. Najboljša slovenska smukačica, ki je obetavne čase kazala že na treningih, je za zmagovalko zaostala za 42 stotink sekunde.

Dvakratna smukaška svetovna prvakinja iz Slovenije se je v novo sezono podala na drugem mestu večne lestvice slovenskih smučark in smučarjev po številu zmag v svetovnem pokalu. Letos bo iskala pot do desete zmage na tekmah svetovnega pokala. Slovenska smukaška šampionka je v Lake Louisu v preteklosti na začetku sezone 2015/16 kot prva Slovenka na tem prizorišču zmagala na dveh smukih, peta pa je bila v superveleslalomu.

Tokrat je bila zelo blizu svojemu cilju. Od stopničk jo je ločilo 36 stotink sekunde. Slovenska predstavnica je nastopila s štartno številko 28. Razlike na vrhu so bile zelo majhne. Olimpijska prvakinja iz Švice Corinne Suter je za branilko smukaškega malega globusa v minuli sezoni zaostala zgolj za štiri stotinke sekunde, zaostanek Avstrijke Cornelie Hütter na tretjem mestuje znašal šest stotink sekunde. Pred Mariborčanko se je uvrstila še ena Avstrijka Mirjam Puchner, ki je bila hitrejša za sedem stotink sekunde.

Sofia Goggia je bila vnovič izjemno hitra. FOTO: Sergei Belski/USA Today Sports
Sofia Goggia je bila vnovič izjemno hitra. FOTO: Sergei Belski/USA Today Sports

Ne ve, kje je »zašuštrala«

»Danes sem delno prenesla dobro smučanje s treningov na tekmo. Ne vem točno, kaj sem zgoraj bila sem dokaj zunaj linije, ki sem si jo zadala. Z rezultatom sem zadovoljna, vem pa, da bomo na video analizi našli kakšno stvar, ki se jo da narediti bolje. Proga je res v odličnem stanju, sicer je ledena in nemirna, a se resnično da napadati in verjamem, da bo jutri še bolje,« je ocenila Ilka Štuhec.

Dvaintridesetletna Štajerka se je z novimi smučmi, edina od tekmovalk na štartnem seznamu nosi smuči znamke Kästle, prvič po 18. decembru 2021, po lanskem smuku v Val d'Iseru, v svetovnem pokalu znova prebila na peto mesto.

V Kanadi bosta na sporedu še dve tekmi, v soboto še en smuk in nato v nedeljo superveleslalom. Lani je na vseh treh preizkušnjah v Lake Louisu slavila Italijanka Sofia Goggia, ki je bila tudi tokrat izjemno hitra.

Največ, kar 18 zmag, je v Lake Louisu v času svoje kariere osvojila Američanka Lindsey Vonn. Štuhec je s petimi smukaškimi zmagami najuspešnejša Slovenka v svetovnem pokalu, na štirih smukih, leta 2014 tudi v Lake Louisu, je zmagala Tina Maze, ki je sicer zbrala skupaj 26 zmag.

Preberite še:

Komentarji: