Zgolj italijanska »terminatorka« preprečila veliko zmago Ilki Štuhec

Ilka Štuhec je tekmo svetovnega pokala prvič po letu 2019 končala na stopničkah. V St. Moritzu je bila na smuku hitrejša zgolj Italijanka Sofia Goggia.
Fotografija: Ilka Štuhec, Sofia Goggia in Kira Weidle na stopničkah po sobotni tekmi v St. Moritzu. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Odpri galerijo
Ilka Štuhec, Sofia Goggia in Kira Weidle na stopničkah po sobotni tekmi v St. Moritzu. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Ilka Štuhec je osvojila drugo mesto na smuku za svetovni pokal alpskih smučark v St. Moritzu. Mariborčanka je bila na četrtem ženskem smuku sezone počasnejša zgolj od trenutno najboljše smukačice Italijanke Sofia Goggia. Štuhčeva je osvojila že 18. stopničke v svetovnem pokalu, prve po kar treh letih in 11 mesecih. Razmere v St. Moritzu so bile v soboto povsem drugačne kot v petek. Smuka niso skrajševali. Tekma je potekala v jasnem in sončnem vremenu ob idealni vidljivosti. Najboljše, med njimi tudi Slovenka, niso delale napak. Na petkovem skrajšanem smuku je Ilka Štuhec v slabih razmerah iztržila 12. mesto. Po tekmi je dejala, da je bila jezna nase, ker je bila na dolgem trojnem zavoju prenizko, prišla iz smeri in se skoraj ustavila. Dan kasneje se je predstavila v povsem drugačni luči ter se prvič zavihtela na stopničke po menjavi trenerja in opremljevalca.

Ilka Štuhec je slovenskemu ženskemu smučanju priborila 182. stopničke v svetovnem pokalu. Prvič po januarju oziroma februarju 2019 se je znova zavihtela na oder za zmagovalke na tekmah najvišje ravni. Tretja je bila 19. januarja 2019 na smuku v Cortini d'Ampezzo, 10. februarja istega leta pa je osvojila naslov smukaške prvakinje v Åreju. Štuhčeva, dvakratna svetovna prvakinja v smuku, je znova sama sebi in svetu dokazala, da ima pri 32 letih še veliko rezerve in da lahko znova poseže po najvišjih mestih. V cilju je presenetila sama sebe, kako hitra je bila. »Pravzaprav sem bila presenečena, ko sem videla čas v cilju, saj sem imela občutek, da sem povsod drugje, kot sem si predstavljala,« je dejala presrečna Mariborčanka.

Še ni ustavila solz

»Današnji občutek med vožnjo je bil kar divji. Napadala sem in marsikje me je odneslo iz zamišljene linije. Tako da se nisem zavedala, da peljem dovolj hitro za uvrstitev na stopničke,« je pojasnila Ilka Štuhec, ki je prvega od dveh naslovov svetovne prvakinje osvojila leta 2017 v St. Moritzu. Sicer na drugi progi Engiadina in ne na progi Corviglia, na kateri je blestela danes. Slovenska tekmovalka ni bila najbolj zadovoljna s svojo vožnjo, zato je bila nekoliko presenečena z razpletom.

Ilka Štuhec se je na stopničke vrnila prvič po smuku v Cortini d'Ampezzo leta 2019, ko je bila tretja. Takole je proti 2. mestu prodirala v soboto v St. Moritzu. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Ilka Štuhec se je na stopničke vrnila prvič po smuku v Cortini d'Ampezzo leta 2019, ko je bila tretja. Takole je proti 2. mestu prodirala v soboto v St. Moritzu. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

»Ob dveh napakah na progi se mi je danes večkrat zdelo malce mejno. To je odraz samozavesti in zaupanja, tudi v opremo, in vsega tega, kar smo delali letos na treningih. Ne glede na to, kar se zgodi, me ne zmoti, napadam dalje in nesem s seboj hitrost.« Štuhec še ni v celoti dojela, da je znova del najboljših treh na tekmah najvišje ravni: »Stopničke po toliko pretečenega časa. Ne vem še povsem točno, kaj mi pomenijo. Vse odkar sem videla zapis na tabli, sem začela jokati in še sedaj nisem povsem nehala. Res super, zelo sem vesela.«

Po dveh merjenjih vmesnega časa celo v vodstvu

Tako kot v petek je nastopila s številko 18. A je bil njen nastop povsem drugačen. Zelo hitra je bila v zgornjem delu, ob prvem in drugem merjenju vmesnega časa je bila celo za sedem oziroma šest stotink hitrejša od najhitrejše danes. Nato je izgubila nekaj hitrosti, za malenkost zašla iz idealne linije, a je še vedno ohranila stik z vrhom razpredelnice ter zelo dobro izpeljala zaključne zavoje. Njen čas v cilju je prikazal 43 stotink sekunde zaostanka, kar je pomenilo drugi čas. Tega je obdržala do konca.

Nemka Kira Weidle je bila tretja (+ 0,52 sekunde), na četrto mesto se je s številko 21 pognala Američanka Mikaela Shiffrin (+ 0,61), ki je ubranila mesto vodilne v seštevku zime. To je bil prvi ženski smuk na progi Corviglia po 10. januarju 2010, ko je slavila Nemka Maria Höfl-Riesch. Na progi Corviglia je sicer 2. februarja 2008 svojo prvo smukaško zmago v svetovnem pokalu dosegla Tina Maze.

Nasmejana Ilka Štuhec. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Nasmejana Ilka Štuhec. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Palico je držala z lepilnim trakom

Ilka Štuhec ima lepe spomine na St. Moritz. Na svetovnem prvenstvu leta 2017 je osvojila zlato kolajno v smuku, ki pa je potekal na progi Engiadina. To je bil njen prvi od dveh naslovov smukaške svetovne prvakinje. Junakinja dneva je bila seveda Italijanka Goggia, ki je petek z levo roko zajela vratca. Kljub napaki je osvojila drugo mesto. A si je zlomila dve kosti v levi dlani, še isti dan so jo operirali v Milanu, v soboto pa je že nastopila s povezano dlanjo, ki so ji jo na smučarsko palico pričvrstili kar z lepilnim trakom. Osvojila je še 20. zmago v svetovnem pokalu, 15. smukaško. Po poškodbi je bilo vprašljivo, ali bo v soboto sploh lahko nastopila, kaj šele zmagala na dirki.

»Včeraj je bila še zlomljena, danes je že popravljena,« je povedala Goggieva, potem ko je v soboto v St. Moritzu zmagala na svojem tretjem smuku sezone. Goggieva se je po progi spustila s ploščico in devetimi vijaki, vstavljenimi v otečeno levo roko, ki si jo je v petek med tekmo, ko je nerodno zajela vratca, zlomila na dveh mestih, imela pa je tudi improvizirane luknje, vrezane v rokavico. Kljub poškodbi je smučala v prepoznavnem, napadalnem slogu ter zmagala s prednostjo 43 stotink sekunde pred edino slovensko predstavnico v hitrih disciplinah na ženskih tekmah. Goggia je prišla do 11. zmage na zadnjih 16 tekmah svetovnega pokala v smuku, na katerih je nastopila.

Sofia Goggia je bila kljub nedavni operaciji neulovljiva. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Sofia Goggia je bila kljub nedavni operaciji neulovljiva. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Po Pekingu lahko prenese vse

»Po tem, ko sem se pognala iz štarta, nisem mogla pritisniti tako, kot bi si želela, in moja prednost ni bila tako velika kot na treningih, a slabe pol sekunde je bilo več kot dovolj,« je povedala o svoji zmagovalni vožnji. »Dovolj je tudi ena stotinka sekunde. Res sem srečna, res sem hvaležna, saj sploh ni bilo zagotovljeno, da bom lahko danes na štartu,« je dejala. »Res razumem, da je bilo nekoliko tvegano, a rekla sem si, da po olimpijskih igrah v Pekingu lahko prenesem vse. In natanko to sem storila,« je še dejala 30-letna tekmovalka iz Bergama. Na OI je namreč nastopila po poškodbi kolena in osvojila srebro na olimpijskem smuku.

Ilka Štuhec v smukaškem seštevku z osvojenimi 192 točkami zaseda odlično tretje mesto. Pred slovensko šampionko sta le zmagovalka treh smukov v tej sezoni Goggia (380 točk) in Švicarka Corinne Suter (218), ki je bila tokrat šele 14. Slovenka je bila na obeh smukih v Kanadi peta. Štuhec, lastnica dveh malih kristalnih globusov, je sicer na drugem mestu večne lestvice slovenskih smučark in smučarjev po številu zmag v svetovnem pokalu. Letos bo iskala pot do že desete zmage.

V St. Moritzu bodo v nedeljo skušali izpeljati še ženski superveleslalom.

Presrečna zmagovalka kaže povito roko. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Presrečna zmagovalka kaže povito roko. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Preberite še:

Komentarji: