Ilka z vesli in v plesnih čevljih, zdaj še med količke

Ilka Štuhec ima za sabo 40 dni na snegu, včeraj na priprave v Kaunertal. Letošnja novost bo trening na Norveškem.
Fotografija: Ilka Štuhec (v sredini) ima ob sebi najboljšo ekipo, pravi. V njej so (z leve) kineziologinja Anja Šešum, trener Grega Koštomaj, vodja ekipe Darja Črnko in serviser Aleš Sopotnik. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Ilka Štuhec (v sredini) ima ob sebi najboljšo ekipo, pravi. V njej so (z leve) kineziologinja Anja Šešum, trener Grega Koštomaj, vodja ekipe Darja Črnko in serviser Aleš Sopotnik. FOTO: Roman Šipić/Delo

Ljubljana – Svetovna prvakinja v smuku in lastnica dveh malih globusov Ilka Štuhec ima za sabo 40 dni na snegu. Volje ji po uspešni rehabilitaciji sprednje križne vezi v kolenu ne manjka. Deluje v najboljši ekipi, pravi. Vanjo se je na novo priključil serviser Aleš Sopotnik, ki bo razbremenil njeno mamo Darjo Črnko. 

Štuhčeva, ki si je lansko jesen tik pred začetkom sezone strgala sprednjo križno vez in morala na šesto operacijo kolena, se je včeraj odpravila na snežni trening v Kaunertal na Tirolsko. »Občutki na smučeh so vedno boljši, zbujajo se, počutim se vse bolj zanesljivo,« je dejala Mariborčanka, ki je izpustila prejšnjo sezono. Do nove ima še več kot pol leta časa, saj je – zaenkrat – ne namerava začeti konec oktobra v Söldnu, temveč mesec dni pozneje v Lake Louise, kjer je pred dvema sezonama slavila premierno zmago v karieri.
 

Opremo pozna in ji zaupa


Vrhunec zime bo svetovno prvenstvo v Åreju, prizorišče je preizkusila na finalu olimpijske sezone. »Bila sem na ogledu proge in dobila podatke, ki sem jih potrebovala. Med tekmo sem se premaknila po progi, kar je bilo zame nekaj novega. Ponavadi tekmujem, ne stojim in gledam. Dobila sem nekaj občutka, kako izgleda teren in mislim, da mi bo to pomagalo na SP,« se k novim dokazovanjem ozira Štuhčeva, ki nadaljuje sodelovanje s švicarskim opremljevalcem Stöcklijem. 

»Opremo poznam in ji zaupam. Če se nekdo ne počuti zanesljivo, je treba poiskati razloge za to. Menim pa, da je treba najprej razčistiti pri sebi,« se je odzvala na menjavo opreme v slovenski reprezentanci. 
 

Dva moška, tri ženske


Testiranju smuči se bo v letošnjem pripravljalnem obdobju izognila. »Najbolj so priporočljiva, ko imaš dobre občutke. Ta čas sem še na mestu, ko skušam najprej zbuditi samo sebe,« je dejala in pozdravila novega člana ekipe, serviserja Sopotnika, ki ima v življenjepisu zabeležena sodelovanja s slovensko, ameriško in kanadsko reprezentanco ter z nekdanjo švedsko šampionko Anjo Pärson. Obdeloval je že široko paleto smuči, pravzaprav vse znamke razen Stöckli, s katero zdaj začenja novo zgodbo.

»Navadil sem se biti sam v ženski družbi, a še en predstavnik moškega spola bo popestritev. Aleša cenim, je strokovnjak in menim, da bo tudi on lahko doprinesel k boljši izvedbi Ilkinih nastopov,« je razmišljal trener Grega Koštomaj, zadovoljen, ker njegova tekmovalka po poškodbi že zelo dobro stoji na smučeh. »Postavili smo osnovni temelj s prostim smučanjem, zdaj moramo vse to prenesti še na postavljene proge,« je razkril Koštomaj, ki se bo z ekipo vrnil v Kaunertal še v juniju, pred enomesečnimi pripravami v Čilu pa se bo ekipa odpravila še na 10-dnevni snežni trening na Norveško. 
 

S SZS v procesu pogajanj


Kineziologinja Anja Šešum je opozorila, da Štuhčeva še ni na 100 odstotkih, gre pa vse v pravo smer. »Naš cilj je, da bi bila Ilka, ko bo treba, na višji ravni kot pred poškodbo. Ko bo zmogla več, bodo tudi treningi nekoliko težji, kot so bili v prejšnji sezoni,« je razkrila Šešumova, ki v Ilkin program kondicijske vadbe vselej doda kakšno popestritev, denimo veslanje in ples. »Oboje je dvignila na višjo raven,« je malo za šalo malo zares dejala nekdanja veslačica. »Ogromno sva veslali letos. Trudim se, da tedni niso podobni eden drugemu, ampak da je vadba raznovrstna,« je dejala Šešumova.

Njeno »šefico« v pripravljalnem obdobju čaka še podpis pogodbe s Smučarsko zvezo Slovenije. Kaj se ta čas dogaja? »Še naprej smo v procesu pogajanj,« je dejala Štuhčeva.

Povezane vsebine
 

Komentarji: