Jakov Fak blizu stopničk, znova šesti

Šved Sebastian Samuelsson je z brezhibno predstavo na zasledovalni tekmi prišel do prve zmage v karieri. Johannes Thingnes Bø se je utrdil v vodstvu.
Fotografija: Sebastian Samuelsson je bil najboljši na zasledovalni tekmi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sebastian Samuelsson je bil najboljši na zasledovalni tekmi. FOTO: Reuters

Šved Sebastian Samuelsson je zmagovalec moške zasledovalne biatlonske tekme za svetovni pokal v Kontiolahtiju na Finskem. Triindvajsetletni Šved je do zmage prišel po 18. mestu v sprintu. Še eno vrhunsko uvrstitev je zabeležil Jakov Fak, ki je z enim zgrešenim strelom na zadnjem postanku osvojil šesto mesto.

Samuelsson je še enkrat več potrdil, da je v novi sezoni izredno hiter v smučini, kljub temu pa je presenetil, saj se je na progo podal 1:10 minute za četrtkovim zmagovalcem Tarjeijem Bøjem. A že na prvem streljanju se je prebil na deveto mesto, po polovici na peto, nato pa se je z Norvežanom Johannesom Thingnesom Bøjem boril za zmago.Šved si je na zadnjem streljanju stoje privoščil eno napako, Norvežan dve. Na koncu je Šved po 12,5 kilometra borbe za 15,3 sekunde ugnal Francoza Fabiena Clauda, ki je moral tako kot tretjeuvrščeni Johannes Thingnes Bø skupaj trikrat v kazenski krog, v smučini pa je bil močnejši Francoz.

Jakov Fak je bil spet šesti. FOTO: Antti Aimo-koivisto/AFP
Jakov Fak je bil spet šesti. FOTO: Antti Aimo-koivisto/AFP


Norvežan je z novimi stopničkami še utrdil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, ne gre pa spregledati, da se obeta izjemno zanimiva sezona, ki bo imela vrhunec februarja na svetovnem prvenstvu na Pokljuki. Uvod v sezono je na štirih tekmah postregel s štirimi zmagovalci, lani jih je bilo v celi sezoni pet.
 

Enkrat v kazenski krog


Slovenija še vedno čaka na prve stopničke po olimpijskih igrah v Pjongčangu. Vnovič je bil zelo blizu Fak, ki pa je na zadnjem postanku moral enkrat v kazenski krog ter nazadoval na šesto mesto, v nasprotnem primeru bi se bržkone boril celo za zmago. V skupnem seštevku svetovnega pokala je po izjemni seriji zdaj napredoval na tretje mesto.

Faj je na Finskem osvojil peto, dve šesti in eno sedmo mesto.

Klemen Bauer pa ni nadgradil 24. mesta iz sprinta. Na prvih treh streljanjih je po enkrat zavil v kazenski krog, po zadnjem streljanju pa trikrat in zdrsnil na 43. mesto ter ostal brez novih točk.
 

Zmaga Švedinj


Švedinje Johanna Skottheim, Mona Brorsson, Elvira Öberg in Hanna Öberg pa so zmagovalke uvodne biatlonske štafetne tekme v sezoni 2020/21. Na 4 x 6 km dolgi progi so Švedinje za slabih 10 sekund ugnala Francozinje in za skoraj 44 Nemke. Slovenija na tekmi ni imela svoje ekipe. Nedavno je zbolela Nika Vindišar, ki je že na okrevanju v domovini.

Preberite še:

Komentarji: