Česa takega nismo videli že sedem let, na vrhu kar dva

Japonski smučarski skakalec Rjoju Kobajaši in Halvor Egner Granerud sta si v Lahtiju razdelila zmago, kar se v skakalni karavani ni pripetilo od leta 2015.
Fotografija: Halvor Egner Granerud (na fotografiji) je v drugi seriji za las ubranil prednost pred Rjojujem Kobajašijem, ki pa se mu je pridružil na najvišji stopnički. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Halvor Egner Granerud (na fotografiji) je v drugi seriji za las ubranil prednost pred Rjojujem Kobajašijem, ki pa se mu je pridružil na najvišji stopnički. FOTO: Reuters

Vodilni po prvi seriji Norvežan Halvor Egner Granerud in Japonec Rjoju Kobajaši (278 točk) sta si razdelila zmago na nedeljski tretji tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih v Lahtiju. V najboljši deseterici sta končala dva Slovenca, oba sta v finalu nazadovala. Žiga Jelar (256,8) je bil deveti, Cene Prevc (255,2) pa deseti. Na tretji stopnički za zmagovalcema – prvič po letu 2015 sta si dva skakalca razdelila zmago z istim točkovnim zbirom – je pristal petkov zmagovalec, Avstrijec Stefan Kraft, ki je za zmago zaostal za 6,7 točke.

Na nedeljski tekmi sta poleg omenjenih nastopila še dva Slovenca. Timi Zajc (239 točk) je s 30. po prvi seriji napredoval na končno 24. mesto, Peter Prevc (238,8), ki je bil po polovici tekme enajsti, pa je v finalu nazadoval na 25. mesto.

Upa na še več priložnosti za napad

»Deveto mesto je lep rezultat. V finalu sem napadal, ampak žal se danes ni šlo po mojih načrtih. Upam, da bom imel priložnost še za več takšnih napadov in da se mi bodo tudi obrestovali,« je po tekmi povedal najboljši Slovenec Jelar. »Za menoj je zelo zanimiv dan. S skokom v prvi seriji sem lahko res zadovoljen, za nastop v drugi seriji sem pa kar jezen. Skok ni bil tako slab, kot se je nato izkazalo, predvsem pa glava ni bila tam, kjer bi morala biti. To bo treba v Lillehammerju popraviti,« pa je dejal desetouvrščeni Cene Prevc.

Tudi v Lahtiju so se vršili pozivi k miru v Ukrajini. Najbolj je izstopal poljski skakalni šampion Kamil Stoch (252,3), na nedeljski tekmi sicer enajsti, ki je na smuči v angleškem jeziku zapisal: »Stop vojni! Bolje se je boriti v športu.« Trikratni olimpijski prvak je v pogovoru za skijumping.pl povedal, da se je težko osredotočiti na skoke. »Zelo težko se je osredotočiti na to, kar rad počneš. Tudi če čutim, da je skakanje res zabavno, se je težko nasmehniti, uživati, dvigniti roke, ko je tik za našo mejo tako hudo,« je dejal Stoch.

Kobajaši je z zmago obenem slekel rumeno majico danes petouvrščenemu Karlu Geigerju in ima pred nadaljevanjem sezone pred Nemcem 43 točk prednosti. Tretji skupno je Granerud (1090 točk), najboljši Slovenec to zimo v svetovnem pokalu Anže Lanišek, ki je Lahti izpustil zaradi prehlada in treniral v Planici, je na skupno šestem mestu (657), v »top 10« je še Cene Prevc (491), ki je deveti.

Skakalci se zdaj iz Lahtija selijo v Lillehammer, kjer se bo sredi tedna začela norveška turneja raw air.

Preberite še:

Komentarji: