Diggins in Krüger slavila v Davosu, Anja Mandeljc do uspeha kariere

Ameriška smučarska tekačica Jessie Diggins je zmagala na tekmi za svetovni pokal v prostem slogu na 20 km v Davosu v Švici.
Fotografija: Jessica Diggins (na fotografiji) proslavlja po zmagi v štafetnem šprintu na olimpijskih igrah leta 2018 v Pjongčangu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Jessica Diggins (na fotografiji) proslavlja po zmagi v štafetnem šprintu na olimpijskih igrah leta 2018 v Pjongčangu. FOTO: Matej Družnik/Delo

Anja Mandeljc je bila z izidom kariere 21. (+2:23,5). Na isti razdalji je med tekači slavil Norvežan Simen Hegstad Krüger. Za Digginsovo sta se zvrstili Norvežanka Ingvild Flugstad Østberg s 5,5 sekunde zaostanka, tretja pa druga predstavnica ZDA Rosie Brennan (+11,2). Neža Žerjav je bila 43. (+8:00,3) in je prehitela tri tekmovalke, tretja Slovenka Eva Urevc pa ni nastopila.

Na tekmi tekačev je bil Krüger zelo prepričljiv in je tekmece ugnal več kot 20 sekund. Sledilo mu je še pet rojakov, na zmagovalnem odru sta bila še Hans Christer Holund (+22,3) in Sjur Roethe (+24,5). Na štartnem seznamu sta bila tudi Slovenca Anže Gros in Vili Črv ter končala na začelju. Črv je bil 54. (4:59,2), Gros pa zadnji, 59. (10:38,4). Dosežek dneva v slovenskem taboru pa je zabeležila Anja Mandeljc.

»Mislim, da je bila to res tekma moje kariere. Zelo sem vesela rezultata. Že na ogrevanju sem se počutila zelo dobro in to sem prenesla tudi na tekmo. Glede na to, da je bila preizkušnja na 20 km, kar ni tako kratko, sem začela malo bolj kontrolirano in potem stopnjevala do konca. Lepo se je izšlo, tudi sama sem bila zelo presenečena nad rezultatom in res sem vesela,« je povedala Anja Mandeljc.

»Ta rezultat je dokaz, da se da priti med 30 in da se splača vztrajati. Z novimi smučmi se res zelo dobro znajdem, pod nogami imam zelo dober občutek. Pri Atomicu mi radi priskočijo na pomoč, tudi če potrebujem kakšen nov par. Res sem vesela. Tudi danes so bile smuči res dobre,« je dejala 23-letna članica kranjskega Triglava in še dodala: »Zdaj je končno malo oddiha, malo sprostitve in malo več časa za trening. Nato pa pridejo nove tekme. S trenerji se moramo še pogovoriti, kako naprej. Upam, da nadaljujemo v tem ritmu in gremo še višje. Upam, da nastopim tudi na novoletni turneji, ne vem pa še, na koliko tekmah.«

To sta bili zadnji tekmi pred novoletno turnejo. Tour de ski se bo začel 31. decembra v švicarskem Val Müstairju, nadaljeval 3. in 4. januarja v nemškem Oberstdorfu in končal med 6. in 8. januarjem v Val di Fiemmeju v Italiji.

Komentarji: