Eva Urevc zablestela na zasledovanju z najboljšim dosežkom v karieri

Slovenska smučarska tekačica Eva Urevc je na novoletni turneji pokazala novo odlično predstavo.
Fotografija: Eva Urevc med nastopom v Dresdnu decembra 2021. FOTO: Jens Schlueter/AFP
Odpri galerijo
Eva Urevc med nastopom v Dresdnu decembra 2021. FOTO: Jens Schlueter/AFP

Na 20 kilometrov dolgi zasledovalni tekmi v prostem slogu v Oberstdorfu je Eva Urevc še za dve mesti izboljšala uvrstitev z desetkilometrske preizkušnje v klasičnem slogu in se z devetega prebila na sedmo mesto. To je zdaj njena nova najboljša uvrstitev na preizkušnjah na razdalji. Urevc je za zmagovalko zaostala minuto, 47 sekund in desetinko, za petim mestom pa vsega sekundo. Vseskozi je tekla v večji skupini tekmovalk okrog šestega mesta. Po štirih od šestih krogov je bila sedma, nato je malce izgubila in bila na 16,5 km na repu skupine, a je nato prikazala izvrsten zaključek in po sprintu pritekla do sedmega mesta.

»V bistvu sem se trudila vseskozi biti na začetku naše skupine, ne na koncu. Vmes sem padla na rep skupine in sem imela težave, da sem se sploh prebila naprej. Vedela pa sem, da imam še dovolj energije za zaključek. Na koncu sem se skušala prebiti čim bolj naprej. Prepričana sem, da bi bila lahko še dve mesti boljša, a ne bom se pritoževala tudi nad sedmim mestom,« je dejala najboljša slovenska tekačica.

Mandeljc: Noge so že kar pekle

Dve mesti je pridobila tudi Anja Mandeljc, ki je z zaostankom dveh minut in 52 sekund tekmo končala na 25. mestu.

»Res sem vesela, da mi je uspelo še celo izboljšati rezultat. Tekma je bila sicer kar težka, težko je bilo ves čas ostati v skupini. Zadnja dva kroga so noge že kar pekle, a res sem dala vse od sebe in sem res zadovoljna,« dobre volje ni skrivala Mandeljc.

Prvo mesto je zadržala Švedinja Frida Karlsson, tudi na drugem mestu je ista tekmovalka kot po desetkilometrski preizkušnji, Finka Krista Parmakoski, na tretje mesto pa se je s četrtega po norveškem dvoboju zavihtela Tiril Udnes Weng. Karlssonova, ki je zabeležila tretjo zmago v sezoni in sedmo v svetovnem pokalu, vodi v skupnem seštevku turneje, pred Wengovo ima minuto in 28 sekund prednosti, Eva Urevc je z zaostankom štirih minut in šestih sekund 17., Anja Mandeljc pa je na 30. mestu, za najboljšo zaostaja pet minut in 57 sekund.

Klaebo s četrto zaporedno zmago sam na vrhu večne lestvice

Johannes Høsflot Klæbo je zmagal tudi na uvodnih dveh tekmah v švicarskem Val Müstairju in torkovi tekmi na 10 km v nemškem Oberstdorfu. Edini Slovenec Miha Šimenc je končal na 64. mestu. Klæbo je dobil že 15. etapo na novoletnih turnejah. Na tej je bil najboljši na uvodnem šprintu v Švici, kjer je nato v istem kraju dobil še zasledovalno preizkušnjo.

Podobno je storil v Oberstdorfu, saj je najprej slavil na 10 km prosto, nato pa v sredo še na zasledovalni preizkušnji. Tokrat je za zmago ugnal rojaka Sindreja Bjørnestada Skarja, ki je na drugem mestu zaostal za 1,8 sekunde, in Italijana Federica Pellegrina (+2,1), ki je bil tretji. Z zaostankom nekaj več kot štirih minut je tekmo na 64. mestu sklenil edini slovenski tekmovalec Šimenc.

Klæbo je zdaj sam na vrhu večne lestvice z največ zmagami (15) na tekmah novoletne turneje. Eno več ima od rojakinje Therese Johaug in Poljakinje Justyne Kowalczyk.

Preberite še:

Komentarji: