V Saporu zmaga Kobajašija, od naših znova najboljši Lanišek

Na prvi tekmi za svetovni pokal v Saporu je točke osvojilo pet slovenskih smučarskih skakalcev.
Fotografija: Japonski as Rjoju Kobajaši je takole poletel do zmage v Saporu. FOTO: Kazuhiro Nogi/AFP
Odpri galerijo
Japonski as Rjoju Kobajaši je takole poletel do zmage v Saporu. FOTO: Kazuhiro Nogi/AFP

Na prvi od treh tekem smučarskih skakalcev za svetovni pokal v Saporu je zmaga ostala doma. S skokoma, dolgima 135 in 130 metrov, je bil najboljši japonski zvezdnik Rjoju Kobajaši, ki je imel 7,2 točke prednosti pred drugouvrščenim Poljakom Dawidom Kubackim (137 m in 125,5 m). Na tretjo stopnico zmagovalnega odra se je povzpel norveški »zlati orel« Halvor Egner Granerud (130,5 m in 126 m).

Od Slovencev sta se najbolje odrezala Anže Lanišek (130,5 m in 127 m) in Timi Zajc (128,5 m in 132 m), ki sta drug za drugim zasedla šesto oziroma sedmo mesto. Lanišek je v finalu pridobil eno mesto, Zajc pa šest. »Glede na vse težave, ki sem jih imel s spanjem, sem zelo zadovoljen. To je vrhunski rezultat, upam pa, da bom te skoke stopnjeval naprej,« je dejal 26-letni Domžalčan, štiri leta mlajši skakalec iz Hramš v občini Žalec pa je izjavil: »Zelo sem vesel sedmega mesta. Škoda manjše napake v prvi seriji, a počasi gre na bolje.«

Najboljšo petnajsterico je zaokožil Peter Prevc (127 m in 130 m), med dvajseterico pa se je z 18. mestom prebil tudi Žiga Jelar (123,5 m in 126 m). Do točk se je od naših dokopal še Lovro Kos (122,5 m in 117,5 m), ki je pristal na 29. mestu.

»Lep ekipni uspeh, dva med deset. Anže na odličnem šestem mestu, Timi na najboljšem mestu letos, sedmem. Peter 15., tudi Žiga z 18. mestom. To je lep rezultat. Mogoče je manjkala pika na i, da bi bili v igri za zmagovalni oder, a po manjših težavah, ki smo jih imeli s prilagajanjem, je to zelo soliden začetek Sapora, tako da se že zelo veselimo naslednjih dveh tekem,« je dejal glavni trener Robert Hrgota.

image_alt
Nov rekord legendarnega Japonca, ki še ne razmišlja o koncu kariere

Domen Prevc (114,5 m/40.) je bil prekratek za drugo serijo, Žak Mogel pa je obtičal že v kvalifikacijah, v katerih je kot prvi brez tekme ostal legendarni Japonec Noriaki Kasai.

Takšen razgled na Saporo si je priskakal Poljak Dawid Kubacki. FOTO: Kazuhiro Nogi/AFP
Takšen razgled na Saporo si je priskakal Poljak Dawid Kubacki. FOTO: Kazuhiro Nogi/AFP

Po prvi seriji vodil Kubacki

Po uvodni seriji je vodil Dawid Kubacki, ki ga je odneslo najdlje (137 m). Na drugem mestu je bil domači zvezdnik Rjoju Kobajaši (135 m), tretji pa Halvor Egner Granerud (130,5 m).

Od Slovencev je bil v najboljšem položaju spet Anže Lanišek (130,5 m), ki je bil sedmi, šest mest pred Timijem Zajcem (128,5 m). V finale so se od naših prebili tudi Peter Prevc (127 m/17. mesto), Žiga Jelar (123,5 m/21.) in Lovro Kos (122,5 m/29.).

Jutri (8.00) bo v Saporu še druga tekma, v nedeljo (2.00) pa še tretja.

Preberite še:

Komentarji: