Matthias Mayer je končal prevlado kralja Stelvia

Po osmih letih je na najvišji stopnički smukaške preizkušnje v Bormiu znova Avstrijec.
Fotografija: Matthias Mayer je tesno ugnal celotno svetovno konkurenco. FOTO: Roberto Trabucchi/AFP
Odpri galerijo
Matthias Mayer je tesno ugnal celotno svetovno konkurenco. FOTO: Roberto Trabucchi/AFP

Bormio – Po osmih letih je na najvišji stopnički smukaške preizkušnje v Bormiu znova Avstrijec. Matthias Mayer je z danes srečno številko 13 prvič v karieri pokoril zahtevno strmino Stelvio. Avstrijci so sklenili koledarsko leto z dvojno zmago. Vincent Kriechmayr je prvo mesto zgrešil za pičle štiri stotinke sekunde. Boj za tretje mesto je dobil Švicar Urs Kryenbühl, ki je za prvim mestom zaostal za zgolj šest stotink sekunde. Edini Slovenec Boštjan Kline je bil 39.

Mayer je našim severnim sosedom prismučal še 14. zmago na smukih v Bormiu in skupno 184. zmago na moških smukih za svetovni pokal, s čimer so Avstrijci daleč najuspešnejša smukaška nacija. Švicarji na drugem mestu jih imajo 123. Norvežani na tretjem in Italijani na četrtem mestu pa 43 in 42 moških smukaških zmag. Tridesetletnik iz majhne vasice Zobrce na avstrijskem Koroškem (Afritz am See), olimpijski smukaški prvak iz Sočija, je dosegel svojo deseto zmago v svetovnem pokalu.

Najuspešnejši smukač na Stelviu, Italijan Dominik Paris, ki je od leta 2017 do lani štirikrat po vrsti dobil smuk v Bormiu, je zadnjo moško tekmo za svetovni pokal v letu 2020 končal na četrtem mestu. Zmagovalni oder je zgrešil za sedem stotink sekunde.

Boštjan Kline je bil vnovič prepočasen za visoko uvrstitev. FOTO: Jeff Pachoud/AFP
Boštjan Kline je bil vnovič prepočasen za visoko uvrstitev. FOTO: Jeff Pachoud/AFP


Kline 29. ob prihodu v cilj


Od štirih Slovencev, ki so se odpravili na to italijansko prizorišče, je na današnjem smuku nastopil le Boštjan Kline. Nastopil je s številko 35 in ni prehitel nobenega od uvrščenih, njegov zaostanek 3,07 sekunde je sprva pomenil 29. mesto, nato pa je izpadel iz prve trideseterice, ki je osvojila točke. Klemen Kosi je hudo padel na nedeljskem uradnem treningu smuku ter s poškodbami vezi desnega kolena in meniskusa že končal tekmovalno zimo. Martin Čater, ki je spektakularno začel sezono z zmago na uvodnem smuku v Val d'Iseru, pa je v Bormio prišel z manjšimi zdravstvenimi težavami in se je odločil, da bo izpustil smuk na Stelviu. Čeprav je bil na startnem seznamu, pa se za nastop ni odločil Miha Hrobat.

Naslednji moški preizkušnji v kraljevski disciplini bosta na sporedu v Wengnu v Švici čez dobra dva tedna z dvojnim smukaškim sporedom 15. in 16. januarja. Na smuku v Wengnu je bil Čater lani osmi, letos januarja pa je Celjan wengensko alpsko kombinacijo končal na šestem mestu.

Komentarji: