Meta Hrovat do najboljšega slalomskega dosežka v karieri

Mlada slovenska alpska smučarka je bila po prvi progi sedma, naposled pa zasedla 12. mesto. Zmaga za Mikaelo Shiffrin.
Fotografija: Meta Hrovat se je razveselila najboljše slalomske uvrstitve v karieri. FOTO: Markku Ulander/AFP
Odpri galerijo
Meta Hrovat se je razveselila najboljše slalomske uvrstitve v karieri. FOTO: Markku Ulander/AFP

Levi – Komaj 20-letna kranjskogorska alpska smučarka Meta Hrovat v začetku nove tekmovalne sezone svetovnega pokala dokazuje, da je očitno najbolje pripravljena med slovenskimi specialistkami za tehnične discipline. Že na uvodnem veleslalomu na ledeniku Rettenbach nad Söldnom je bila na 18. mestu naša edina udeleženka med dobitnicami točk, še bolje pa ji je šlo na današnjem prvem slalomu v finskem Leviju, ki se je zaradi močnega vetra začel s tričetrturnim zamikom in z znižanega štartnega mesta.

Tudi Maruša Ferk se je brez težav uvrstila med dobitnice točk. FOTO: Gabriele Facciotti/AP
Tudi Maruša Ferk se je brez težav uvrstila med dobitnice točk. FOTO: Gabriele Facciotti/AP


V drugo previdneje


S končnim dvanajstim mestom je dosegla svoj najboljši slalomski rezultat na preizkušnjah te kakovostne ravni, pred tem je bila najvišje 17. na finalu minule sezone v Åreju. Toda izhodišče po prvi progi je imela danes še boljše, saj se je s štartno številko 33 prebila celo do sedmega mesta z ne prevelikim zaostankom sekunde in stotinke za vodilno, Američanko Mikaelo Shiffrin. V drugo se je na progo pognala nekoliko bolj previdno in zadržano, konstantno puščala stotinke po celotni progi, še najmanj v spodnjem delu, in ciljno črto prečkala kot šesta. Vseh šest tekmic, ki so bile še vrh strmine, jo je nato prehitelo in izrinilo iz deseterice.


Edina z visoko štartno številko


Kot edina tekmovalka z višjo štartno številko je Meta na prvi progi premešala karte pri vrhu, pred njo pa so bile izključno smučarke, ki so začele v elitni sedmerici. Za tretjim mestom, ki ga je zasedala lanska zmagovalka Levija, Slovakinja Petra Vlhova, je zamujala manj kot pol sekunde. Korak pred konkurenco sta bili le Shiffrinova in Švedinja Frida Hansdotter, ki je zaostajala le 14 stotink.


Največ izgubila spodaj


Najboljše smučarke so bile na prvi progi vodilni Američanki enakovredne v zgornjem in spodnjem delu, v srednjem pa si je Mikaela zagotovila izdatno prednost pred večino tekmic. Pri Hrovatovi je bilo ravno obratno: pri drugem vmesnem času je bila namreč zgolj 44 stotink zadaj, s čimer se ji je obetalo celo tretje izhodišče, a je glavnino časa – debele pol sekunde – izgubila na spodnjem delu proge.

Ana Bucik je razočarala. FOTO: Markku Ulander/Reuters
Ana Bucik je razočarala. FOTO: Markku Ulander/Reuters


Do točk tudi Ferkova


Finalni nastop si je zagotovila tudi Maruša Ferk, ki je na vseh odsekih skrajšane prve proge izgubljala približno enako, končni zaostanek (+ 1,84) pa je zadostoval za 22. izhodišče, ki ga je v drugo tudi zadržala. Razočarala je v minulih sezonah vodilna slovenska slalomistka Ana Bucik, ki je bila na 33. mestu za pičlo desetinko prepočasna za preboj med finalistke, Klara Livk pa z visoko štartno številko 63 na zdelani progi ni mogla višje kot tik za rob petdeseterice (51.) z zaostankom 3,28 sekunde za vodilno.

...
...


IZIDI PRVE PROGE


1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 45,06
2. Frida Hansdotter (Šve) + 0,14
3. Petra Vlhova (Slk) 0,59
4. Katharina Gallhuber (Avs) 0,63
5. Wendy Holdener (Švi) 0,70
6. Anna Swenn Larsson (Šve) 0,93
7. Meta Hrovat (Slo) 1,01
8. Erin Mielzynski (Kan) 1,21
9. Marina Wallner (Nem) 1,27
10. Nina Haver-Løseth (Nor) 1,29
22. Maruša Ferk (Slo) 1,84
____________________________________
33. Ana Bucik (Slo) 2,29
51. Klara Livk (Slo) 3,28

Preberite še:

Komentarji: