Cilj sezone pet slovenskih slalomistk na štartu

Danes na tekmi v Leviju Bucikova, Ferkova, Hrovatova in Livkova, jutri Hadalin in Kranjec.
Fotografija: Moška karavana, v njej bo tudi Štefan Hadalin, bo v novo sezono štartala jutri. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Moška karavana, v njej bo tudi Štefan Hadalin, bo v novo sezono štartala jutri. FOTO: Matej Družnik/Delo

Po deset slalomov za svetovni pokal čaka alpske smučarke in smučarje v novi sezoni. Uvodna bosta na sporedu danes za ženske, jutri pa za moške (oba ob 10.15 in 13.15). Po Söldnu sta obe karavani znova na istem prizorišču, tokrat v Leviju, naslednjič pa bosta združeni šele prvi dan novega leta v Oslu.

Na štartu bodo danes štiri slovenske smučarke. Ob Ani Bucik, najboljši slalomistki v reprezentanci, še izkušena Maruša Ferk, mlada Meta Hrovat in članica ekipe za evropski pokal Klara Livk, ki je bila v internih kvalifikacijah boljša od Neje Dvornik.


Preveč napak


Bucikova je v minuli sezoni na tem laponskem prizorišču z 9. mestom dosegla rezultat zime v svoji paradni disciplini, a glavni trener reprezentance Denis Šteharnik opozarja, da dekleta pred prvo tekmo niso osvojila ustreznega ritma. »Morda pa se bo to zgodilo prav na prvem slalomu,« ne izključuje te možnosti, a hkrati opozarja, da je ta čas v njihovem smučanju preveč napak.
»Normalno je, da v trenerskem štabu tik pred prvim slalomom še nismo zadovoljni. Dekleta z nesmiselnimi napakami po nepotrebnem izgubljajo čas na progi. Skratka, treningi kažejo, da imamo še rezerv,« je Šteharnik sporočil iz Levija.

Kakšni so sicer cilji, ki so si jih začrtali za sezono? »Radi bi, da se ena tekmovalka uvršča med deset, druga med petnajst in da pridobimo še eno štartno mesto, to pomeni, da bi jih imeli pet,« je razgrnil želje sogovornik, ki se je v preteklih dneh z dekleti privajal na za Skandinavijo nenavadno vreme. Temperature so za ta letni čas visoke, prav tako vlaga, dežuje, piha ...

Glavni trener slovenske ženske reprezentance Denis Šteharnik pravi, da dekleta pred prvim slalomom sezone še niso prestavila v višjo prestavo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Glavni trener slovenske ženske reprezentance Denis Šteharnik pravi, da dekleta pred prvim slalomom sezone še niso prestavila v višjo prestavo. FOTO: Voranc Vogel/Delo


»A prirediteljem je uspelo dobro pripraviti progo, utrdili so jo z vodo in soljo,« je razkril po včerajšnjem prostem treningu. Današnja napoved prinaša veter, zaradi katerega gondola morda ne bo obratovala, v tem primeru bodo dekleta na progo odpeljali z avtobusom, pripravljen pa je tudi rezervni – nižji – štart, če bi bil veter premočan. V tem primeru bi bila proga krajša za približno 15 vrat.
 

Hadalin bolj domač


Potem ko se je narava poigrala z otvoritveno (veleslalomsko) tekmo moške sezone na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, tokrat kaže, da bodo v poolimpijsko zimo jutri vendarle štartali tudi oni. »Veter naj bi ponehal, temperature pa naj bi se spustile,« je za nedeljo zasuk na bolje napovedal trener tehničnih disciplin v moški vrsti Klemen Bergant.

Njegova tekmovalca Štefan Hadalin in Žan Kranjec imata za sabo dva dneva treninga v Leviju. »Zadnji novembrski vadbeni sklop nam je bolje uspel kot v preteklosti. Štefan je v tem pripravljalnem obdobju naredil več slaloma kot v prejšnjih,« je razkril Bergant, ki za 23-letnega Vrhničana pravi, da je boljši kot kdajkoli prej.

Klemen Bergant (levo) je zadovoljen s Hadalinovimi predstavami v pripravljalnem obdobju, Kranjec (desno) pa bo pokazal, kaj zna v veleslalomu, štartal bo tudi jutri v slalomu, disciplini, ki jo dodaja svoji paradni. FOTO: Tadej Regent/Delo
Klemen Bergant (levo) je zadovoljen s Hadalinovimi predstavami v pripravljalnem obdobju, Kranjec (desno) pa bo pokazal, kaj zna v veleslalomu, štartal bo tudi jutri v slalomu, disciplini, ki jo dodaja svoji paradni. FOTO: Tadej Regent/Delo


A to bo treba prenesti še na tekmo. Na progo se bo podal zunaj trideseterice. »Štartna številka naj bi dopuščala preboj na drugo progo, z njo nismo toliko obremenjeni,« je Bergant razmišljal o izhodišču najboljšega slovenskega slalomista, za katerega bo to tretja sezona v svetovnem pokalu. »In druga na Rossignolovih smučeh. To je pomemben podatek, saj se je v minuli, ko je zamenjal opremljevalca, vseskozi iskal – tako pri materialu kot delu s serviserjem. Ni še idealno, je pa bolj domač,« je sogovornik izrazil zadovoljstvo nad napredkom Hadalina, čigar cilj sezone bo vozovnica za finale zime v Andori. Žana Kranjca pa bo jutri postavil na štart tudi zato, da se vrne v tekmovalni ritem, kar bo pomembno za nadaljevanje zime v njegovi paradni disciplini – veleslalomu.
 

Preberite še:

Komentarji: