Mikaela pametnejša od Aamodta in Kjusa

Mikaela Shiffrin ve, da mnogi ne razumejo njenega pristopa, a s tem je povsem pomirjena, to je njena pot.
Fotografija: Svetovna prvakinja je ubrala pameten pristop, saj tako ustrezno uravnava svojo raven energije in se ne prekuri. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Svetovna prvakinja je ubrala pameten pristop, saj tako ustrezno uravnava svojo raven energije in se ne prekuri. FOTO: Reuters

Ko je v Åreju beseda nanesla na Mikaelo Shiffrin, je bilo najpogostejše vprašanje, zakaj ne tekmuje v petih disciplinah, saj bi lahko v vsaki osvojila kolajno. V njenem taboru se premišljeno lotevajo tekem in postavljajo njeno zdravje na prvo mesto. »Pametnejša je od Lasseja Kjusa in mene, šla sva na vsako tekmo, veliko je bilo zmag, a tudi slabih nastopov zaradi utrujenosti,« je opozoril nekdanji as Kjetil Andre Aamodt.
 

Nespoštljivo do tekmic


Shiffrinova je na SP tekmovala v treh disciplinah. V superveleslalomu in slalomu je postala svetovna prvakinja, v veleslalomu je bila bronasta. Pustila je pečat s četrtim zaporednim naslovom v slalomu in postala prva v zgodovini s toliko zaporednimi na SP. Dosegla ga je z boleznijo (vnetje v pljučih, kašelj, oteženo dihanje) in najmanj energije v sezoni. »Zaradi bolezni sem pozabila na vse, kar me ponavadi dela živčno,« je poiskala dobro plat slabega počutja, ki ji je zagrenilo dan in sprožilo dvome.

Med SP je velik del smučarske srenje razpravljal o tem, zakaj ne štarta na vseh tekmah. Zdaj športno upokojena zvezdnica Lindsey Vonn je dejala, da spoštuje njen pristop, ki je v karavani edinstven in zelo metodičen, ter dodala, da je sama hotela dirkati na vsaki tekmi. Glas razprav je dosegel tudi Shiffrinovo, ki so jo komentarji zmotili, oglasila se je na družbenih omrežjih.

Američanka pravi, da ve, da mnogi ne razumejo njenega pristopa, a je pomirjena. FOTO: Reuters
Američanka pravi, da ve, da mnogi ne razumejo njenega pristopa, a je pomirjena. FOTO: Reuters


»Počaščena sem, da Bode (Miller, op. a.) in Lindsey mislita, da bi bila favoritinja za pet disciplin na tem SP. Tekmujem vso sezono v vseh disciplinah in naj poudarim, da nobena zmaga ni bila lahka. Na zunaj ljudje vidijo statistiko, jaz pa izjemno količino dela, treninga, veselja, motivacije, srčnosti, stresa, smeha, neprespanih noči, dvomov ... Dekleta so tekmovalna, vsaka si želi kolajno. Presoja, da jih lahko odnesem štiri ali pet, je napačna in nespoštljiva do tekmic, ki trdo garajo. S 23 leti se zavedam svojega potenciala, a tudi svojih meja. Naučila sem se, da prevzetnost ne bo narekovala mojih ciljev ... Nikoli nisem hotela podirati rekordov, ampak biti tekmovalka, ki jo je treba premagati, vsakič, ko stopi na štart,« se je razpisala in dodala, da si bo po koncu kariere lahko mirno rekla, da se je vsakič borila za vrh, ne pa, da je izgorela ali se poškodovala, ker je morala preko sebe. »Vem, da večina ne razume mojega pristopa, ampak s tem sem povsem pomirjena. Zato ker sem to jaz in nihče drug,« je zapečatila objavo.
 

Massi: Vsaka deluje na svoj način


Nekdanja šampionka Anja Pärson pravi, da bi si jo tudi ona želela videti na vseh tekmah, vendar njen pristop označuje kot pameten. »Veliko ljudi ne razume, koliko energije jemlje dokazovanje v vseh disciplinah, posebej na velikih tekmovanjih. Utrujenost, ki jo čutiš po nekaj dnevih, je neverjetna, treba pa je zdržati dva tedna. Ne govorimo o enem dnevu, ampak o 365 in vsaki uri v dnevu, ko razmišljaš, kako biti najboljši na svetu. Všeč mi je, da gre po svoji poti,« je dejala Švedinja, ki ima 17 odličij z velikih tekmovanj, dokazovala se je v vseh disciplinah.

Mikaela Shiffrin je na tem SP v treh tekmah osvojila dva naslova in en bron. FOTO: AFP
Mikaela Shiffrin je na tem SP v treh tekmah osvojila dva naslova in en bron. FOTO: AFP


Vsestranski Aamodt verjame, da bo Shiffrinova nekega dne zmagala v vseh petih disciplinah na SP. »Vendar pa to ni enostavno, veliko težje je, kot si javnost misli. Sploh če si favorit. Ima dobro ekipo, mlada je, veliko je osvojila in pametno je, da drži visoko motivacijo,« je dejal.

Trener Andrea Massi, ki je s Tino Maze osvojil 13 kolajn na velikih tekmovanjih, in s svojo varovanko nastopal v vseh disciplinah, je poudaril, da vsaka deluje na svoj način. Mazejeva denimo ni mogla na superveleslalomsko tekmo brez treninga smuka, kar Shiffrinova lahko. Kako bi se odločil on, če bi bil trener Američanke? »Moje izkušnje ne štejejo nič, ker Shiffrinova ni Mazejeva. Vedno dam prav tistim, ki delajo rezultate. In Shiffrinova jih dela. Odgovor o tem, v koliko disciplinah naj tekmuje, nam lahko poda le ona in njena ekipa. Naše mnenje pri tem ne šteje,« je poudaril in dodal, da je treba v napornem urniku razmišljati tudi o preostanku sezone, ki še čaka karavano.
 

Komentarji: