Mikaela Shiffrin lovi peti zaporedni naslov prvakinje v slalomu

Na sobotnem štartu bodo tudi štiri Slovenke, Ana Bucik, Meta Hrovat, Andreja Slokar in Neja Dvornik 44.
Fotografija: Mikaela Shiffrin ima že bogato zbirko kolajn. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin ima že bogato zbirko kolajn. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo bodo v soboto izpeljali ženski specialni slalom, na katerem bo poseben dosežek napadala Mikaela Shiffrin. Ameriška zvezdnica belega cirkusa je na vsakem od zadnjih štirih svetovnih prvenstev osvojila naslov svetovne prvakinje v tej disciplini.

V sodobni eri še nobena smučarka ali smučar ni osvojil pet šampionskih naslovov v eni posamični disciplini na svetovnih prvenstvih. To je pred drugo svetovno vojno uspelo le Nemki Christl Cranz, ki je bila petkrat zlata v kombinaciji alpskega smučanja na svetovnih prvenstvih v obdobju od 1934 do 1939.
 

Američanka že ima komplet kolajn


Čeprav je Shiffrinova imela lani dolg tekmovalni premor, je na prvenstvu v Italiji osvojila že tri odličja. V lasti ima nov barvni komplet, zlata je bila v alpski kombinaciji, srebrna v veleslalomu in bronasta v superveleslalomu.

Američanka lahko postane peta Zemljanka s štirimi kolajnami na enem svetovnem prvenstvu po Francozinji Marielle Goitschel, ki je osvojila štiri odličja leta 1966, Nemki Rosi Mittermaier (1976), Hanni Wenzel (1980), ki je smučala za Liechtenstein, in Švedinji Anji Pärson (2007).

Ana Bucik bo prva Slovenka na štartu sobotnega slaloma. FOTO: Joe Klamar/AFP
Ana Bucik bo prva Slovenka na štartu sobotnega slaloma. FOTO: Joe Klamar/AFP


Vsega skupaj ima 25-letna tekmovalka deset kolajn na svetovnih prvenstvih, vključno s šestimi zlatimi, in je že zdaj najuspešnejša ameriška smučarska vseh časov na svetovnih prvenstvih. Lindsey Vonn je osvojila skupno osem kolajn, dve zlati, Ted Ligety sedem, od tega pet zlatih.

Zgolj Cranzova (12), Goitschelova (7), Pärsonova (7), Marcel Hirscher (7) in Toni Sailer (7) so osvojili več zlatih kolajn na svetovnih prvenstvih kot Shiffrinova.
 

Po zadnjih dosežkih favoritinja Petra Vlhova


Če bi upoštevali zgolj dosežke v sezoni 2020/21, bi bila glavna favoritinja Slovakinja Petra Vlhova, ki je dobila tri od petih slalomov pred Cortino (Levi I, Levi II, Zagreb), na Semmeringu je bila prva Michelle Gisin iz Švice, v Flachauu pa Shiffrinova.

Prva na štartu proge Druscie bo Avstrijka Katharina Liensberger, nato bo na vrsti Vlhova, Shiffrinova bo imela številko 4.

Na štartu prve proge ob 10. uri (druga bo ob 13.30) bodo tudi štiri Slovenke. Ana Bucik bo imela številko 20, Meta Hrovat 27, Andreja Slokar 31 in Neja Dvornik 44. Tekmovalo bo 107 smučark iz 44 držav.

Komentarji: