Mikaela Shiffrin zablestela na drugi progi

Američanka je ulovila četrto zaporedno slalomsko lovoriko, po polovici tekme je bila na 3. mestu. Edina Slovenka med trideseterico na prvi progi Ana Bucik je na drugi odstopila. Maruša Ferk na koncu 27.
Fotografija: Mikaela Shiffrin je z izvrstnim smučanjem na drugi progi spisala zgodovino alpskega smučanja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin je z izvrstnim smučanjem na drugi progi spisala zgodovino alpskega smučanja. FOTO: Reuters

Åre – Predzadnje dejanje svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v švedskem Åreju je pripadlo slalomistkam, jutri v zadnjem dejanju se bodo za kolajne merili še slalomisti. Z izjemnim drugim nastopom je s tekmicami pometla Američanka Mikaela Shiffrin, ki je pisala smučarsko zgodovino, saj je pri rosnih 23 letih postala prva tekmovalka s štirimi zaporednimi naslovi svetovne prvakinje. Druga je bila domačinka Anna Swenn Larsson, tretja pa Slovakinja Petra Vlhova.


Shiffrinova je v Åreju že osvojila naslov superveleslalomske šampionke in veleslalomsko tretje mesto, medtem ko je kombinacijsko in smukaško preizkušnjo izpustila. Vodilna po prvem nastopu Švicarka Wendy Holdener je na drugi progi že v zgornjem delu naredila napako in njene sanje o kolajni so se razblinile.

Švedinja Anna Swenn Larsson je v domačem Åreju ubranila švedsko čast. FOTO: AFP
Švedinja Anna Swenn Larsson je v domačem Åreju ubranila švedsko čast. FOTO: AFP


Na današnjem slalomu so nastopile tudi štiri Slovenke. Meta Hrovat je bila na dobri poti za uvrstitev med prvo deseterico na prvi progi, postavljala je najboljše vmesne čase zunaj vodilne šesterice, a je pred zadnjo tretjino naredila veliko napako in izpustila uvrstitev med deseterico. Maruša Ferk je bila na prvi progi 31., Ana Bucik pa 19., medtem ko je Neja Dvornik odstopila.

Meta Hrovat je bila na prvi progi na dobri poti za uvrstitev med deset najboljših. FOTO: Reuters.
Meta Hrovat je bila na prvi progi na dobri poti za uvrstitev med deset najboljših. FOTO: Reuters.


»Na prečnem prehodu sem spustila smuči za čim večjo hitrost. Smuči so mi udarile skupaj in to je pač slalom. Če bom delala na poziciji, bom tudi te napake odpravila. sem pa manj razočarana kot na veleslalomu, ker vem, da sem dala vse od sebe,« je za TV Slovenija povedala 20-letnica iz Kranjske Gore.


POTEK PRVE PROGE


Prvo progo je zakoličil švicarski trener Werner Zurbuchen. Nastop prvih štirih tekmovalk je obetal res neizprosen in srdit obračun za slalomska odličja. Najbolje je s progo opravila Holdener, dobitnica olimpijskega srebra iz Pjongčanga, ki je dobro izkoristila Zurbuchenovo postavitev in po tem, ko pri nobenem od vmesnih časov ni bila najhitrejša, ciljno črto prečkala z najboljšim dosežkom (57,08). Vendar pa so bile razlike za njenim hrbtom zares pičle, enajst stotink je za njo zaostala Anna Swenn Larsson, ki je popustila spodaj, potem ko je imela še pri zadnjem merjenju četrt sekunde naskoka.


Še štiri stotinke počasnejša je bila Američanka Mikaela Shiffrin, blizu je ostala tudi Avstrijka Katharina Liensberger, ki je odprla tekmo, za Holdenerjevo pa zamudila 27 stotink. Nista pa se najbolje znašli tekmovalki, ki sta zaokrožili nastope elitne sedmerice. Veleslalomska šampionka, Slovakinja Petra Vlhova, je bila 46 stotink prepočasna, olimpijska zmagovalka in glavna domača adutinja Frida Hansdotter pa še desetinko več, s čimer sta zasedali peto oziroma šesto mesto.
 

DRUGA PROGA

 

Slovakinja Petra Vlhova čerto čez SP potegnila še s tretjo kolajno. FOTO: AFP.
Slovakinja Petra Vlhova čerto čez SP potegnila še s tretjo kolajno. FOTO: AFP.


Vlhova je na drugi progi vrgla rokavico tekmovalkam pred njo. V cilj je prismučala z več kot sekundo prednosti in šele vrhunski nastop Shiffrinove jo je potisnil s prvega mesta. Drugouvrščena Švedinja Larssonova je zaostala le za Američanko, vodilna po prvem nastopu Holdenerjeva pa je že v prvih sekundah v zgornjem delu naredila veliko napako in sanje o kolajni so se razblinile.

 

Maruša Ferkje bila navkljub povprečnemu smučanju s 27. mestom najboljša meed štirimi našimi tekmovalkami. FOTO: Reuters.
Maruša Ferkje bila navkljub povprečnemu smučanju s 27. mestom najboljša meed štirimi našimi tekmovalkami. FOTO: Reuters.


Shiffrinova in Vlhova zaznamovali SP


Ženski del 45. svetovnega prvenstva se je razpletel z zmagoslavjem prva junakinje SP Mikaela Shiffrin. Prismučala si je zlati kolajni (superveleslalom, slalom) in bronasto (veleslalom). Tik za njo je bila njena največja tekmica v svetovnem pokalu, Slovakinja Petra Vlhova, ki je prav tako osvojila tri kolajne: zlato (veleslalom), srebro (kombinacija), bron (slalom).

Ani Bucik je po prvi progi kazalo na najboljšo uvrstitev med Slovenkami. FOTO: AFP.
Ani Bucik je po prvi progi kazalo na najboljšo uvrstitev med Slovenkami. FOTO: AFP.

Preberite še:

Komentarji: