Na sončnem Zreškem Pohorju hladna prha

Slovenija neuspešna v paralelnem veleslalomu svetovnega prvenstva na Rogli, le Mastnak v izločilnih bojih.
Fotografija: Tudi Žan Košir bo dobil danes novo priložnost za kaj več na Rogli. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Odpri galerijo
Tudi Žan Košir bo dobil danes novo priložnost za kaj več na Rogli. FOTO: Borut Živulović/Reuters

V sončnem spomladanskem vremenu črni oblaki na Roglo. Kajti slovenska reprezentanca v alpskem deskanju s tremi udarnimi aduti svetovnega prvenstva na Zreškem Pohorju ni začela po željah.

Na mundialu v paralelnih disciplinah sta prvaka v paralelnem veleslalomu postala ista kot na prejšnjem pred dvema letoma v ameriškem Park Cityju. Drugo zaporedno zlato sta osvojila Rus Dimitrij Loginov in Nemka Selina Jörg. Srebrni odličji sta romali za vrat Italijana Rolanda Fischnallerja in Rusinje Sofije Nadiršine, bronasti sta osvojila Rus Andrej Soboljev in Avstrijka Julia Dujmovits, slednja spet tekmuje po dveh letih premora.
 

Premalo kilogramov za položni del


Še posebej razburljiv je bil moški veliki finale, Loginov je za samcato stotinko ugnal 40-letnega Fischnallerja. Slovenskemu taboru se uvodni dan bojev na progi Jasa ni izšel z sijajem kakšne žlahtne kovine, tekmovalci gostiteljice prvenstva so bili slabši od pričakovanj. V izločilne boje se je uvrstil le branilec srebra oziroma naslova svetovnega podprvaka iz Park Cityja Tim Mastnak, ta je na koncu zasedel 13. mesto. V osmini finala ga je v ponovitvi osmine finala z olimpijskih iger leta 2018 v Pjongčangu za 17 stotink sekunde premagal olimpijski prvak, Švicar Nevin Galmarini.

Tim Mastnak se je iz slovenskega tabora edini prebil v izločilne boje, do odličja nato ni šlo. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Tim Mastnak se je iz slovenskega tabora edini prebil v izločilne boje, do odličja nato ni šlo. FOTO: Borut Živulović/Reuters


Rogla je seveda za slovenske deskarje, še posebej za tiste iz Celja, domača baza, a ima tudi svoje posebnosti. »Proga na Rogli je takšna, kot je. Ne preveč zahtevna, razlike na njej so majhne, odločajo malenkosti. Pred osmino finala sem si izdelal načrt, kje napasti, izpolnil sem ga, a bilo je premalo. V zgornjem, položnem delu, sem vedno počasen, morebiti mi manjka še kakšen kilogram telesne teže, srednji del mi je lepo uspel, v spodnjem pa je bila v zadnjih treh vratcih tekmečeva proga hitrejša, tam sem izgubil zmago. Sneg je bil sicer popolnoma drugačen, kot tisti, na katerem smo trenirali, bolj trdo je bilo,« je navrgel Tim Mastnak.
 

Odlični pogoji na progi


V kvalifikacijah so bili neuspešni Žan Košir, Rok Marguč, Jernej Glavan in Sara Goltes. Košir (+1,28) je bil na koncu 21., za uvrstitev med najboljših šestnajst, ki so nadaljevali tekmovalno deskanje, je zaostal 23 stotink sekunde. »Pogoji so bili odlični, vsak tekmovalec je lahko odpeljal svojo najboljšo vožnjo. Meni je v vsaki zmanjkala malenkost do te popolne vožnje, kar na koncu v deskanju pomeni, da nisi med najboljših 16,« je ocenil Košir.Marguč je napako storil že v prvi vožnji in z 19. mestom na modri progi ostal brez druge vožnje v kvalifikacijah. »Do polovice proge je bilo vse videti zelo v redu, a nato me je preprosto odneslo in tekme je bilo zame prehitro konec,« je dejal Marguč. Glavan je bil po napaki na modri progi v drugi vožnji kvalifikacij na koncu 31. (+5,81), Goltesova je bila že v prvi vožnji na rdeči stezi (21.) prepočasna za nadaljevanje kvalifikacij. Slovenski deskarji, predvsem udarna trojica, in deskarka bodo imeli popravni izpit danes, SP se bo končalo s paralelnim slalomom.

Na Rogli pa le ne nastopa dvakratna svetovna prvakinja, Čehinja Ester Ledecka. Kot razlog je navedla poškodbo, podrobnosti pa ni razkrila. »Pripravljala sem se za preizkušnji in se veselila nastopa na SP, a ne morem niti zaključiti raztezanja, kaj šele, da bi desko odnesla na štart,« je sporočila.

Komentarji: