Generalka Kraftu, Peter Prevc na čelu jate Slovencev

Avstrijec Stefan Kraft je bil najboljši v kvalifikacijah na veliki skakalnici v Oberstdorfu.
Fotografija: Stefan Kraft je bil v generalki za petkovo tekmo najboljši med vsemi skakalci. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Odpri galerijo
Stefan Kraft je bil v generalki za petkovo tekmo najboljši med vsemi skakalci. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Avstrijec Stefan Kraft je bil najboljši v kvalifikacijah na veliki skakalnici na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju. Za skok dolg 127 metrov je prejel 143,5 točke in za vsega 1,3 točke ugnal Norvežana Johanna Andreja Forfanga, ki je s 133,5 metra dosegel najdaljši skok kvalifikacij. Nemec Markus Eisenbichler (127,5 m) je zaostal 2,7 točke.

Zelo dobro je nastopil Peter Prevc s šestim dosežkom kvalifikacij in skokom dolgim 129 metrov. »Po dolgem času en zelo dober rezultat. Skoki so boljši, tudi skok v kvalifikacijah je bil zelo dober. Malenkost sem imel tudi sreče s pogoji, a to vse je samo dobra popotnica za jutri,« je po kvalifikacijah povedal Prevc.

Anže Lanišek je eden kandidatov za kolajno. FOTO: Christof Stache/AFP
Anže Lanišek je eden kandidatov za kolajno. FOTO: Christof Stache/AFP
Ostali Slovenci so bili daleč od najboljših, a so se vsi uvrstili na tekmo in jih glavna naloga čaka v petek. Junak slovenskega tabora z male naprave Anže Lanišek ima še vedno težave s poškodbo hrbta, skok dolg 118,5 metra pa je zadostoval za 17. oceno kvalifikacij. Cene Prevc je pristal pri 119 metrih in bil 21., Bor Pavlovčič pa je skočil 115 metrov in bil 26.

Za kvalifikacije velja, da so bile izredno izenačene, saj je bilo med prvim Kraftom in 12. Nemcem Karlom Geigerjem, ki je na tej napravi slavil na novoletni turneji, manj kot 10 točk razlike. Poljak Pyotr Žyla, ki je v Oberstdorfu postal svetovni prvak na manjši napravi, je bil v kvalifikacijah četrti.


Hrgota: Peter je opravil vsak skok bolje


Selektor Robert Hrgota je povedal: »Peter je opravil vsak skok bolje, napravil je napredek od včeraj. Bor ima še vedno malo težav, to bomo skušali do jutri odpraviti. Cene je po dobrih skokih včeraj in danes v poskusni seriji naredil malce večji kiks v kvalifikacijah. A bolje danes kot jutri. Anže ima težave s hrbtom, a se bomo potrudili in ga zacelili do jutri.«

Preberite še:

Komentarji: