Odermatt mattiral tekmece

Švicar v Wengnu v superveleslalomu prekinil Kildejev niz, Čater 21.
Fotografija: Martin Čater je pristal na prvem mestu za dvajseterico najboljših. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Odpri galerijo
Martin Čater je pristal na prvem mestu za dvajseterico najboljših. FOTO: Marco Bertorello/AFP

Marco Odermatt je zmagovalec superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev. Švicar je za 23 stotink sekunde premagal Norvežana Aleksandra Aamodta Kildeja, ki se je po treh zmagah po vrsti v tej disciplini moral zadovoljiti z drugim mestom. Za najboljši slovenski dosežek je poskrbel Martin Čater na 21. mestu (+1,51).

Na tretjem mestu je pristal Avstrijec Matthias Mayer (+0,58). Trojica na zmagovalnih stopničkah ni presenečenje. Gre tudi za najboljše tri v seštevku discipline, s to razliko, da je Kilde (380 točk) pred Odermattom (319), ki je na tretje mesto potisnil Mayerja (290). Ta trojica pa je tudi na prvih treh mestih v skupnem seštevku zime, v katerem pa si je Odermatt (945 točk) ustvaril 396 točk zaloge pred Kildejem (549) in 438 točk pred Mayerjem (507).

Po Val Gardeni, kjer je bil 12., se je znova med dobitnike superveleslalomskih točk prebil Čater. Boštjan Kline in Miha Hrobat sta tekmovanje končala brez uvrstitve. Kline je odstopil, Hrobat pa je šel na progo dvakrat. Ob svojem prvem poskusu so ga organizatorji ustavili na progi, saj je pred njim v cilju padel eden izmed tekmovalcev. Hrobat je imel v drugo še na zadnjem vmesnem času celo šesti dosežek, nato pa je storil napako. To je bil zadnji moški superveleslalom pred olimpijskimi igrami na Kitajskem.

Marco Odermatt nima zavor. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Marco Odermatt nima zavor. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Ne bo vriskal

»Srednji del mi je res dobro uspel. Poskusil sem napadati od štarta do cilja in tvegati na določenih delih. Nekateri odseki so bili dobri, nekateri solidni. Rezultat ni ravno za vriskati, ni pa slab in od tukaj se da graditi za naprej,« je dejal Čater. Glavni trener slovenske reprezentance v hitrih disciplinah Grega Koštomaj zaradi pozitivnega izida na testu na novi koronavirus ni potoval v Wengen.

Namesto njega je v Švici Janez Slivnik, vodja smučarskih reprezentanc, ki je pohvalil Čatra in mu prisodil pozitivno oceno. »Pristop je bil pravi, tako da, kar se tega tiče, je to dobro. Tudi s to številko ni nihče smučal tako dobro, kot je on. Vemo, da je proga v Wengnu zelo dolga in Hrobat je prvič izgubil veliko moči. Nato je moral s helikopterjem nazaj na štart. Njegova druga vožnja je bila vseeno izjemna, na tretjem vmesnem času je imel celo čas za med pet, a je nato žal storil napako in odstopil. Vseeno, edino takšen pristop prinese rezultate, saj naše številke v superveleslalomu niso najboljše. Fantje so se tekme lotili tako, kot je treba, in po našem dogovoru. To je edina usmeritev in nimamo kaj,« je poudaril Slivnik.

Komentarji: