Odermatt do prestižne zmage v domačem Wengnu, grd padec Kildeja

Marco Odermatt je z brezhibnim smučanjem pokoril še wengenski smuk z vrha, v ciljnem S-u pa je zelo grdo padel Aleksander Aamodt Kilde in se poškodoval.
Fotografija: Odermatt je s smukom skoraj brez napake prišel do prve zmage na prestižnem domačem smuku v Wengnu. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Odpri galerijo
Odermatt je s smukom skoraj brez napake prišel do prve zmage na prestižnem domačem smuku v Wengnu. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Ljubitelji alpskega smučanja so v Wengnu dočakali sloviti smuk v perfektnem vremenu za smučanje, ki je omogočalo, da gre smuk z vrha. Domači adut Marco Odermatt je že v četrtek dobil skrajšani smuk, a dejal, da je njegov glavni cilj predvsem sobotni smuk z vrha, z 2:30 najdaljši in telesno najbolj zahteven smuk v svetovnem pokalu. 

Odermatt je upravičil napovedi, v zgornjem delu je še pustil nekaj časa na progi, po prelomnici Minsch pa je smučal brez napake. V Kernenovem S-u je vzel najboljšo linijo in v srednji del prinesel največ hitrosti, nato je tudi z Langentrejenom in Haneggschussom opravil brez napake (imel je hitrost prek 149 km/h), v ciljnem S-u je veliko tvegal in prednost v cilju prevzel s kar dvema sekundama in 55 stotinkami prednosti.

V cilju je najboljšemu smučarju sveta padlo breme z ramen, misija Wengen ja bila uspešno zaključena. FOTO: Marco Bertorello/AFP
V cilju je najboljšemu smučarju sveta padlo breme z ramen, misija Wengen ja bila uspešno zaključena. FOTO: Marco Bertorello/AFP

Za njim je šel na progo Cyprien Sarazin, tudi Francoz je bil odličen, a bližje kot na 59 stotink sekunde Odermattu ni prišel. Edini, ki bi še lahko premagal Švicarja, je bil Aleksander Aamodt Kilde, ki pa je imel veliko smole. V Kernenovem S-u je naredil napako in ostal brez možnosti za zmago, nato se je boril z Dominikom Parisom za tretje mesto, v ciljnem S-u pa je naredil napako in zelo grdo padel. 

Grd padec Kildeja. FOTO: Claudia Greco/Reuters
Grd padec Kildeja. FOTO: Claudia Greco/Reuters

Z visoko hitrostjo je priletel v zaščitno ograjo, ni mu odpelo smuči, padec je izgledal zelo grdo. Na snegu so bili vidni sledovi krvi, Kilde se je držal za roko in poškodovan obležal v snegu in posredovali so reševalci. Kildeja so s helikopterjem odpeljali na pregled v bolnišnico. Po poročanju avstrijske televizije ORF ima odprt zlom v spodnjem delu leve noge.

Po prekinitvi je na vrsto prišel tudi Miha Hrobat s številko 23, a se na progi nikakor ni znašel, zaostal je za več kot pet sekund in prehitel le Romeda Baumanna. Nejc Naraločnik je tekmo končal na 35. mestu (+6,13), Martin Čater je po novem odstopu znova ostal brez uvrstitve. Bil je del dvanajsterice, ki je končala tekmo predčasno.

Preberite še:

Komentarji: