Bor Pavlovčič spet v zraku

Slovenski smučarji skakalci za zdaj zadovoljni s pripravami.
Fotografija: Bor Pavlovčič enkrat na teden skoči s padalom. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Bor Pavlovčič enkrat na teden skoči s padalom. FOTO: Matej Družnik

Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih se že en mesec na novo sezono pripravlja na skakalnicah. Kot pravijo reprezentanti in glavni trener Robert Hrgota, so s potekom priprav za zdaj zadovoljni. Anžeta Laniška težave s hrbtom ne ovirajo, Peter Prevc se z olimpijsko sezono ne obremenjuje, Bor Pavlovčič pa si je našel nov hobi. »Počutje se spreminja iz tedna v teden, odvisno od forme. Boljša kot je forma, boljše je počutje čez ves dan. Zdaj bi radi uredili počep tako, da bi na kateri koli skakalnici potrebovali maksimalno dva skoka, da bi ga ujeli, ne pa da bi ga ujel šele v nedeljo v zadnji seriji. V zadnjem mesecu smo zamenjali pet skakalnic, je pa že razlika med to skakalnico v Kranju in Planico,« pravi kapetan slovenskih orlov Peter Prevc.

Prihajajoča sezona bo tudi olimpijska, a se izkušeni Prevc za zdaj s tem še ne obremenjuje: »Na vsako sezono se je treba zelo dobro pripraviti, če želiš biti na vrhu. Na vsaki tekmi vsi, ki so na startu, dajo vse od sebe, je pa olimpijski dosežek res bolj odmeven.« Najboljši Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala je bil lani z devetim mestom Anže Lanišek, ki je imel tudi nekaj težav s hrbtom. »Zdravje je za zdaj v redu. Včasih se pojavijo kakšne manjše bolečine, a nič hujšega in to skušamo takoj rešiti,« je o svojem počutju povedal Lanišek. Dodal je, da imajo vsi rajši skakalnico kot kondicijske treninge, a se zavedajo tudi njihove pomembnosti.

Peter Prevc pravi, da boljša kot je forma, boljše je počutje čez ves dan. FOTO: Blažž Samec
Peter Prevc pravi, da boljša kot je forma, boljše je počutje čez ves dan. FOTO: Blažž Samec


»Priprave potekajo bolje kot prejšnja leta. Zadovoljen še nisem v celoti, pridejo pa treningi, ko presenetim še samega sebe. Če bi vedeli, kaj točno mi manjka, bi to odpravili v enem treningu. Cilj je, da zdaj zbiramo občutke, da bomo pozimi vedeli, kaj počnemo. Ciljev za poletno sezono nimam, bo pa dobrodošlo nekaj tekmovalnosti,« pred nadaljevanjem poletnih priprav razmišlja Domen Prevc. Si je pa nov hobi, ki je prav tako adrenalinski kot skoki - skok s padalom, omislil Bor Pavlovčič, lani najboljši Slovenec v seštevku poletov: »Priskrbel sem si svoje padalo, tako da imam celotno svojo opremo. Naredim po en skok na teden.«
 

Začetek na Poljskem


Kako pa je s potekom priprav zadovoljen glavni trener Hrgota? »S potekom priprav sem zadovoljen, zdaj smo en mesec na skakalnici. Eni fantje so že na zelo visoki ravni. Želja v poletnem pripravljalnem obdobju je, da se dvigne nivo, konstanta in potem pred zimo lahko bolj natančno izpilimo tehniko. Utrditi želimo osnove skakanja, vožnjo, spuščanje po zaletu, start, da ne bomo imeli težav s preskoki na različnih skakalnicah in bodo to pozimi osvojili že v enem skoku,« je o glavnem cilju treningov povedal Hrgota.

Konec meseca gredo skakalci na priprave v tujino, potem pa bodo do Wisle, kjer bo sredi julija prva tekma poletne velike nagrade, trenirali v Kranju. Sledil bo kakšen dan premora in novi treningi do začetka avgusta in tekme v Courchevelu, nato pa skakalce čaka malo daljši, desetdnevni oddih, je načrt dela za naprej pojasnil glavni trener.

Komentarji: