Planici nordijsko svetovno prvenstvo 2023!

V Grčiji na kongresu FIS so izbrali prireditelja nordijskega SP 2023, Planica je bila v četrto vendarle uspešna.
Fotografija: Navijači bi v Planici nedvomno pripravili spektakel. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Navijači bi v Planici nedvomno pripravili spektakel. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Slovenska delegacija v Grčiji še četrtič poizkušala dobiti organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva, tokrat se je potegovala za prvenstvo leta 2023. Planica si je želela organizirati največji zimski dogodek na naših tleh vse odkar je ideja o nordijskem centru postala resničnost, a so bili do sedaj trikrat neuspešni.

Tokrat je bilo v slovenskem taboru čutiti optimizem, na strani Planice naj bi bil tudi dolgoletni predsednik FIS Gian-Franco Kasper, a so to le ugibanja in govorice v ozadju. Glasovanje je bilo tajno, zato naj bi bilo izid nemogoče napovedati, tudi zato, ker je bila tudi kandidatura Trondheima zelo močna. 

Norvežani so stavili na Marit Bjørgen, ki je ambasadorka kandidature Trondheima, prav tako so si po dveh zaporednih prvenstvih v srednji Evropi z letnicama 2019 in 2021 želeli prvenstvo vrniti na sever, kamor po njihovem mnenju spada. Dvoboj je bil zelo napet, po poročilih pa so Slovenci vendarle verjeli, da bo v četrto napočil trenutek, za katerega se borijo že več kot pet let. 
 

Kasper razglasil zmagovalce


Glavni trenutek za Slovenijo je v Costa Navarinu nastopil nekaj pred pol sedmo zvečer po slovenskem času, ko je Gian-Franco Kasper razglasil, da bo Planica vendarle gostila svetovno nordijsko prvenstvo leta 2023! Po osmih letih truda in treh neuspešnih poizkusih je Planici v četrto vendarle uspelo, čez pet let bo dolina pod Poncami gostila največji zimski športni dogodek v zgodovini samostojne Slovenije. 

»Hvala, ker nam zaupate, že zdaj se veselim, da vas povabim pod Ponce, kjer nas nedvomno čaka praznik vseh nordijskih disciplin,« je ob podelitvi organizacije povedala ministrica za šport Maja Makovec Brenčič. Planica je v glasovanju premagala Trondheim, ki se je za organizacijo nordijskega SP potegoval drugič zapored. 

»Planica je izjemno veliko vložila v objekte, ki zdaj verjetno sestavljajo najsodobnejši smučarski center na svetu. Športniki bodo lahko resnično pokazali ves potencial in strast Slovencev pri zimskih športih bo poskrbela za nepozabno ozračje,« je ob izboru Planice povedal predsednik Kasper.

»Računali smo, da bomo prvenstvo dobili, zato smo v Grčijo sploh odpotovali. A ni tako enostavno ali enoznačno, kot se sliši. Res nismo vedeli, ali bo uspelo ali ne bo uspelo, večina držav, ki spremlja nordijsko smučanje, je navijala za nas, nikoli pa ne veš, kako razmišljajo člani predsedstva. Tokrat so se obrnili na našo stran, bilo je tesno, a veselje zaradi tega ni bilo prav nič manjše,« je zadovoljstvo izrazil Jelko Gros.

»Kar se tiče prvenstva, imamo mi vse, kar potrebujemo. Stalni objekti so zadostni, treba bo pripravit le nekaj začasnih. Mogoče bo terenu potrebno prilagodit kakšno stvar, toda večjih investicij ne bo,« še pravi vodja planiškega centra.

Planica je bila tako po neuspešnih kandidaturah za SP 2017, 2019 in 2021 vendarle uspešna, zdaj prireditelje čaka pet let trdega dela. Podobna naloga čaka tudi Vikersund, ki bo leta 2022 gostil svetovno prvenstvo v poletih, Courchevel in Meribel bosta leta 2023 gostila svetovno prvenstvo v alpskih disciplinah, Bakuriani pa v smučanju prostega sloga. 

Ob vlogi kandidature s soglasjem države so morali Slovenci mednarodni zvezi plačati 75.000 evrov kotizacije namesto 150.000, ker se je še četrtič potegovala za organizacijo SP. Enzo Smrekar je pred časom ocenil, da bo celoten projekt kandidature predvidoma stal še enkrat toliko. Na kongresu bodo v petek volili tudi člane predsedstva oziroma sveta Fisa, kjer se za nov mandat poteguje Janez Kocijančič, ki je član predsedstva Fisa že od leta 1981.

Komentarji: