Po grozovitem padcu jo je Norvežan dobro odnesel

Aleksander Aamodt Kilde je po padcu tik pred ciljem wengenskega smuka v bolnišnici v Bernu, kjer okreva. Preiskave potrdile, da ni zlomov.
Fotografija: Norveški as Aleksander Aamodt Kilde je takole hudo padel v sobotnem smuku. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Odpri galerijo
Norveški as Aleksander Aamodt Kilde je takole hudo padel v sobotnem smuku. FOTO: Marco Bertorello/AFP

Norvežan Aleksander Aamodt Kilde se po hudem padcu pred ciljem sobotnega smuka za svetovni pokal alpskih smučarjev v Wengnu v Švici dobro počuti. Kildeja so operirali v bolnišnici v Bernu, v padcu je dobil ureznino na nogi, izpahnil si je tudi ramo, a ni doživel zloma, tudi kolenske vezi so zdržale, so sporočili iz norveške zveze.

Za zdaj še ni znano, koliko časa bo s tekmovalnih prog odsoten smučar hitrih disciplin, ki je leta 2020 osvojil veliki kristalni globus za skupno zmago v seštevku svetovnega pokala, v zadnjih dveh sezonah pa je končal na 2. mestu za Marcom Odermattom.

So pa informacije o zdravstvenem stanju Kildeja boljše, kot je kazalo takoj po hudem padcu, ko je nadzor nad smučmi izgubil v ciljni strmini in ga je pri veliki hitrosti izstrelilo v zaščitne mreže. Reševalci so mu takoj po padcu oskrbeli rano in ga v dolino evakuirali s helikopterjem. V bernski bolnišnici je v dobrih rokah, nima zlomov, je pa poškodovan, je povedal ekipni zdravnik Marc Jacob Strauss, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Norvežan je tako iz bolniške postelje že pošiljal selfieje, v družbi z dekletom, ameriško zvezdnico smučarskega športa Mikaelo Shiffrin, ki je izpustila tekme v Zauchenseeju v Avstriji in se je po nesreči fanta takoj odpeljala v Bern.

V bolnišnici skupaj s svojo izbranko Mikaelo Shiffrin. FOTO: Instagram
V bolnišnici skupaj s svojo izbranko Mikaelo Shiffrin. FOTO: Instagram

»Ta šport je lahko brutalen, a mi je še vedno všeč,« je ob tem pripisal Kilde. Po Kildejevi nesreči so mnogi usmerili kritike v Mednarodno smučarsko zvezo zaradi natrpanega urnika z zaporednimi tekmami. »Program, ki ga trenutno izvajamo, je nor,» je v intervjuju za nemško tiskovno agencijo dejal glavni trener v nemški reprezentanci Christian Schwaiger. Tokrat so v Wengnu na sporedu dva smuka, superveleslalom in slalom. Čez nekaj dni bo na sporedu Kitzbühel z dvema smukoma na zloglasnem Streifu in s slalomom.

Nekdanji zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala Francoz Alexis Pinturault je v petek med superveleslalomom padel in si huje poškodoval koleno, dan prej je na smuku padel Švicar Marco Kohler in se poškodoval. Oba sta že končala sezono. Tudi Avstrijec Marco Schwarz je po grdem padcu na smuku v Bormiu konec leta 2023 in poškodbi kolena končal sezono.

Preberite še:

Komentarji: