Avstrijci dobili novega junaka: Huberju sladka zmaga na zadnji postaji

Japonec Rjoju Kobajaši je s petim mestom zanesljivo potrdil skupno zmago na jubilejni 70. novoletni turneji ter še drugič v karieri osvojil zlatega orla.
Fotografija: Avstrijci imajo novega skakalnega junaka: Daniel Huber proslavlja v objemu kolegov iz reprezentance. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Avstrijci imajo novega skakalnega junaka: Daniel Huber proslavlja v objemu kolegov iz reprezentance. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Na zadnji tekmi novoletne turneje je prvič v karieri zmagal Avstrijec Daniel Huber (136,5, 142,5 m/286,8 točke) pred Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom (136,5, 138/282,4) in Nemcem Karlom Geigerjem (140,5, 132 m/281,9), ki je vodil po prvi seriji. V skupnem seštevku svetovnega pokala je Geiger (785) s tokratnimi stopničkami zmanjšal zaostanek za vodilnim Kobajašijem (841).

Na sklepni tekmi je bilo praktično odprto le vprašanje, ali bo 25-letni Kobajaši prvi skakalec, ki mu bo uspelo novoletno turnejo dobiti dvakrat z zmagami na vseh štirih tekmah. Že po prvi seriji, ko je bil peti, je bilo jasno, da je to možnost bržkone zapravil. Potrdil pa je skupno zmago ter drugič v karieri osvojil zlatega orla in 100.000 švicarskih frankov (96.086 evrov) denarne nagrade. Njegov prvi zasledovalec Norvežan Marius Lindvik v prvi seriji ni zdržal pritiska. Po prvem skoku je pristal na 23. mestu in priložnost za prvo norveško slavje na turneji po uspehu Andersa Jacobsena pred zdaj že 15 leti je splavala po vodi. Uvrstitev je Lindvik reševal v drugi seriji in napredoval v deseterico.

Moti ga le hlad

»Vesel sem drugega zlatega orla. Danes sem res napadal,« je po tekmi dejal Japonec, ki je znan tudi po tem, da je skop z besedami. Kot piše nemška tiskovna agencija, je novinarjem na vprašanje, ali ga intervjuji po tekmah motijo, danes dejal le: »Zelo hladno je.« Bolj zgovoren bo na socialnih omrežjih, kjer je močno prisoten.

Rjoju Kobajaši bo v domačo vitrino postavil še drugega zlatega orla, ki bi se kmalu bleščal tako sijajno kot njegov prvi. FOTO: Christof Stache/AFP
Rjoju Kobajaši bo v domačo vitrino postavil še drugega zlatega orla, ki bi se kmalu bleščal tako sijajno kot njegov prvi. FOTO: Christof Stache/AFP

V drugi seriji se je premešal tudi vrstni red vodilnih. Razočaral je Geiger, ki mu ni uspelo ponoviti nastopa iz prve serije, vseeno pa je z zalogo točk iz prve serije končal na stopničkah. A vseeno je moral čestitati Huberju, drugemu po prvi seriji, in Granerudu, četrtemu po prvem skoku, ki je napredoval na drugo mesto na tekmi.

Med Slovenci je bil tokrat spet najboljši Lovro Kos (132, 144/273,6) na devetem mestu, s sedmim mestom v seštevku turneje pa je bil tudi po tej plati najboljši slovenski skakalec. Kos je bil odličen predvsem v drugi seriji, kjer je s skokom dolgim 144 metrov (drugi dan zapovrstjo mu je uspela daljava dneva) le za meter zaostal za rekordom skakalnice in pridobil tri mesta. Po njegovem nastopu so prireditelji celo skrajšali nalet.

Kos: Finalni skok je bil fenomenalen

»Moj cilj je bil, da na turneji štirikrat osvojim točke, zgodilo pa se je precej več. Zelo sem zadovoljen z novoletno turnejo. Današnji finalni skok je bil fenomenalen. Že v zraku sem začutil, da bo šlo daleč, bil sem visoko in v drugem delu leta se je to videlo,« je po tekmi povedal mladi Kos, ki je imel priložnost za še boljši dosežek v skupnem seštevku tega prestižnega tekmovanja, a mu je to preprečil padec na tretji tekmi v sredo v Bischofshofnu. »Tudi naša raven skakanja je visoka, kar me veseli. Mislim, da spet lahko ciljamo na visoka mesta,« je prepričan.

Anže Lanišek je tokrat zasedel 15. mesto (127,5, 132/257,5) in v finalni seriji pridobil tri. »Finalni skok je bil precej boljši. Dobro sem se počutil že v počepu in vse se je potem odvilo dobro. Vesel sem, da smo to prebili tu v Bischofshofnu, kjer se spet veselim točk po dolgem času,« pa je tekmo videl Lanišek.

Timi Zajc je bil 16. (133, 129/255,9), Peter Prevc 21. (129, 127,5/247 točke), Žiga Jelar pa je bil 29. (125, 124/230,7) in osvojil prvi točki svetovnega pokala v sezoni. Žak Mogel je obstal v prvi seriji na 49. mestu (94,3/114,5), ko ga je v povsem slovenskem obračunu zanesljivo ugnal slovenski junak letošnje turneje Lovro Kos.

»Čestitke Lovru za obe tekmi v Bischofshofnu, z zadnjim skokom pa je dokazal, da sodi v sam vrh in morda mu je le doskok danes odvzel uvrstitev na stopničke. Tudi Anže in Timi sta se kljub tema napakam, vsak sta imela po en pozen odskok, skočila dobro in bi se lahko borila za deseterico. Peter 20., Žiga v točkah ... Mislim, da smo vtis tukaj na turneji le popravili,« pa je po tekmi za nacionalno televizijo povedal glavni trener Robert Hrgota in opozoril, da bo sezona še dolga in priložnosti za dokazovanje veliko.

Smučarji skakalci ostajajo v Bischofshofnu, kjer jih v soboto čaka nova posamična tekma in v nedeljo ekipna.

Preberite še:

Komentarji: