Pokljuka vnovič v boj za svetovno prvenstvo

Prireditelji Pokljuke se bodo spet podali v boj za organizacijo svetovnega prvenstva, tokrat za leto 2021.
Fotografija: Bo Jakov Fak dočakal svetovno prvenstvo na domačih tleh? Foto Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Bo Jakov Fak dočakal svetovno prvenstvo na domačih tleh? Foto Matej Družnik/Delo

Slovenija bo vnovič kandidirala za biatlonsko svetovno prvenstvo leta 2021, kandidaturo na Mednarodno biatlonsko zvezo (IBU) pa bo uradno poslala v četrtek, je na Rudnem polju potrdil eden glavnih soorganizatorjev biatlonskih tekmovanj v Sloveniji Borut Farčnik.

Gre za prvenstvo, ki ga je prvotno dobil ruski Tjumen, zanj je kandidirala tudi Pokljuka, nato pa ga je IBU zaradi nepravilnosti v ruskem biatlonu in vpletenosti biatlona v ruski dopinški škandal prirediteljem odvzela. Slovenski biatlonski delavci pričakujejo, da bo edini protikandidat češko Nove Mesto.
 

Odločitev bo padla septembra


IBU bo prireditelja določila na kongresu septembra v Poreču. Tam bo izbrala tudi prireditelja za SP 2023, torej leto po olimpijskih igrah v Pekingu, a so se pokljuški delavci kandidaturi odpovedali, potem ko je Planica dobila nordijsko SP 2023.

Z mislimi pa so na Pokljuki že usmerjeni v naslednjo tekmo svetovnega pokala, ki bo letos na Pokljuki od 2. do 9. decembra. Tekmovanje bo letos daljše kot sicer, saj gre za uvodno tekmo sezone, skupaj pa bo na Rudnem polju kar osem tekem.
Po tradiciji se bo sezona začela s tekmo mešanih štafet in mešanih parov, sledil pa bo atraktiven program z najdaljšima posamičnima tekmama, sprintoma in zasledovanjem.

Deponija snega za tekmo je že pripravljena, gre za 22.000 kubičnih metrov, slovenski prireditelji pa upajo, da bo vsaj z nizkimi temperaturami radodarna tudi narava in dala nekaj naravnega snega, ali pa vsaj omogočila izdelavo dodatnih zalog umetnega.
Že konec tedna na Pokljuki načrtujejo tudi, da bodo naredili prve zasnežene tekaške proge konec oktobra in nanje pravočasno pred krompirjevimi počitnicami privabili tudi šolarje, razveselili pa se jih bodo tudi slovenski tekači in biatlonci v pripravi na novo sezono.

Komentarji: