Polona Klemenčič odlična osma

Denise Herrmann-Wick z zmago v šprintu razveselila domače navijače.
Fotografija: Polona Klemenčič je bila odlična osma v prvi posamični tekmi na SP. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Odpri galerijo
Polona Klemenčič je bila odlična osma v prvi posamični tekmi na SP. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters

Nemška biatlonka Denise Herrmann-Wick je nova svetovna prvakinja v šprintu. V Oberhofu je pred domačimi navijači po dveh brezhibnih streljanjih in s hitrim tekom ugnala srebrno Švedinjo Hanno Öberg, bron pa je pripadel še eni Švedinji Linn Persson. Najboljša Slovenka je bila Polona Klemenčič na osmem mestu. V slovenski vrsti je z odlično predstavo presenetila Polona Klemenčič. Na obeh strelskih nastopih je bila brezhibna, za zmagovalko Herrmann-Wick pa je zaostala 58,1 sekunde za končno osmo mesto. S tem je prišla do najboljše posamične uvrstitve v karieri.

V tej sezoni svetovnega pokala je bila namreč najboljša na 17. mestu v Hochfilznu na zasledovalni tekmi. Tudi za nedeljsko zasledovalno preizkušnjo na SP v Oberhofu pa bo imela po današnjem nastopu lepo izhodišče. »Zame je danes to popolna tekma. Res sem vesela ničle na strelišču in tudi tekaški časi so dobri po vseh težavah, ki sem jih imela. Da sem prišla v top 10, me res veseli in sploh ne vem, kaj točno govorim,« jedejala 25-letna Polona Klemenčič.

Tekaško se je mučila

Slabše je šlo na strelišču Anamariji Lampič, ki je štartala kot druga. Potem ko je na prvem streljanju leže zadela vseh pet strelov in bila v igri za najvišja mesta, je stoje zgrešila štirikrat. Že tako pa po daljši bolezni ni bila med najhitrejšimi v smučini. Na koncu je za zmagovalko zaostala 2:46,5 minute, zasedla 58. mesto in se za las uvrstila na zasledovalno tekmo najboljše šestdeseterice. »Tekaško sem se zelo mučila in vidi se, da nisem na takšni ravni, kot sem bila denimo v Anterselvi. Strelsko pa sem zelo zadovoljna leže, stoje pa bi bilo že vse drugače, če bi bil vsaj en zgrešen strel manj. Kar je, je, je pa zato vse popravila Polona in nadgradila moj nastop,« je omenila 27-letna Lampičeva. Tretja Slovenka na startu, Živa Klemenčič se na koncu po štirih kazenskih krogih ni uvrstila na zasledovalno tekmo. Bila je 88. z zaostankom 4:27,2 minute.

Boj za zmago se je vnel med Hanno Öberg in Herrmann-Wickovo. Švedinja je imela po drugem strelskem nastopu še prednost slabih desetih sekund, a je Nemka v zadnjem krogu tekla bolje in se s prednostjo 2,2 sekunde veselila druge zlate kolajne na svetovnih prvenstvih, skupno pa sedme. Za Nemčijo je bila to deveta zlata kolajna na šprintih v ženski konkurenci, s čimer se je na vrhu v tej disciplini izenačila z Norveško. Skupno so Nemke s štafetnimi nastopi vred slavile že 32-krat.

Za Öbergovo je bila to osma kolajna na SP, od tega tretja srebrna. Tri kolajne je osvojila tudi na Pokljuki pred dvema letoma. Njena rojakinja Perssonova pa je po dveh kolajnah v štafetah tokrat prišla do prvega posamičnega odličja. Za zmagovalko je zaostala 26,2 sekunde.

Komentarji: