Pred Lovrom Kosom zgolj Stefan Kraft, a tudi on za las

Slovenski skakalni adut še na drugi tekmi svetovnega pokala zapovrstjo na zmagovalnem odru.
Fotografija: Philipp Raimund, Lovro Kos in Stefan Kraft na zmagovalnem odru v Lake Placidu.FOTO: SloSki
Odpri galerijo
Philipp Raimund, Lovro Kos in Stefan Kraft na zmagovalnem odru v Lake Placidu.FOTO: SloSki

Slovenski smučarski skakalec Lovro Kos je tudi na drugi tekmi v olimpijskem Lake Placidu stopil na zmagovalni oder. Sobotni zmagi, prvi v karieri, je dodal drugo mesto, ki si ga je razdelil z Nemcem Philippom Raimundom. Premagal ju je vodilni v svetovnem pokalu, Avstrijec Stefan Kraft, ki je zbral 3,2 točke več.

Še druga posamična tekma v Lake Placidu se je za Slovenijo začela še bolje kot prva. Po uvodni seriji je bil Lovro Kos s 130 metri in 141,6 točke drugi, boljši je bil s pol metra daljšim skokom le Stefan Kraft, ki je zbral 144,7 točke. Tretji je bil Poljak Piotr Zyla s 125 metri in 7,8 točke zaostanka za Avstrijcem.

V finale so tokrat skočili še trije Slovenci. Timi Zajc s 122,5 metra in 126,3 točke na 12. mestu, Domen Prevc s 121 metri in 124,4 točke na 16. mestu ter Žak Mogel s 122.5 metra in 120,1 točke na 23. mestu. Brez finala je ostal Maksim Bartolj, zasedel je 33. mesto.

Lovro Kos je zaostal le za vodilnim v svetovnem pokalu. FOTO: Leonhard Föger/Reuters
Lovro Kos je zaostal le za vodilnim v svetovnem pokalu. FOTO: Leonhard Föger/Reuters

V finalni seriji je Mogel pristal pri 119.5 metra, s skupno 239,6 točke pa je napredoval na zanj zelo spodbudno 22. mesto. Še boljši je bil Prevc, ki je bil zelo zadovoljen po pristanku pri 127 metrih, z 257,4 točke pa je današnjo tekmo končal na zelo dobrem 12. mestu. Po finalnem skoku ni bil navdušen Zajc, saj je s 118 metri in 242,3 točke padel na 20. mesto.

Zapomnil si bo Lake Placid

Boj za stopničke je s 135 metri, metrom manj od rekorda naprave, napovedal Nemec Philipp Raimund, ki je zbral 278,4 točke. Prav toliko jih je za 127,5 metra dolg finalni skok zbral tudi Kos in nove stopničke so bile tu. Po uspehu je dejal: »Za mano je neverjeten konec tedna. Danes še drugo mesto, tako da si bom Lake Placid zares zapomnil. Komaj čakam na naslednje tekme, da vidimo, kam lahko pridem.«

Domen Prevc je dodal: »Zelo lep ekipni rezultat, štirje do točk, Lovro je bil odličen. Meni je uspel soliden prvi skok in zelo dober drugi. Zadovoljen sem z 12. mestom.«

Glavni trener slovenske vrste Robert Hrgota je za konec poudaril: »Za nami je res super dan. Lovro je bil ponovno dvakrat vrhunski. Škoda, malo mu je zmanjkalo za zmago. Res pa je njegova trenutna raven zelo visoka. Z izjemo druge Timijeve serije z malo smole in slabšim skokom smo danes veliko bolje nastopili tudi kot ekipa.«

Karavana svetovnega pokala se bo zdaj preselila na Japonsko, kjer bosta prihodnji teden v Saporu na sporedu dve tekmi svetovnega pokala, na katerih bo spet tekmoval tudi Peter Prevc.

 

Preberite še:

Komentarji: