Prva zmaga se je zgodila, druga pa naredila

Po odličnem poletnem delu si bo Ema Klinec v podobnem slogu želela nadaljevati tudi pozimi.
Fotografija: Ema Klinec bo lahko po dobrem poletju z dodatno motivacijo opravila zadnje priprave na zimo.
FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Ema Klinec bo lahko po dobrem poletju z dodatno motivacijo opravila zadnje priprave na zimo. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Z državnim prvenstvom pod Šmarjetno goro v Kranju se bo danes (začetek poskusne serije bo ob 17. uri) za slovenske skakalce končala poletna sezona. Naslova bosta branila Ema Klinec in Timi Zajc, ki bosta tudi tokrat favorita, vsaj sodeč po rezultatih v veliki nagradi, v kateri je bil Zajc skupno 13., Klinčeva pa celo druga, in to v odličnem »sendviču«, saj je zmagala Sara Takanaši, tretja pa je bila Maren Lundby.

Če pri moških zmagovalec ni bil iz svetovnega vrha in se zdi, da razplet ne bo napoved zime, saj je to postal Jevgenij Klimov, je pri ženskah drugače. Takanašijeva je pač najboljša skakalka doslej, zmagovalka vseh sedmih velikih nagrad, medtem ko je v svetovnem pokalu osvojila štiri globuse, Lundbyjeva pa je bila najboljša tekmovalka zadnje zime, poleg skupnega seštevka je osvojila tudi naslov olimpijske prvakinje. Da je Klinčeva pristala med Japonko in Norvežanko, je zato lahko zelo spodbudno.

»Občutki so ob tem seveda dobri, ne želim pa tega preveč poveličevati. Ko si ob boku najboljšim, si, kaj lahko pa se to tudi hitro spremeni. Veliko težje je biti v vrhu zdaj kot v preteklosti, saj so se ženski skoki dvignili na novo raven, kar pa me le še dodatno motivira,« se je na svoj dosežek ozrla Klinčeva, ki se je z zmago v Čajkovskem prebila celo na drugo mesto najuspešnejših skakalk v poletnem delu. Zdaj ima namreč dve, toliko kot Alexandra Pretorius, pred njima je le Takanašijeva s – 23. Prvo je naša skakalka dosegla v Courchevelu 2013, ko je štela komajda 15 let. »Zmaga v Čajkovskem je bila lepa potrditev vloženega dela. Sama pravim takole: prva zmaga v Courchevelu se je zgodila, ta pa se je naredila,« ocenjuje članica SSK Alpina Žiri, zelo zadovoljna s svojim napredkom.
 

Čustva vso sezono na enaki ravni


»Seveda je bil končni rezultat odličen, a zadovoljna sem predvsem s stopnjevanjem skokov, ki so na višji ravni, kot so bili v preteklosti. Toliko bolj me veseli, da se je to pokazalo na uvrstitvah, a osnova za zadovoljstvo so boljši skoki. Odločilen za to je bil 'preklop' v glavi. Spremenila sem star način priprave na tekmo, ki mi očitno ni odgovarjal, saj sem v preteklosti imela težave s finalnim skokom,« pravi Klinčeva, ki zasluge za ta preskok pripisuje tudi novemu trenerju Zoranu Zupančiču, nasledniku Staneta Baloha.

Z njim bo v naslednjem mesecu in pol še nadgrajevala, kjer je to potrebno, da bo tekmo v Lillehammerju 29. novembra pričakala v kar najboljši formi. »Zdaj želim predvsem ostati spočita, torej se dobro regenerirati po treningih, sicer pa želim le slediti tistemu, kar smo si zadali že ob začetku priprav. Glede opreme gotovo nekaj sprememb še bo, a računam, da bo vse skupaj imelo zgolj pozitiven vpliv,« načrtuje dvajsetletnica ter ob tem zatrjuje, da ji pozimi ne bo težko brzdati pričakovanj. »Moja prednost pri tem je, da sem vedno merila visoko. Višje, ko pridem, višje merim. Ob vsakem uspehu se počutim zelo podobno in zelo pomembno se mi zdi, da moja čustva ostajajo na enaki ravni skozi celotno sezono in šele ko je te konec, jih pokažem oziroma povem, kaj je bilo dobro in kaj ne. V glavi tako ni bistvene razlike, le ta, da se čutim pripravljeno, da zapeljem to zgodbo naprej v zimo. Pomembno se mi zdi le to, da ostanem osredotočena na skoke in na prave občutke,« še pravi Klinčeva, zadovoljna da bo v novi zimi več tekem in da v drugem delu ne bo več daljšega premora.

Od 11. januarja bodo namreč zasedeni vsi konci tedna, edini premor pa bo po prvih treh tekmah. Ženskam bo nova sezona prinesla novost, saj je po moškem vzoru tudi v njihovem koledarju norveška turneja raw air (ta bo od 9. do 14. marca v Oslu, Lillehammerju in Trondheimu), prav tako bo ob koncu zime takoimenovana turneja bluebird, sestavljale pa jo bodo tekme v Nižnjem Tagilu in Čajkovskem, kjer bo finale sočasno z moškim planiškim.

Preberite še:

Komentarji: