Prvi vrhunec sezone za Slovenke – ljubenski trojček

Na Ljubnem vse nared za tri tekme ženskega svetovnega pokala, glavni slovenski orožji Nika Križnar in Urša Bogataj.
Fotografija: Slovenija bo na Ljubnem nastopila brez nacionalnega paketa, tako da bo tekmovala šesterica že uveljavljenih skakalk. Pod vodstvom Zorana Zupančiča (levo; skrajno desno njegov pomočnik Anže Lavtižar) se bodo za čim višje uvrstitve borile Nika Križnar, Špela Rogelj, Katra Komar, Urša Bogataj, Jerneja Brecl in Maja Vtič (manjka na fotografiji, ker je izpustila včerajšnji trening).
FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Slovenija bo na Ljubnem nastopila brez nacionalnega paketa, tako da bo tekmovala šesterica že uveljavljenih skakalk. Pod vodstvom Zorana Zupančiča (levo; skrajno desno njegov pomočnik Anže Lavtižar) se bodo za čim višje uvrstitve borile Nika Križnar, Špela Rogelj, Katra Komar, Urša Bogataj, Jerneja Brecl in Maja Vtič (manjka na fotografiji, ker je izpustila včerajšnji trening). FOTO: Mavric Pivk/Delo

Februar je za slovenske smučarske skakalke najpomembnejši mesec, saj jim prinaša dva vrhunca. Od drugega jih loči še nekaj časa, saj se bo nordijsko svetovno prvenstvo v Seefeldu začelo 20. – ženski skakalni tekmi sta na sporedu 26. in 27., mešane ekipe pa se bodo merile 2. marca –, prvi pa je pred vrati. To so seveda domače preizkušnje svetovnega pokala, pri čemer Ljubno tokrat prinaša kar tri preizkušnje – dve posamični, v petek in nedeljo, ter prvič tudi ekipno, v soboto.

Na Ljubnem je vse nared za skakalni praznik, ki bo tokrat trajal še dan dlje, tekmovalno bo obarvan tudi Prešernov dan, dodatna preizkušnja pa je največja letošnja novost. To bo druga in zadnja ekipna tekma v koledarju svetovnega pokala za to sezono. »Za ekipno tekmo smo se odločili iz dolgoročnega stališča. Ženski skoki napredujejo, selijo se na večje skakalnice, le še nekaj je takšnih, kot je naša, prav ekipne preizkušnje pa se bodo na teh obdržale še kar nekaj časa,« pojasnjuje predsednik prireditvenega odbora Rajko Pintar, ki razkriva, da imajo Ljubenci v dolgoročnih načrtih tudi graditev večje skakalnice, v kratkoročnih pa tirno dvigalo, da ne bo treba tekmovalk na štart več voziti z avtomobili.

Proračun prireditve je brez oglaševalskih dejavnosti 300.000 evrov, nastopile pa naj bi vse najboljše, pri čemer je Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz minuli konec tedna resneje zbolela. »Prijavljenih je 62 tekmovalk iz 18 držav, tudi takšnih, ki doslej niso sodelovale, denimo Madžarska ali pa Južna Koreja,« poudarja Pintar, vesel, da so bile pred novim letom ugodne vremenske razmere, da so lahko naredili velike količine snega. Tudi zadnje deževje ni naredilo prevelike škode na skakalnici s HS 98, prav tako napoved za naslednje dni ni slaba. Gledalcev tako vreme ne bo motilo, Pintar jih pričakuje med 4000 in 5000 dnevno, število je seveda povezano tudi z domačimi rezultati.


Treba je dati času čas


Pri slovenski zasedbi je velika vrzel seveda zazevala po poškodbi Eme Klinec, ki je bila pred nesrečnim doskokom na državnem prvenstvu v Planici v sezoni dvakrat med najboljšo trojico. »Brez Eme so stopničke težje dosegljive, smo pa tudi brez nje nanizali nekaj zelo lepih rezultatov. Nika Križnar in Urša Bogataj sta že večkrat nakazali, da sta blizu, zato sta tudi že nekoliko živčni, a vsi skupaj moramo ostati mirni in dati času čas,« razmišlja glavni trener slovenske reprezentance Zoran Zupančič, ki je ekipo prevzel pred začetkom nove sezone, zato bo to zanj prva domača tekma v tej vlogi.

»Za tekmovalke je domača preizkušnja gotovo dodaten izziv, daje poseben zagon, pa tudi zame bo bolj vznemirljivo. Upam na dober izplen, sem pa zelo zadovoljen, ker bomo imeli kar tri tekme,« pravi Zupančič, ki bo imel v ekipi že znano šesterico, to so Nika Križnar, Urša Bogataj, Špela Rogelj, Maja Vtič, Katra Komar in Jerneja Brecl. Zaradi iger za mlade OPA Slovenija ne bo imela nacionalnega paketa. Najmočnejši orožji bosta Križnarjeva in Bogatajeva, Vtičeva in predvsem Rogljeva v tej sezoni še nista pokazali vsega, 17-letni Breclova in Komarjeva pa sta najmanj izkušeni članici.

Poleg nesrečne Klinčeve se je v tej sezoni stopničkam od Slovenk najbolj približala Križnarjeva, naše tekmovalke pa bodo imele morda celo najlepšo priložnost za preboj med najboljše tri na ekipni tekmi. V Zau so bile pete, napovedovale pa veliko več. »Ekipne preizkušnje so res nekaj posebnega, zelo zanimive. V Zau smo bili denimo najboljši v poskusni seriji, nato pa ostali brez stopničk. Veliko stvari se mora postaviti na svoje mesto, potrebnih je osem dobrih skokov, nekaj sreče, ekipni duh. Gotovo bomo med kandidati za top 3, vendar pa morajo punce najprej pokazati dobre skoke,« razmišlja Zupančič o sobotni preizkušnji, na kateri se bo pomerilo devet ekip.

To pa ne bo zadnja ekipna tekma v sezoni. Pred kratkim so namreč pri mednarodni zvezi na koledar svetovnega prvenstva uvrstili še to tekmovanje, kar bržčas pomeni, da bo tudi del olimpijskega sporeda na igrah v Pekingu. Pred OI mora biti namreč tekma dvakrat na SP, do leta 2022 pa bo še prvenstvo v Oberstdorfu (2021).

Preberite še:

Komentarji: