Mikaela Shiffrin prepričljivo najboljša, do točk dve Slovenki

Osemindvajsetletna Shiffrin, tudi vodilna v skupnem seštevku pokala, si je že v prvi vožnji priborila 0,63 sekunde prednosti.
Fotografija: Mikaela Shiffrin v prvi vožnji veleslaloma v Lienzu. FOTO: Vladimir Simicek/AFP
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin v prvi vožnji veleslaloma v Lienzu. FOTO: Vladimir Simicek/AFP

Ameriška zvezdnica Mikaela Shiffrin je zmagovalka veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Lienzu. Američanka, ki je bila najhitrejša že na prvi progi, je slavila 92. karierno in 22. veleslalomsko zmago. Od Slovenk sta do točk prišli Neja Dvornik in Ana Bucik z 18. oziroma 23. mestom.

Osemindvajsetletna Shiffrin, tudi vodilna v skupnem seštevku pokala, si je že v prvi vožnji priborila 0,63 sekunde prednosti pred najbližjo zasledovalko, Švedinjo Saro Hector, tretjeuvrščena Norvežanka Ragnhild Mowinckel je zaostajala že več kot sekundo.

Norvežanka je v drugi vožnji pokvarila svojo uvrstitev in pristala na 13. mestu. Tako si je stopničke zagotovila Italijanka Federica Brignone, zmagovalka dveh od prejšnjih štirih veleslalomov sezone, ki se je povzpela s petega mesta po prvi vožnji.

Za Italijanko je zaostala tudi Švedinja, ki je na koncu osvojila tretje mesto. Na vrhu je Shiffrinova sicer po progi izgubljala veliko prednosti pred Brignonejevo, a vendarle ohranila 38 stotnik naskoka za novo zmago.

Od Slovenk sta si v prvi vožnji finale zagotovili Ana Bucik z 21. in Neja Dvornik z 28. časom. Slednja je imela priložnost za sploh prve veleslalomske točke v sezoni.

Te je tudi dosegla, po prihodu v cilj je v drugi vožnji, v kateri je imela šesti čas, prevzela vodstvo, pridobila kar deset mest in na koncu pristala na 18. mestu (+2,45) za svojo drugo najboljšo uvrstitev. Še vedno najboljši veleslalomski izid za Nejo Dvornik velja 12. mesto s Kronplatza 2023.

Bucik, ki ima najboljši veleslalomski dosežek iz Kranjske Gore 2023, ko je bila deseta, je v drugi vožnji smučala še bolj zadržano, tako da je ob prihodu v cilj bila šesta, tudi za Dvornik. Na koncu je Primorka pristala na 23. mestu z 2,76 sekunde zaostanka.

Andreja Slokar je z 49. startno številko v prvi vožnji zaostala 3,50 sekunde. To je zadostovalo le za 38. mesto.

V petek bo v Lienzu še slalom, kar bo zadnja preizkušnja v ženskem koledarju v tem letu. V novem letu pa se bodo smučarke najprej merile v Kranjski Gori na 60. Zlati lisici.

Komentarji: