Andreja Slokar neprizanesljiva do sebe, a vrhunska četrta

V Leviju na Finskem je bila prva zmagovalka slaloma za svetovni pokal alpskih smučark v tej sezoni Petra Vlhova. Ajdovka je bila na prvi progi celo tretja.
Fotografija: Andreja Slokar (na fotografiji) je več kot le upravičila rdečo majico vodilne smučarke sezone. FOTO: Johann Groder/AFP
Odpri galerijo
Andreja Slokar (na fotografiji) je več kot le upravičila rdečo majico vodilne smučarke sezone. FOTO: Johann Groder/AFP

Slovaška smučarska zvezdnica Petra Vlhova je zmagovalka prve slalomske tekme za svetovni pokal alpskih smučark v finskem Leviju. Vlhova, najboljša smučarka minule sezone, je veliko tekmico Američanko Mikaelo Shiffrin premagala za 31 stotink, tretja Nemka Lena Dürr (+0,84) pa je prehitela najboljšo Slovenko Andrejo Slokar. Ajdovka (+1,12) je bila najhitrejša od treh slovenskih finalistk. Ana Bucik je bila 11., Neja Dvornik 16.

image_alt
Jelenčka doslej dobila le Tina, zdaj pod lupo Andreja

Le 28 stotink je zmanjkalo, da bi Andreja Slokar znova stopila na oder za zmagovalke, vseeno pa je tekmo končala s četrtim mestom, svojim najboljšim slalomskim dosežkom v svetovnem pokalu ter drugim najboljšim po zmagi na paralelni tekmi prejšnjo soboto. Ajdovka je na črni progi na severu Evrope odlično formo pokazala že v prvi vožnji, ko je s startno številko 11 dosegla tretji čas in se je tako prvič v svoji karieri po polovici preizkušnje znašla v boju za zmago. V prvi vožnji sta bili od Slokarjeve boljši zgolj slalomski kraljici zadnjih let Slovakinja Vlhova in Američanka Shiffrinova, ki je za slovaško tekmico zaostala 11 stotink sekunde. Obe sta paralelno tekmo, na kateri je presenetljivo slavila Slovenka, izpustili.

Slokarjeva je na prvi progi za Slovakinjo zaostala 48 stotink sekunde. Odlično je v prvi vožnji nastopila tudi druga slovenska prvokategornica Bucikova, ki pa je naredila tudi eno večjo napako. Z zaostankom +1,56 sekunde in 15. časom se je zanesljivo uvrstila v drugo vožnjo. V prvi vožnji je z visoko startno številko 58 navdušila še Dvornikova, ki je bila celo pet stotink hitrejša od Bucikove in je prišla na 12. mesto. Na strmini se je napaka pripetila Meti Hrovat, ki je povozila količek ter posledično odstopila. Slokarjeva je v finalu prvič v karieri branila rdečo majico vodilne v skupnem seštevku ter tretji čas po prvi vožnji. V trenutku nastopa Slokarjeve je bila na prvem mestu Dürrova, ki je bila kot šesta po prvi vožnji 24 stotink počasnejša od Ajdovke.

Petra Vlhova je dejala, da bo severnega jelena, ki ga je začasno dobila ob svoji zmagi, poimenovala po svojem fantu Michalu. FOTO: Jussi Nukari/AFP
Petra Vlhova je dejala, da bo severnega jelena, ki ga je začasno dobila ob svoji zmagi, poimenovala po svojem fantu Michalu. FOTO: Jussi Nukari/AFP

Severni jelen Michal

Nemka je ostala prva tudi po nastopu Slokarjeve. Na startu sta bili le še Vlhova in Shiffrinova, ki nista naredili napake, v prestižnem boju za severnega jelena je zmagala Slovakinja. Tako Shiffrinova kot Vlhova imata po štiri zmage v Leviju, kar je največ med vsemi smučarkami. »Rada smučam tukaj, ta sneg mi zelo ustreza. Vsako leto ne zmagam pogosto, ampak tukaj mi je to spet uspelo. Zelo sem vesela,« je v intervjuju v ciljni areni povedala Vlhova, ki je lani zmagala na obeh slalomih v Leviju. Na vprašanje o imenu severnega jelena, ki ga podelijo zmagovalki, pa je dodala: »Morda ga bom poimenovala po svojem fantu Michalu, on je tukaj in je ljubezen mojega življenja.« Severni jeleni sicer ostanejo v Leviju.

Shiffrinova je medtem s 180 točkami vnovič prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, Slokarjeva, ki je bila en teden začasno na prestolu, je druga s 168 točkami. Tretja Vlhova ima osem točk manj. Tudi s četrtim mestom je Slokarjeva v svojem debiju na črni progi postala druga najboljša slovenska slalomistka na Finskem. Boljša je zgolj Tina Maze, ki je v Leviju zmagala leta 2014. »Glede na vožnje, ki sem jih kazala poleti, to nista bili moji dve najboljši vožnji. Naredila sem dosti napak, kar se mi je videlo tudi na obrazu,« je presenetljivo odkrito in neprizanesljivo do sebe o svojem slalomu po premiernem nastopu na tekmah v Božičkovi deželi spregovorila 24-letna Slokarjeva.

A svoje prve uvrstitve na četrto mesto v svetovnem pokalu tik pod stopničkami ni bila prav zelo vesela. »Že po prvem teku sem bila zelo presenečena, da sem bila sploh tretja s tako vožnjo. Res je, da je to moj najboljši rezultat v slalomu, to je vse v redu in prav, a ne skrivam želje, kaj bi rada. Za jutri si samo želim, da bi bil moj pristop pravi in da popravim današnje napake.«

Ajdovka je na Finskem še enkrat dobro snežno zaprašila po progi. FOTO: Jussi Nukari/AFP
Ajdovka je na Finskem še enkrat dobro snežno zaprašila po progi. FOTO: Jussi Nukari/AFP

Trener se ne strinja z Andrejo

Glavni trener slovenske ženske ekipe Sergej Poljšak ni delil mnenja Slokarjeve o ne najboljših vožnjah: »Andreja je naredila fenomenalno prvo vožnjo in tudi drugi tek je bil dober.« »Za nami kot ekipo je super dan, škoda le za Meto, ki je v prvi vožnji odstopila. Ana je v prvi vožnji naredila veliko napako na strmini, v drugo pa je bila zelo dobra. Samo v drugem teku je, denimo, imela četrti čas. Neja je naredila tudi dva zelo dobra teka, predvsem prvi je bil, glede na visoko startno številko, zelo dober. Temu primerni so tudi rezultati vseh treh punc. Glede na treninge v zadnjih dneh tukaj v Leviju pa mislim, da sta Ana in Andreja lahko še hitrejši in sposobni še boljših rezultatov jutri,« napoveduje Poljšak.

Bucikova je bila končno dobre volje. Po ponesrečenem veleslalomu in paralelni tekmi je v Leviju vpisala uvrstitev tik za najboljšo deseterico. »Danes sem zadovoljna. Po dveh slabših tekmah letos je končno sledil en takšen, lep rezultat. Vem pa, da lahko smučam še bolje. Predvsem v prvem teku sem imela kar veliko napako, v drugo pa bi lahko v sami strmini še bolj napadla. Tako da vem, da so še deli prog, ki jih jutri lahko izboljšam in bom to skušala tudi storiti. Drugače pa je to zagotovo lep slalomski uvod sezone.«

Dvornikova je s startno številko 58 skočila na 16. mesto, kar je celo njen najboljši dosežek v svetovnem pokalu: »Z današnjim dnem sem zelo zadovoljna, že zaradi tega, ker mi je uspelo pokazati smučanje, ki sem ga sposobna in sem ga v slalomu iskala že nekaj časa. Jutri je nov dan, jaz pa si želim, da bi pokazala smučanje, kot sem ga danes, in ga še malce nadgradila.« Na območju polarnega kroga bo v nedeljo sledil še en slalom za točke svetovnega pokala alpskih smučark.

Preberite še:

Komentarji: