Slovenija edina država, ki daje takšne fante, kot sta Timi in Domen

Za avstrijskega zvezdnika Stefana Krafta planiška letalnica najljubša med vsemi.
Fotografija: Stefan Kraft v Planici izjemno uživa. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Odpri galerijo
Stefan Kraft v Planici izjemno uživa. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

Planica – Svetovni rekorder Stefan Kraft je v včerajšnjih kvalifikacijah tik za slovenskim junakom Timijem Zajcem pristal na četrtem mestu. S svojim poletom, dolgim 232 metrov, je bil zadovoljen, toda ne skriva, da si želi še več.

»S tokratnim kvalifikacijskim nastopom sem zelo, zelo zadovoljen. Vsak polet prek 230 metrov je namreč poglavje zase in čisti užitek,« je bil nasmejan 25-letni Avstrijec, ki tudi v posebnem seštevku poletov drži četrto mesto. Vendar pa njegov zaostanek za vodilnim Japoncem Rjojujem Kobajašijem ni velik, saj znaša vsega 31 točk. Toda Kraft se ne obremenjuje z razburljivo zračno bitko za mali oziroma letalni kristalni globus.

FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
FOTO: Marko Feist/Slovenske novice


Za zadnji tekmovalni vikend v sezoni 2018/19 si je zastavil le en cilj. »Želim si preleteti tudi črto, ki označuje 240 metrov. Ker sem v dobri formi, verjamem, da mi lahko uspe,« je za Delo povedal zvezdnik iz Schwarzacha na Solnograškem, ki v dolini pod Poncami že od nekdaj izjemno uživa. »Planiška letalnica je med vsemi moja najljubša skakalnica,« je razkril in na vprašanje, zakaj mu je letalnica bratov Gorišek tako zelo pri srcu, odvrnil: »Leti se zelo visoko, pogosto z vetrom v prsa, ki ga obožujem. Poleg tega je tukajšnje vzdušje vedno čudovito, da okolice sploh ne omenjam.«


Po vsakem slabšem obdobju se vrne močnejši


Zanimivo, da se je po težavah, ki jih je imel sredi prejšnje zime in v lanskem poletju, spet hitro vmešal v boj za najvišje uvrstitve. »Ker so moji skoki postali že nevarni, sem moral spremeniti določene stvari, kar je obrodilo sadove. A moram priznati, da sem vseeno presenečen, kako dobro mi je šlo glede na vse težave, ki sem jih imel poleti. Kdo ve, morda pa jemljem moč iz svojega priimka (v prevodu moč),« je smehu pristavil Kraft, za katerega velja, da se po slehernem slabšem obdobju na skakalnice običajno vrne (še) močnejši.

FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
FOTO: Marko Feist/Slovenske novice


Potem ko se ni uvrstil v avstrijsko reprezentanco za olimpijske igre v Sočiju '14, je v sezoni 2014/15 osvojil novoletno turnejo in bronasto kolajno na srednji napravi na nordijskem SP v Falunu '15. Po neuspehu na tekmovanju štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji 2016/17 se je v Lahtiju ovenčal z obema posamičnima naslovoma svetovnega prvaka.

Po razočaranju na novoletni turneji 2018/19 si je na nordijskem SP v Seefeldu priskakal bronasto odličje na srednji napravi. »Še lansko jesen sem bil od žlahtne kovine na domačem SP oddaljen kakor sonce od lune,« je avstrijski šampion priznal, da v poletno-jesenskem pripravljalnem obdobju še prav nič ni kazalo na to, da bi se lahko na nordijskem SP potegoval za odmevne dosežke.


Šele 23. na DP


Najnižje točke se je dotaknil na državnem prvenstvu, na katerem se je moral sprijazniti šele s 23. mestom. »Takrat sem začel dobivati sive lase. Prav nič več mi ni šlo tako, kot sem si zamislil,« se je spomnil mučnega obdobja. »Zame je kozarec napol poln. Zmeraj poskušam gledati naprej in se ne pretirano ozirati nazaj ali se jeziti, ko mi ne gre,« je svoj pogled na spopadanje s krizo predstavil Kraft.

...
...


Zakaj Petru Prevcu ne gre več tako dobro, kot mu je šlo, denimo, v šampionski zimi 2015/16, v kateri je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, tudi Stefan ne ve. »Dejstvo je, da je svetovni vrh čedalje bolj zgoščen, vse težje se je prebiti med najboljše, raven skakanja je zdaj zelo visoka, zato se je težko stalno uvrščati med deseterico. Ne vem, morda potrebuje še kakšno leto, pa bo spet zraven,« je dejal svetovni rekorder, ki občuduje mlade slovenske »orle« z Zajcem in Domnom Prevcem na čelu.

»Slovenija je glede tega res neverjetna. Slovenija je edina država, ki daje takšne mlade in obetavne fante, kot sta Timi in Domen. V drugih državah se ne dogaja več, da bi imeli med elito tako nadarjene ase,« je Kraft še izrazil začudenje nad številnimi našimi obetavnimi fanti.

Preberite še:

Komentarji: