Slovenski deskarje v olimpijsko sezono z najvišjimi cilji

V ruskih Banojah se bo v soboto začel svetovni pokal v paralelnih disciplinah deskarjev na snegu.
Fotografija: Žan Košir že pogleduje tudi proti ZOI 2026, ki jih bosta gostila Milano in Cortina d'Ampezzo. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Žan Košir že pogleduje tudi proti ZOI 2026, ki jih bosta gostila Milano in Cortina d'Ampezzo. FOTO: Tadej Regent/Delo

Najprej bo na sporedu paralelni veleslalom, v nedeljo pa še paralelni slalom, na obeh tekmah bodo imeli visoke cilje tudi Slovenci, ki si želijo dobro začeti sezono, si priboriti samozavest, da bodo lahko mirno čakali na olimpijske igre v Pekingu. V Rusiji bodo nastopili trije fantje, trikratni dobitnik olimpijske kolajne in že zmagovalec svetovnega pokala Žan Košir, nekdanji svetovni prvak Rok Marguč in veleslalomski podprvak izpred treh let Tim Mastnak, ki bodo tekmovali na vseh tekmah, občasno pa se jim bo pridružil tudi Jernej Glavan, slednji, ki v Rusijo sicer ni odpotoval, si želi v sezoni prvič priboriti tudi olimpijski nastop.

V karavano se bo letos vrnila Gloria Kotnik, ki pa v Rusijo ni odšla, bo pa nastopila Sara Goltes, ki letos računa na preboj naprej. Obe dekleti še nimata olimpijske norme, zato bo vsako tekmovanje zanju zelo pomembno.

»Še nikoli telesno nisem bila pripravljena, kot sem letos. To sezono grem na vse ali nič,« zatrjuje Goltesova, za katero bi bil uspeh vsaka uvrstitev v izločilne boje.

Slovenci so v Rusiji, natančneje v Azbakovu, že opravili prve treninge, na katerih niso imeli težav, verjamejo, da so dobro pripravljeni.

Cilji in želje so najvišji

»Vsi že komaj čakamo na začetek, da potrdimo dobro pripravljalno obdobje. Zaenkrat še ne moremo ničesar napovedovati, šele prve tekme bodo pokazale, kje smo in na kaj lahko računamo. Jasno pa je, da so cilji in želje najvišji,« je iz Rusije sporočil glavni trener reprezentance Izidor Šušteršič.

Za Koširja je jasno, da se na olimpijsko sezono vedno odlično pripravi. V preteklosti ga pri tem niso zmotile niti poškodbe, zdaj teh nima, zato z optimizmom čaka na novo sezono in Peking, resno pa se spogleduje tudi že z olimpijskimi igrami čez štiri leta v Italiji.

»Dokler lahko dosežem dober rezultat, bom tekmoval. Lani sem jih kar nekaj, podobno sezono pričakujem tudi letos. Verjamem, da smo vsi dobro pripravljeni, veterani, kot so Roland Fischnaller, Andreas Prommegger, Benjamin Karl, Aaron March in še nekateri vključno z mano, dokazujejo, da si lahko dober tudi z nekaj več leti, ne pričakujem, da bi bilo letos kaj drugače. Tudi kakšnih bistvenih sprememb v opremi nisem opazil, tako da verjamem, da bodo na vrhu isti tekmovalci kot v zadnjih sezonah,« je napovedal 37-letni Tržičan.

Izkušnje bodo pomagale

Njegova reprezentančna kolega Rok Marguč in Tim Mastnak nista prav nič manj motivirana. Marguč bi rad bil boljši kot v zadnjih dveh sezonah, optimizem gradi tudi v boljšem zdravstvenem stanju, kot ga je imel v zadnjih letih.

»Tako pomembnih sezon, kot je ta, sem dal nekaj skozi, tako da verjamem, da mi bodo izkušnje pomagale, prav tako računam, da mi bo pomagalo dejstvo, da sem v Dolomitih zadnji teden lahko treniral na umetnem snegu, podobnemu temu v Rusiji. Nasploh sem bil tukaj že nekajkrat na pripravah, tako da razmere dobro poznam in se nadejam dobrih voženj,« je dejal Marguč.

Proga in razmere naj bi ustrezale tudi Mastnaku, ki je glavni trening za sezono opravil na Švedskem. Tega lani sicer ni pokazal, a je takrat imel opravičilo, tekma je bila zanj takoj po bolezni. »Lanske tekme tu se dobro spomnim, saj je bila neposredno po preležani okužbi z novim koronavirusom. Prve vožnje so bile dobre, potem mi je začelo zmanjkovati moči, imel pa sem tudi nekaj smole, saj me je Maurizio Bormolini premagal le za stotinko. Upam, da bo letos bolje,« se uspeha nadeja Mastnak, ki je lanski paralelni veleslalom v Banojah končal na 13. mestu.

Na Rogli po olimpijskih igrah

Favorite tekem je deloma naštel že Košir, vsekakor pa je treba mednje šteti celotno rusko reprezentanco na čelu z mladim, a že večkratnim svetovnim prvakom Dimitrijem Loginovom in izkušenim Andrejem Soboljevom, ne samo na domačih tekmah, ampak v sezoni nasploh. Lani sta se v finalu na tem prizorišču v obeh tekmah pomerila prav Rusa, v veleslalomu Loginov in Igor Slujev, v slalomu pa Loginov in Stepan Naumov.

Tudi v ženski konkurenci bo ruska reprezentanca zelo močna, Sofia Nadiršina je lani pokazala velik potencial, vrh naj bi krojile tudi Natalija Bikova in Natalija Soboljeva. Močne bodo zagotovo spet Nemke Ramona Hofmeister, Selina Jörg in Chayenne Loch, tradicionalno na vrh računajo tudi Avstrijke in Švicarke.

Svetovni pokal bo imel letos deset postaj, le v Banojah pa bosta na sporedu tako veleslalom kot slalom, pet bo tudi ekipnih tekem. Na Rogli bo letos paralelni veleslalom po olimpijskih igrah, in sicer 5. marca.

Preberite še:

Komentarji: