Slovenski orli se od Bischofshofna poslavljajo s črno piko

Poljski šampion Kamil Stoch s tretjim »zlatim orlom« potrdil, da je najboljši smučarski skakalec zadnjega desetletja.
Fotografija: Poljaka Dawid Kubacki (levo) in Piotr Zyla (desno) sta takole dvignila na rame rojaka Kamila Stocha, velikega zmagovalca 69. novoletne turneje v smučarskih skokih. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Poljaka Dawid Kubacki (levo) in Piotr Zyla (desno) sta takole dvignila na rame rojaka Kamila Stocha, velikega zmagovalca 69. novoletne turneje v smučarskih skokih. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Ljubljana – Že v uvodni seriji tekme v Bischofshofnu, v kateri je z izvrstnim skokom (139 m) povečal zalogo pred zasledovalci, je Kamil Stoch razrešil dvome o zmagovalcu 69. novoletne turneje. V finalu je poljski šampion z novim najboljšim nastopom (140 m), za katerega je dvakrat prejel najvišjo oceno (20,0), le potrdil svojo prevlado in zasluženo osvojil tretjega »zlatega orla« po letih 2017 in 2018.

image_alt
Spogledoval se je s tremi do 15. mesta, zdaj bo lahko vesel že z enim


»To je naslednje veliko priznanje zame in za celotno ekipo, ki se je predstavila v čudoviti luči. Izjemno sem hvaležen vsem, ki so mi pomagali do uspeha,« je žarel od sreče Stoch, potem ko je slavil drugo zaporedno zmago in skupno 38. v svetovnem pokalu, s katero se je utrdil na četrtem mestu večne lestvice. Zdaj ga le še ena loči od slovitega rojaka Adama Malysza (39), na vrhu pa kraljujeta Avstrijec Gregor Schlierenzauer (53) in Finec Matti Nykänen (46).
Kamil Stoch se je takole veselil že svojega tretjega »zlatega orla«. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Kamil Stoch se je takole veselil že svojega tretjega »zlatega orla«. FOTO: Lisi Niesner/Reuters



novoletna turneja rezultati
novoletna turneja rezultati


S tretjim »zlatim orlom« se je po številu lovorik na znamenitem tekmovanju štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji izenačil z Norvežanom Bjørnom Wirkolo in Nemcem Helmutom Recknaglom, več skupnih zmag sta na novoletni turneji dosegla le Finec Janne Ahonen (5) in Nemec Jens Weißflog (4). Z novim podvigom je 33-letni Poljak potrdil, da je najboljši skakalec zadnjega desetletja.

Med slavjem se je spomnil tudi šoka iz Oberstdorfa, ko so nemški prireditelji po prvotnem pozitivnem testu Klemensa Muranke na covid-19 prižgali Poljakom rdečo luč za nastop v kvalifikacijah. Toda po nadaljnjih negativnih vzorcih rdeče-belih »orlov« in pritisku vplivnih ljudi iz domovine z ministrom za šport Piotrom Glinskim na čelu so jim le dovolili nastopiti na tekmi.

Očitno je to izbrance selektorja Michala Doležala še dodatno podžgalo, saj so v svojo korist odločili kar tri tekme na turneji; po Garmisch-Partenkirchnu, kjer je z rekordom skakalnice zmagal Dawid Kubacki, je poljska himna po Stochovi zaslugi zadonela še v Innsbrucku in Bischofshofnu. »Od uvodne postaje v Oberstdorfu smo bili pod stresom, zato nam je zdaj odleglo, da se je tako dobro izšlo,« je še dejal zvezdnik iz Zakopanov, ki sta mu družbo na odru za najboljše delala Norvežan Marius Lindvik in Nemec Karl Geiger, v seštevku turneje pa Geiger in Kubacki.

image_alt
Jezni Granerud sprožil ostre puščice proti Poljakom




Norvežan Halvor Egner Granerud, ki je po neuspehu v Innsbrucku sprožil ostre puščice proti Stochu, češ da ima boljše razmere, dobre rezultate, ne pa skokov, je s pomočjo svojega avstrijskega trenerja Alexandra Stöckla, ki mu je v uvodni seriji znižal zaletišče, tvegal in – izgubil. Na koncu je nosilec rumene majice celo zdrsnil z zmagovalnega odra.

image_alt
Primož Peterka: V zakonu je šlo, dokler je šlo, zdaj pa ne gre več

 

Dober začetek, slab konec


Z grenkim priokusom Solnograško zapuščajo slovenski skakalci. Kolikor toliko zadovoljen je lahko le Peter Prevc, ki je z Granerudom v Bischofshofnu delil 12. mesto (po prvem »polčasu« je bil še osmi), v točkovanju turneje pa je kot naš najvišje uvrščeni reprezentant napredoval na deveto. Kot prvi mu je čestital nesrečni Anže Lanišek, ki je po kvalifikacijskem spodrsljaju spremljal veliki finale zgolj kot gledalec in v seštevku tekmovanja z visokega šestega mesta nazadoval na 23.

image_alt
Od veselja kričal kot otrok, ko zagleda darilo pod novoletno jelko




»Po prvi seriji je kazalo malo bolje, na žalost pa se mi je nato prikradla napaka pri drugem skoku, zaradi česar je odlična uvrstitev odletela po zraku. Tega mi je malce žal, toda glavo gor, treniramo naprej,« je povedal najstarejši od bratov Prevc, ob katerem je slovenske barve v današnji drugi seriji zastopal le še Žiga Jelar (27.). Tilen Bartol (31.) in Domen Prevc (38.) sta namreč ostala brez točk.
Peter Prevc je v Bischofshofnu poletel do 12. mesta, v seštevku novoletne turneje pa je končal kot deveti. FOTO: Georg Hochmuth/AFP
Peter Prevc je v Bischofshofnu poletel do 12. mesta, v seštevku novoletne turneje pa je končal kot deveti. FOTO: Georg Hochmuth/AFP


»Novoletna turneja je za nami, do Innsbrucka je bila vrhunska, Bischofshofen pa je žal črna pika, ki nas je stala treh (skupnih) uvrstitev med petnajsterico, dveh med deseterico in morda ene med peterico ali še višje,« je zapravljeno priložnost obžaloval glavni trener naše reprezentance Robert Hrgota, ki se bo že jutri s svojimi izbranci odpeljal proti Titisee-Neustadtu, kjer se bo konec tedna nadaljevala sezona svetovnega pokala.

Komentarji: