Kot v vozilu ne zna zavirati, dodal bo plin

Norveški tekaški as si ponovno obeta kopico zlatih odličij na nordijskem SP v dolini pod Poncami.
Fotografija: Johannes Høsflot Klæbo bo prvi tekaški zvezdnik nordijskega svetovnega prvenstva v Planici. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters
Odpri galerijo
Johannes Høsflot Klæbo bo prvi tekaški zvezdnik nordijskega svetovnega prvenstva v Planici. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters

Če se rodiš v Braziliji, ukalupnjeno že moraš postati nogometaš. Če na Norveškem, moraš že postati zimski športnik. In tako je bilo tudi z Johannesom Høsflotom Klæbom, ki se je vrgel v smučarske teke. Gre za asa, ki od tekmovalne zime 2016/17 prevladuje med elito in tudi zgodovinsko širše. Šestindvajsetletnik iz Osla je trikratni skupni zmagovalec svetovnega pokala (2018, 2019, 2022), kjer ima 62 posamičnih zmag in skupaj 84 uvrstitev na eno od zmagovalnih stopničk.

Na zimskih olimpijskih igrah je že osvojil pet zlatih ter po eno srebrno in bronasto odličje, na svetovnih nordijskih prvenstvih je v svojo zbirko žlahtnih kovin dodal šest zlatih in eno bronasto kolajno. Seveda je več kot razvidno, da bo tudi na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici šel na kopico odličij in da se bo skoraj zagotovo veselil na razglasitvah najboljših.

A takšnih nadobudnih smučarjev tekačev je na Norveškem cela gora, le kako je na vrh priplezal prav ​​Klæbo? Kakovosten je, žilav in seveda tudi pridno trenira. Kajti drugače ne bi držal mejnikov, da je najmlajši tekač v zgodovini tega športa, ki je zmagal na tekmi za svetovni pokal, na znameniti novoletni turneji Tour de Ski, na preizkušnji za kolajne na svetovnem prvenstvu in logično tudi na olimpijskih igrah. Tudi njemu zelo diši šprint, to pove dejstvo, da je v skupnem seštevku te discipline kar v štirih sezonah bil najboljši v svetovnem pokalu, seveda je tudi to rekord.

Na norveškega asa se lepijo kolajne. FOTO: Kim Hong-ji/Reuters
Na norveškega asa se lepijo kolajne. FOTO: Kim Hong-ji/Reuters

Ni mestni fant

A, dobro, če si iz Osla, si mestni fant, to pa ni dobro za »kmečke« zimske športe, tudi smučarski tek. Tako se je tudi Klæbo pri petih letih starosti z družino preselil v Trondheim, tam odrasel, v tem mestu živi še danes. Norveški zvezdnik na tekaških smučkah je v takšnem ali drugačnem pomenu zelo povezan z družino, tako je denimo njegov oče Haakon njegov menedžer oziroma zastopnik, dedek Kåre Høsflot pa je njegov trener. Johannes in njegov mlajši brat Ola na lastnem kanalu na youtubu denimo tudi vsakotedensko objavljata zanimivosti iz življenja vrhunskega športnika-smučarskega tekača. Norveški športni velikan je tako prišel do številke 102.000 naročnikov, njegovi video zapisi pa so skupaj doživeli 12 milijonov ogledov.

A ni vse (vedno) le rožnato. Johannes Høsflot Klæbo je bil denimo marca leta 2019 na sodišču v Trondheimu obsojen na 16-dnevno (pogojno) zaporno kazen in dobrih 1000 evrov denarne globe. Namreč štiri mesece prej je povzročil prometno nesrečo, ko se je s svojim avtomobilom zaletel v vozilo, ki se je ustavilo pred prehodom za pešce. V njem je bila noseča ženska, na srečo jo je odnesla brez hujših posledic.

»Ko je avto začel drseti, me je zajela panika, zaradi česar sem namesto zavore pomotoma pohodil stopalko za plin,« je takrat priznal norveški tekaški as. Že vemo, kako bo na SP v Planici. Tudi tam bo zvezdnik namesto zavore pohodil stopalko za tekaški plin!

Komentarji: