Spodbudna premiera Jakova Faka

Za uvod v sezono je vodilni slovenski biatlonec zasedel 7. mesto, zmage pa se je veselil novi norveški adut Sturla Holm Laegreid.
Fotografija: Tudi v tej zimi bo udarni mož slovenskega biatlona Jakov Fak. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Tudi v tej zimi bo udarni mož slovenskega biatlona Jakov Fak. FOTO: Matej Družnik/Delo

Tako kot dan prej naša junakinja tekaške smučine Anamarija Lampič je tudi vodilni slovenski biatlonec Jakov Fak vstopil v novo sezono svetovnega pokala v biatlonu na 7. mestu. Že za uvod je bila na sporedu najdaljša posamična disciplina na 20 km, naš udarni adut v sezoni, katere bo vrh sredi februarja 52. svetovno prvenstvo na Pokljuki, pa se je za začetek odrezal prav s spodobno predstavo.

Dolgo je celo kazalo, da bi se po dveh zimah suše spet lahko vrnil na stopničke za najboljše tri, saj je bil po treh strelskih postankih brez zgrešene tarče, na koncu pa se mu je zatresla roka enkrat, tako da je nadaljeval tekmo z minuto pribitka. Toda če bo v nadaljevanju zime med 20 tarčami natančen 19-krat, bo to zagotovo dobro povprečje. Jasno pa je: za vrhunski dosežek v tej dolgi disciplini bi podobno kot na olimpijskih igrah v Pjongčangu, kjer je bil nazadnje na prestižnem odru s srebrno kolajno, moral do konca brezhibno zadevati. In dejansko bi danes brez te minute pribitka osvojil 3. mesto tik Norvežanoma, presenetljivim zmagovalcem Sturlo Holmom Laegreidom in favoritom sezone Johannesom Thingnesem Bojem. 

»Tekma zame ni bila brezhibna, bila pa je zelo dobra. Žal sem na zadnjem streljanju zgrešil tretji strel, predvsem pa sem vesel, da sem v primerjavi s prejšnjo sezono tudi v zadnjem krogu imel dovolj moči. Če pogledam proti Johannesu, ki je najhitrejši tekač v zadnjem krogu, sem izgubil samo 11 sekund, kar ni tako ogromno,« je po premieri poudaril naš as.

Že uvodna tekma pa je tudi pokazala, kako še vedno edini resen kandidat pri slovenski vrsti za odmevne dosežke ostaja le Fak – drugi naši so se namreč razvrstili takole: 53. Miha Dovžan, 69. Rok Tršan, 86. Klemen Bauer.

Glavni reprezentančni trener Uroš Velepec je tako ob koncu prve tekme dejal: »Na prvi tekmi tople vode še ne bomo odkrivali, prezgodaj je za to. Tekma je bila za Jakova lepa, škoda pa na koncu za zgrešeni strel, saj so bile stopničke res blizu. Če Miha na prvem postanku ne bi naredil dveh napak, bi verjetno osvojil točke, kar je zanj ne nazadnje tudi cilj sezone. Toda to je prva tekma. Vemo, da so trije deset dni sedeli doma v karanteni, v hiši zaprti, in čisto jasno je, da nam manjka še nekaj intenzivnega dela.«


Slovenke v ozadju


Med ženskami se je zmage veselila Italijanka Dorothea Wierer, ki je brez zgrešenega strela za pičlih osem desetink sekunde prehitela Nemko Denise Herrmann. Tretje mesto je osvojila Švedinja Johana Skottheim (+ 24,1). Slovenke so tekmo končale v ozadju. Lea Einfalt (+ 6:58,4) je s štirimi zgrešenimi streli pristala na 77. mestu, Polona Klemenčič (+ 7:16,5) je zasedla 81., Nina Zadravec (+ 11:49,8) pa 97. mesto.

Preberite še:

Komentarji: