Timi Zajc ima v rokavu še skritega aduta

V današnje kvalifikacije na skakalnici v Innsbrucku tudi Anže Lanišek, Žiga Jelar in Peter Prevc.
Fotografija: Peter Prevc, Žiga Jelar, Anže Lanišek in Timi Zajc (na fotografiji z leve) bodo šli na veliki skakalnici v Innsbrucku z nasmehom v boj. FOTO: Sloski
Odpri galerijo
Peter Prevc, Žiga Jelar, Anže Lanišek in Timi Zajc (na fotografiji z leve) bodo šli na veliki skakalnici v Innsbrucku z nasmehom v boj. FOTO: Sloski

Seefeld – Slovenski smučarski skakalci so v minulih dneh glavnemu trenerju Gorazdu Bertonclju povzročili še nekaj sivih las, potem ko so mu s svojimi predstavami v Innsbrucku dodatno oteževali odločitev. Slednjič je sklenil, da se bodo Timiju Zajcu, ki si je že prej zagotovil nastop in je zato izpustil včerajšnji uradni trening, v današnjih kvalifikacijah (14.30) za jutrišnjo tekmo (14.30) na tem nordijskem SP pridružili še Žiga Jelar, Anže Lanišek in Peter Prevc.

Ob odsotnosti Poljakov, Švicarjev Simona Ammanna in Killiana Peierja ter Japoncev Junšira Kobajašija in Daikija Ita je v včerajšnji uvodni seriji najbolje skočil Markus Eisenbichler (125 m), v drugo – ko se je predčasno v hotel vrnil tudi omenjeni Nemec – pa je z največjo daljavo dneva navdušil japonski zvezdnik Rjoju Kobajaši (132 m).

Od peterice Slovencev se je najboljšim obakrat najbolj približal Anže Lanišek (123,5 m/7. in 120 m/10.). »Na tokratnem treningu sem se bolje počutil v počepu, zaradi česar sta bila boljša tudi moja (od)skoka. Na teh lahko gradim naprej,« je povedal 22-letni član SSK Mengeš, ki se je z 12. mestom na Bergislu dobro odrezal že na januarski tekmi novoletne turneje. »A zdaj bo povsem nova preizkušnja, nova priložnost,« je poudaril Lanišek.

Od preostalih naših skakalcev je do kalkulacijske točke (K-120) zmogel le še Jelar, ki je pristal pri natanko 120 metrih, kar je bilo dovolj za 17. mesto. V drugi seriji za trening se mu s 113 metri (30.) nastop ni posrečil najbolje. »Preizkusil sem še en dres, zadovoljen sem, tako da grem z nasmehom v boj,« je »zagrozil« 21-letnik iz Spodnje Besnice pri Kranju, čigar slovitejši klubski kolega pri SK Triglav, Peter Prevc, se še naprej bolj ali manj uspešno trudi, da bi bil vsak dan boljši.

Kakor je sam ocenil, je včeraj po prvem malce slabšem prvem nastopu (113,5 m/29.) prikazal dober drugi skok (117 m/15.), kakšnega čudeža pa od njega kljub njegovemu trudu (še) ne gre pričakovati.

Ob Anžetu Semeniču (115 m/32. in 116 m/20.), ki se je – takšen vtis je vsaj dajal – že v sredo vdal v usodo, je tako po odločitvi strokovnega vodstva brez posamičnega nastopa v Innsbrucku ostal tudi Jernej Damjan (118 m/19. in 116/18.). Najmočnejše slovensko orožje pa slej ko prej ostaja Zajc, ki ima v rokavu – kot je pripomnil v smehu – še kakšnega skritega aduta.

»Vendar pa se skrivnosti ne izdaja,« se je namuznil in dodal, da bo moral glede na sredin trening še najti prave občutke in se izboljšati. »Kar zadeva pa opremo, imam v njej še za 15 metrov rezerve,« je dejal 18-letni up iz SSK Ljubno BTC, ki ima zelo visoke cilje, saj ne skriva želje po osvojitvi katere od kolajn. »Bomo videli, kaj se bo zgodilo,« je že nestrpen Zajc, ki kakšnega osebnega favorita nima in si ga v tej zgoščeni konkurenci niti ne upa napovedati.
 

Danes na štart tudi Vrhovnik in Jelen


Avstrijski prireditelji bodo danes prvi sveženj kolajn podelili tudi najboljšim nordijskim kombinatorcem na tekmi z veliko skakalnico v Innsbrucku. Na njej so včeraj izpeljali še zadnji trening, na katerem sta bila najboljša domača matadorja Franz-Josef Rehrl (128 m) in Mario Seidl (127,5 m). Od obeh Slovencev je pričakovano dlje skakal Vid Vrhovnik, ki je imel s 110,5 in 111,5 metra 29. in 24. dosežek. Novinec na tako velikem tekmovanju Ožbej Jelen je s 103 in 98 metri pristal na 41. in 46. mestu med 64 tekmovalci iz 18 držav. Na prejšnjem nordijskem SP pred dvema letoma v Lahtiju si je obe posamični lovoriki priskakal in pritekel Nemec Johannes Rydzek.

Komentarji: