Upa, da bo na Bergislu grožnja tudi za največje ase

V kvalifikacijah za posamično tekmo na SP v Innsbrucku najboljši slovenski skakalec Peter Prevc.
Fotografija: Timi Zajc (še) ni razrešil uganke, ki jo za smučarske skakalce prvi vikend na 52. nordijskem SP predstavlja (velika) naprava na Bergislu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Timi Zajc (še) ni razrešil uganke, ki jo za smučarske skakalce prvi vikend na 52. nordijskem SP predstavlja (velika) naprava na Bergislu. FOTO: Reuters

Innsbruck – Morebitna kolajna, ki se je pred dvema tednoma zdela dosegljiva za Timija Zajca, se je v minulih dneh oddaljila. Slovenski prvak niti včeraj (še) ni razrešil uganke, ki jo za smučarske skakalce prvi vikend na 52. nordijskem SP predstavlja (velika) naprava na Bergislu.

Potem ko je 18-letnik iz Hramš pri Dobrni izpustil četrtkov trening, je v včerajšnjih kvalifikacijah pristal pri 115 metrih, kar ga je uvrstilo na 22. mesto. Če k temu prištejemo poskusno serijo (117,5 m/18.) ter njegova sredina skoka (114,5 m/13. in 115 m/20.), Timi v štirih poskusih v Innsbrucku ni premagal kalkulacijske točke (K-120).

»Ni bilo najbolje. Naredil sem preveliko napako in z odskočne mize prišel preveč postrani, tako da se mi na žalost tudi kvalifikacijski skok ni izšel po željah. No, poskusni se mi je zdel še dober, vendar ne vem, zakaj me ni odneslo dlje. To moram prespati,« se je Zajc spraševal, zakaj mu na Bergislu nenadoma ne gre več tako kot, denimo, še minuli vikend v Willingenu (9. in 8.) ali še teden dni prej na letalnici v Oberstdorfu, kjer je prvič okusil slast zmage v svetovnem pokalu.

Nadeja se, da bo na današnji posamični tekmi, za katero bodo zeleno luč prižgali ob 14.30 (jutri bo od 14.45 naprej na sporedu še ekipna preizkušnja), spet skočil tako, kot je sposoben. In sposoben je veliko, kar je v tej zimi dokazal že večkrat.

»Upam, da bom imel – ko bo šlo zares – več sreče in da se mi ne bodo spet prikradle kakšne napake. Na tej skakalnici namreč ni vse v formi, veliko je odvisno od vetra, saj se pozna sleherna sapica. Kdor bo imel največ sreče, bo zmagal,« je napovedal veliki up iz SSK Ljubno BTC in ponovil, da bi bil presrečen, če bi osvojil kolajno, ki si jo je zadal za cilj pred odhodom na avstrijsko Tirolsko. »A v tem trenutku ne smem razmišljati o rezultatu,« je dejal Zajc.


Z dvignjeno glavo v tekmo


Boljše volje je bil Peter Prevc (122 m), ki je bil s 16. mestom najvišje uvrščeni Slovenec. Zanimivo je, da si je nastop v kvalifikacijah zagotovil kot zadnji od naše četverice. »Od prvega dne naprej so se moji tukajšnji skoki postopoma izboljševali – s poudarkom na počasi. Nočem pretiravati, iščem vmesno pot med avtomatizmom in izboljšanjem le-tega. Pred očmi bom poskušal imeti, kaj lahko izboljšam in kako; s takšno miselnostjo in dvignjeno glavo se bom lotil tekme,« je pojasnil spet čedalje bolj samozavestni 26-letni član kranjskega Triglava.

Zadovoljen bo, če bo danes prikazal tri dobre skoke, nezadovoljen pa bi bil, če se ne bi uvrstil v finale. Na vprašanje, ali bi sprejel, denimo, deseto mesto, če bi mu ga kdo ponudil, je kot iz topa izstrelil: »Saj si ga lahko prislužim!« Med glavnimi favoriti je izpostavil Poljake, Nemce, Avstrijca Stefana Krafta, Švicarja Killiana Peierja, o možnostih reprezentančnih sotekmovalcev pa ni želel razpredati.

Dobro razpoložen je bil njegov pet let mlajši klubski kolega Žiga Jelar, ki je s skokom, dolgim 123 metrov, dihal Prevcu za ovratnik na 17. mestu. Če ne bi imel manjših preglavic pri pristanku, zaradi katerih je prejel nižje ocene za slog, bi bil v kvalifikacijah celo najboljši Slovenec. »V zadnjem delu leta sem imel občutek, kot da bi bila v zraku nekakšna luknja, zaradi česar sem imel več težav ob doskoku. Komaj sem se ujel na noge in se le z muko izognil padcu,« je opisal 21-letni Besničan.

Kakor je pripomnil, je skok tehnično izvedel dobro. Nadeja se, da bo na tem gradil naprej, nadaljeval v takšnem slogu in dal od sebe svoj maksimum. »Če mi bo to uspelo, bom zadovoljen. Smo v takšnem položaju, da lahko le napadamo. Pustimo se presenetiti. Upam, da bo kdo od nas pripravil presenečenje in da se bomo lahko skupaj poveselili. Želim pa si, da bi lahko jaz predstavljal grožnjo za najboljše,« je z iskro v očeh poudaril Jelar.

Na tekmo se je kot 34. uvrstil Anže Lanišek, ki pa s svojim nastopom (113 m) ni bil zadovoljen. »Ni bilo idealno. Že v počepu se nisem počutil najbolje; to je bil prvi skok na tej napravi, pri katerem sem imel takšen problem. Poskušal se bom zbrati in pokazati, kar znam,« je omenil 22-letni Domžalčan.

Preberite še:

Komentarji: