Primorka v kozji rog ugnala dekleta iz smučarskih velesil

Andreja Slokar zmagala na paralelni tekmi za svetovni pokal v Lech/Zürsu.
Fotografija: Andreja Slokar je postala prva primorska zmagovalka tekme za svetovni pokal. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Odpri galerijo
Andreja Slokar je postala prva primorska zmagovalka tekme za svetovni pokal. FOTO: Denis Balibouse/Reuters

Andreja Slokar je zmagala na paralelni tekmi za točke svetovnega pokala v Lech/Zürsu. Z zmago na današnji tekmi je skočila na tudi na mesto vodilne smučarke v svetovnem pokalu alpskih smučark. V finalu sta se za zmago pomerili najboljši po kvalifikacijskih vožnjah. Norvežanka Thea Louise Stjernesund je bila v kvalifikacijah 42 stotink sekunde hitrejša od Slokarjeve, ki pa je v velikem finalu za premierno zmago v svetovnem pokalu ugnala norveško tekmico. Norvežanka Kristin Lysdahl je v malem finalu za tretje mesto premagala Italijanko Marto Bassino.

image_alt
Oče kralj sladoleda, a Andreja raje snede tekmice

Štiriindvajsetletna Slokarjeva je svoj največji uspeh v karieri vpisala na svojem 19. startu v svetovnem pokalu. Najboljši dosežek na tekmah najvišje ravni ji je pred današnjo soboto uspel letos februarja, ko je na svetovnem prvenstvu vpisala peto mesto na slalomski tekmi.

V svetovnem pokalu pa je pred današnjo paralelno tekmo najvišje posegla na finalu sezone v Lenzerheideju s šestim mestom na ekipni paralelni tekmi ter osmim mestom na slalomski tekmi. Slokarjeva je zelo dobro nastopila na ledeniški uverturi. V svojem debiju na tekmah v Söldnu je s 14. mestom vpisala svoj najboljši veleslalomski dosežek. Tokrat pa je poskrbela za še 86. slovensko zmago v svetovnem pokalu, 59. žensko.

Ajdovka je šampionsko opravila s paralelno tekmo v Avstriji. FOTO: Johann Grod/AFP
Ajdovka je šampionsko opravila s paralelno tekmo v Avstriji. FOTO: Johann Grod/AFP

Slokarjeva se jev  osmini finala paralelne tekme v neposrednem dvoboju najprej pomerila s Francozinjo Coralie Frasse Sombet, ki je bila v prvi vožnji za dve stotinki sekunde hitrejša od Ajdovke. V drugo pa je Slokarjeva za desetinko ugnala Francozinjo za uvrstitev v četrtfinale. V njem jo je čakala Švedinja Sara Hector. Slokarjeva je bila v prvi vožnji obračuna za 23 stotink sekunde hitrejša od Švedinje. V povratnem dvoboju pa ji je uspela zelo dobra vožnja. Nadomestila je zaostanek, čeprav s počasnejšim startom, ter za sedem stotink sekunde ugnala tekmico za premierne stopničke in finale.

Prva paralelna slovenska zmaga

V velikem finalu sta se za zmago pomerili najboljši po kvalifikacijskih vožnjah. Stjernesundova je bila v prvi vožnji dvoboja za 12 stotink sekunde hitrejša. Slokarjeva se ni predala. Čeprav je bila počasnejša takoj iz startnega bloka, pa je tekmico strla kasneje na progi ter v cilj prišla s prednostjo petih stotink, kar je zadostovalo za prvo slovensko zmago na paralelnih tekmah v zgodovini. »Tekma je bila zelo zabavna. Malce je sicer specifična, ker je le ena na leto in nikoli ne veš, kako bo. Se je pa videlo, da sem zelo uživala in to je odlično za prvo zmago,« je povedal Andreja Slokar, ki trenira z lastno ekipo pod nadzorom trenerja Boštjana Božiča.

Druga Slovenka v izločilnih bojih Tina Robnik je osvojila končno osmo mesto, kvalifikacije je končala na šestem mestu z zaostankom 56 stotink sekunde. Brez finalnih obračunov sta ostali Meta Hrovat na 34. mestu in Ana Bucik, ki je tekmovanje v Flexen Areni končala na 38. mestu od 44 tekmovalk, kolikor jih je končalo to preizkušnjo.

Glavni slovenski trener Sergej Poljšak je menil: »Super dan za Andrejo, zmaga je zmaga, kar je ena super zadeva. V četrtfinalu je šlo zelo na tesno, nato pa je smučala iz vožnje v vožnjo bolje in zasluženo zmagala. Osmo mesto Tine Robnik je tudi super rezultat, škoda je le tistih manjših napak, ki so se ji dogajale. Nekaj je imela tudi težav s smučarskimi očali v tisti vožnjo, ko je izpadla. Bila je zelo hitra na treningu in v kvalifikacijah, ampak paralelni veleslalom je takšna disciplina, da se vsaka napaka pozna. Kar pa se tiče Ane in Mete ni nič tragičnega. Z Meto smo bili skupaj na treningu na Finskem in vem, da odlično smuča, tako da ne vem točno, zakaj ni danes ni šlo. Pri Ani pa tudi nismo imeli velikih pričakovanj. V prvi vožnji v kvalifikacijah je smučala dobro, naredila je le napako na startu. To ni nič dramatičnega. Zdaj si le želim, da bodo šle punce s takšnim zaletom naprej in da bodo tudi v slalomu tako tekmovale.«

Tina Robnik, Meta Hrovat, Ana Bucik in Andreja Slokar so se dobro in še več kot to odrezale v Lechu. FOTO: Matej Družnik
Tina Robnik, Meta Hrovat, Ana Bucik in Andreja Slokar so se dobro in še več kot to odrezale v Lechu. FOTO: Matej Družnik

Tina Robnik pa je s svoje strani dodala: »V četrtfinalu mi ni ravno uspelo tako, kot sem si želela. Malce sem imela tudi smole, ko so se mi pred drugo vožnjo na startu zarosila očala. Zaradi tega nisem videla dobro na progo in je bilo kar težko smučati. Tudi v nadalnih vožnjah je bilo preveč napak, da bi se izšlo za še višja mesta. Moram priznati, da nisem povsem zadovoljna, vseeno pa osmo mesto ni slab rezultat. Seveda tudi super za Andrejo, je presenetila vse in smo vsi zelo veseli.« V nedeljo bo na sporedu še moška paralelna tekma, ki se bo začela s kvalifikacijami s tremi Slovenci na startu Žanom Kranjcem, Štefanom Hadalinom in debitantom v svetovnem pokalu Rokom Ažnohom.

image_alt
Pred napadom na olimpijsko kolajno še veliko izzivov

Manjkata Shiffrinova in Vlhova

Ameriška alpska smučarka Mikaela Shiffrin, ki je zmagala na veleslalomski ledeniški uverturi nad Söldnom, je zaradi kroničnih bolečin v hrbtu izpustila sobotno tekmo. Na štartu kvalifikacij ni bilo tudi lanske zmagovalke te tekme Petre Vlhove. Slovakinja, ki je minulo sezono končala kot zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala alpskih smučark, se želi v celoti posvetiti tekmama v finskem Leviju, kjer bosta 20. in 21. novembra na sporedu dva slaloma.

Preberite še:

Komentarji: