V novi sezoni več premorov in prednost družini

Mikaela Shiffrin bo bolj prisluhnila telesu, Marcel Hirscher si bo prilagodil urnik. Vrača se Felix Neureuther, ki si je danes zlomil palec na roki.

Objavljeno
16. november 2018 10.00
Posodobljeno
16. november 2018 15.05
Mikaela Shiffrin in Marcel Hirscher sta v Leviju zmagala dvakrat, sta pa na Laponskem vknjižila tudi najslabši slalomski uvrstitvi v zadnjih petih sezonah. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Prvi imeni alpskega smučanja Mikaela Shiffrin in Marcel Hirscher sta v Leviju, najbolj severnem prizorišču v koledarju za svetovni pokal, kjer bo konec tedna slalomski uvod v sezono, zmagala po dvakrat, oba v letih 2013 in 2016. Američanka je v zimo štartala s 3. mestom v veleslalomu v Söldnu, Hirscher po odpovedani moški tekmi na premiero še čaka. Oba v sezono vstopata s spremembo.

Moški prvič v novi sezoni


Prvi slalom sezone čaka jutri dekleta (ob 10.15 in 13.15), v nedeljo pa se bodo merili še moški ob enakem času. Po odpovedanem veleslalomu v Söldnu, kjer bi moška karavana morala odpreti novo sezono (tekmo bodo nadomestili 20. decembra v Saalbachu), se bodo prav jutri v Leviju premierno predstavili v novi tekmovalni zimi.


Ključno spoznanje Shiffrinove je, da je treba bolj prisluhniti telesu in mu v napornem tekmovalnem ritmu nameniti počitek. »Treba se je regenerirati, vsak se mora. Ne glede na to, kakšno službo opravlja. V vrhunskem športu sta nujna mentalni in telesni premor. Ko sem tekmovala zgolj v tehničnih disciplinah, mi je bilo to precej lažje odmerjati. Sem pa si tudi govorila, da moram trenirati vsak dan, ves čas. Zdaj sem prišla do točke, ko se na treningu vprašam: Sem zadovoljna s svojim smučanjem danes? Bi lahko tekmovala jutri? Če je odgovor pritrdilen, potem je to znak, da si lahko vzamem prosti dan za regeneracijo,« je razmišljala 23-letnica, ki ostaja osamljen primer tekmovalke v vseh disciplinah.

image
Mikaela Shiffrin si bo odmerjala več počitka kot v minuli sezoni. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Zadovoljna je, ker je sezono začela s stopničkami v Söldnu, v Levi se podaja neobremenjeno. »Na tem prizorišču sem imela odlične rezultate, a tudi takšne, ki so me zelo razočarali. Zato bi se rada predvsem osredotočila na svojo smučarsko izvedbo,« se je spomnila na 11. mesto v sezoni 2013/14, ko je za tedanjo zmagovalko (zdaj že športno upokojeno) Tino Maze zaostala za več kot dve sekundi! To je njena najslabša slalomska uvrstitev v zadnjih petih sezonah. Letošnje tekme se zelo veseli, občutek je drugačen kot lani, pravi, ko je tekmo končala za zmagovalko Petro Vlhovo (te dni je obiskala jelenčka Igorja, ki ga je dobila za nagrado ob lanski zmagi - glej spodnji posnetek z instagrama).


 

Na treningu ni razlik


Enako kot Shiffrinova je tudi Hirscher najslabšo slalomsko uvrstitev zadnjih petih sezon dosegel v Leviju. Lani je bil 17., a rezultat ni imel negativnega prizvoka, saj se je vračal po zlomu gležnja. Poolimpijska sezona bo zanj drugačna od preteklih, vanjo vstopa kot oče. Zaradi nove vloge je napovedal, da bo morda izpustil kakšno preizkušnjo, prednost naj bi dal družini. A njegov trener pravi, da sprememb še ni.

»Gremo iz tekme v tekmo. V pripravah se ni nič spremenilo, tudi v načrtovanem koledarju za zdaj ne, Marcel pa ima odprte možnosti za kratkoročne spremembe,« je potrdil Mike Pircher. »Kot vedno zelo uživa v smučanju. Presrečen je tudi doma v novi vlogi. Vendar v njegovih nastopih ni opaziti nobene razlike v primerjavi s preteklostjo,« je ocenil.

image
Marcel Hirscher je napovedal spremembe, a njegov trener pravi, da v treningih ni bilo razlik v primerjavi s prejšnjimi leti, tudi v načrtovanem tekmovalnem koledarju ne. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Hirscher je pred začetkom sezone novinarjem govoril o tem, da glavni favorit za veliki kristalni globus ne bo on, ampak njegov tekmec Henrik Kristoffersen. Vendar mnogi to izjavo ocenjujejo za taktično potezo.
 

Vse težje od doma


V boj za slalomsko lovoriko pa se vrača Felix Neureuther, ki je olimpijsko sezono izpustil zaradi strgane sprednje križne vezi v kolenu. Hirscherjev položaj razume, tudi sam kot oče vse težje zapušča družinsko gnezdo in se odpravlja na tekme, v prihodnjih štirih mesecih bo večinoma na poti. »Že zdaj imam težave z odhodi in prav nič lažje mi ne bo v obdobju, ki prihaja. A dokler v vsem tem vidim smisel, je vredno vztrajati,« je dejal zmagovalec 13 tekem za svetovni pokal in lastnik štirih kolajn s svetovnih prvenstev.

Je pripravljen za dvig slalomskega globusa? »Na žalost imam to nesrečo, da tekmujem v Hirscherjevi eri, za katerim stoji vsa Avstrija. Marcel je ferrari! Država, smučarska zveza, opremljevalec delajo zanj vse, kar potrebuje, vlagajo ogromno denarja v to, da mu zagotovijo material, ki je v prednosti pred konkurenco. Težko je držati korak s tem. A tudi njegovo telo je kot stroj, glava pa izjemno trdna. Je najboljši, kar sem jih videl v svojem tekmovalnem obdobju,« je dejal Neureuther, ki pa si je danes zlomil palec na roki in kot je zapisal, še ne ve, kako bo v nedeljo tekmoval ...