Vikinginja slavila z rekordom, Lampičevi zagodle smuči

Therese Johaug na SP na poti do četrtega naslova uničila tekmice v teku na 30 km, Anamarija Lampič 21.
Fotografija: Therese Johaug si je zlato na 30 km pribojevala v solo teku. FOTO: Christof Stache/AFP
Odpri galerijo
Therese Johaug si je zlato na 30 km pribojevala v solo teku. FOTO: Christof Stache/AFP

Smučarska tekačica Therese Johaug je na nordijskem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu osvojila še četrto zlato kolajno, potem ko je uničila tekmice na 30 km in si zmago pritekla z največjo prednostjo v zgodovini. Norvežanka je tekmicam kmalu pobegnila in tek v klasični tehniki dobila z 2:34 minute prednosti pred tekmicami. Srebro je osvojila še ena Norvežanka Heidi Weng, ki je imela v cilju šest desetink prednosti pred Švedinjo Frido Karlsson na tretjem mestu. Anamarija Lampič je bila 21.

Ogromna prednost Johaugove je bila več kot minuto večja kot prejšnja najbolj prepričljiva zmaga, ko si je Rusinja Larisa Lazutina leta 1999 pred rojakinjo Olgo Danilovo nabrala 1:34 minute prednosti. Dvaintridesetletna norveška zvezdnica smučarskega teka je na tem prvenstvu osvojila še svetovne naslove v skiatlonu, na 10 km in s štafeto in ima zdaj skupno 14 zlatih kolajn na drugem mestu večne lestvice, ki si ga deli z Rusinjo Jeleno Välbe. Še štiri naslove več ima rekorderka, Norvežanka Marit Bjørgen.


Prepozno zamenjala smuči


Slovenska junakinja tega SP Lampičeva, ki je v Nemčiji osvojila dve bronasti kolajni, se je danes drugič v karieri preizkusila na 30-kilometrski razdalji. Začela je precej počasi, od tretjega šestkilometrskega kroga naprej pa je začela pridobivati in na koncu prišla do 21. mesta.
.
»Od tretjega kroga naprej mi je šlo super. Škoda, ker nisem že prej zamenjala smuči, ker sem imela res kar slabe. Ni bilo oprijema, po ravnini ni steklo. Res škoda, da nisem že takoj opravila menjave. Sicer pa je bila to zame super izkušnja. Res je bilo težko, a sem vesela, da sem to dala skozi in zaključila svetovno prvenstvo. To je moje najboljše prvenstvo do zdaj, imam dve bronasti medalji v žepu in to je vse kar šteje!« je po najdaljši preizkušnji povedala Anamarija Lampič.

V nedeljo je na zadnji dan prvenstva na sporedu še moška kraljevska disciplina na 50 km, na kateri Slovenci ne bodo nastopili.

Komentarji: