Višnjarjeva šprintala do 5. mesta

V estonskem Otepaeaeju je bila naša 34-letna veteranka odlična. Anamarija Lampič in Miha Šimenc izpadla v četrtfinalu.
Fotografija: Katja Višnar (levo) in Anamarija Lampič sta bili v Estoni lahko zadovoljni. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Katja Višnar (levo) in Anamarija Lampič sta bili v Estoni lahko zadovoljni. FOTO: Matej Družnik/Delo

Katja Višnar je bila na šprinterski tekmi za svetovni pokal v smučarskem teku v estonskem kraju Otepaeae peta. Zmagala je Norvežanka Maiken Caspersen Falla. Na 1,3 kilometra dolgi progi v klasični tehniki sta Anamarija Lampič in Miha Šimenc izpadla v četrtfinalu. Lampičeva je bila 13., Šimenc pa 19.

Višnarjeva je v finalu začela sicer zelo hitro, vendar že kmalu nato ni več držala hudega ritma, ki sta ga narekovali Rusinja Natalija Neprjajeva in Falla. Slednja je do zmage prišla že pred zaključkom in je Rusinjo ugnala za 1,4 sekunde, tretja je bila Švedinja Maja Dahlqvist. Med tekači je bil najboljši Johannes Hösflöt Kläbo, eden od petih Norvežanov v finalu, ki vodi tudi v skupnem seštevku pokala.

"Ko sem premislila, kako je bilo, je nekaj grenkega priokusa za finale, ker sem zelo dobro tekla od kvalifikacij do polfinala, ko sem prišla prva v cilj. Nato pa šok v finalu, kjer sem že v prvem klancu začutila, da imajo noge še vedno 'laktat' in nekako nisem mogla iti frekvenčno hitro tako kot vodilne, s klanca pa sem skoraj padla, noge me niso držale. To se zgodi. Zame je bilo malo premalo premora, da bi 'laktat odplaknila'. Še vedno pa je to peto mesto, lahko sem zelo vesela za odličen četrtfinalni in polfinalni tek," je dejala Višnarjeva.

Blejka je pred tem tekla v drugi polfinalni skupini in bila sprva na drugem mestu, potem pa je prevzela vodstvo ter si v ciljnem delu pritekla dobrih pet metrov prednosti pred tekmicami ter gladko zmagala za drugi finale v tej zimi. Dahlqvistova je na drugem mestu zaostala 32 stotink.

Višnarjeva je v četrti četrtfinalni skupini zmagala, pred Norvežanko Ane Appelkvist Stenseth, ki je bila druga, je imela 22 stotink prednosti. Nato se je v naslednji in zadnji skupini na start podala še Lampičeva in bila po padcu tretja, za Dahlqvistovo je zaostala 6,5 sekunde, tudi Nemka Sandra Ringwald, ki je bila v cilju 2,35 sekunde za Švedinjo, pa je bila precej hitrejša od druge Slovenke v izločilnih bojih.

"Čisto natančno, kaj se je dogajalo, ne vem, a res sem zelo jezna. Lepa priložnost je bila, tako dobro sem se počutila. Že od starta sem takoj napadala. Tudi po zadnjem spustu sem si nabrala malo razlike, a nato mi je malo padla hitrost na majhnem klančku in tekmice so me 'pojedle'. Potem mi je Američanka zapeljala na palico, izgubila sem še malo hitrosti. Do ovinka sem bila na četrtem mestu, nato pa sploh ne vem, kaj se je zgodilo. Po tem smo ugotovili, zakaj so me punce sploh ujele. Na predzadnjem ovinku sem na mostu povozila kamen, za katerega sploh ne vem, kako se je tam znašel. Uničila sem smuči, a to zdaj ni več važno, nisem prišla naprej in zelo sem jezna," pa je povedala Lampičeva.

 


Miha Šimenc je pohvalil dobro prirpavljene smuči. FOTO: Matej Družnik/Delo
Miha Šimenc je pohvalil dobro prirpavljene smuči. FOTO: Matej Družnik/Delo


Odlično pripravljene smuči


Šimenc je kmalu nato nastopil v prvi četrtfinalni skupini in bil četrti, za Kläbom, ki je bil najboljši, je zaostal 4,2 sekunde ter se poslovil od polfinala.

"Oba teka sta bila težka, proga je tu izjemno težka, dva zelo zahtevna klanca sta, eden zelo dolg, drugi zelo strm. Danes smo imeli res srečo s smučmi, tako da pohvala fantom, serviserjem in trenerjem, ki so super pripravili smuči. Imeli smo res dober in kvaliteten material. Moj tek v skupini je bil štiri ali pet sekund hitrejši od kvalifikacijskega. Oba teka sta bila težka, vesel sem, da sem spet prišel med najboljšo dvajseterico," pa je dejal Šimenc.


Preostala slovenska predstavnika sta izpadla. Anita Klemenčič je bila 39. (+13,95), Benjamin Črv pa 65. (+26,5).

"Rezultati so samo spodbuda, da vsi delamo še bolje, damo še več od sebe. Vidimo, da lahko z odličnim ekipnim pristopom premikamo tudi meje v smučarskem teku. Mene navdaja z navdihom in ponosom, da tekmovalci vidijo, da so zmožni nastopati ne samo v finalu, ampak imajo željo tudi po osvajanju stopničk. Stopničke nam v tej sezoni še manjkajo, a mislim, da ob takem napredku tudi to ni več daleč za našo ekipo," pa je menil vodja ekipa Nejc Brodar.

V nedeljo bosta v Estoniji še teka na daljših razdaljah, ob 9.30 se bodo na 10 km klasično pomerile ženske, ob 13. uri pa na 15 km še moški.

Komentarji: