Za najboljšega smučarskega skakalca v zgodovini izglasovali Ahonena

Finskemu zvezdniku sta se v glasovanju najbolj približala Nemec Jens Weißflog in Poljak Kamil Stoch.
Fotografija: Finski zvezdnik Janne Ahonen ima med vsemi smučarskimi skakalci največ stopničk v svetovnem pokalu in lovorik na novoletni turneji. FOTO: Dominic Ebenbichler/Reuters
Odpri galerijo
Finski zvezdnik Janne Ahonen ima med vsemi smučarskimi skakalci največ stopničk v svetovnem pokalu in lovorik na novoletni turneji. FOTO: Dominic Ebenbichler/Reuters

Bralci zelo priljubljene nemške spletne strani sport1.de so v nedavni anketi za najboljšega smučarskega skakalca v zgodovini izglasovali Janneja Ahonena. Finski zvezdnik, ki je z izjemo posamične kolajne na olimpijskih igrah osvojil tako rekoč vse, kar se je osvojiti dalo, je prejel 26 odstotkov glasov.
image_alt
Za Nemce najboljši v zgodovini Matti Nykänen, Prevc in Peterka tik za deseterico


Ahonenu, ki se lahko med drugimi uspehi pohvali z največ stopničkami v svetovnem pokalu (108) in največ lovorikami na novoletni turneji (5), se je v glasovanju najbolj približal nemški šampion Jens Weißflog (22 %), olimpijski prvak s srednje naprave v Sarajevu 1984 in z velike skakalnice v Lillehammerju 1994.
image_alt
Življenje, strašnejše od pekla


Tretje mesto je z 19 odstotki glasov osvojil poljski as Kamil Stoch, ki si je nedavno priskakal tretjega »zlatega orla«, minulo soboto pa se je v Titisee-Neustadtu veselil že 39. zmage v svetovnem pokalu. Z njo se je na večni lestvici izenačil s slovitim rojakom Adamom Malyszem.
image_alt
Primož Peterka: V zakonu je šlo, dokler je šlo, zdaj pa ne gre več


Šele na četrtem mestu je pristal legendarni Finec Matti Nykänen (15 %), ki je pred slabima dvema letoma preminil v 56. letu starosti, peti pa je Avstrijec Gregor Schlierenzauer (10 %), ki po številu zmag (53) med elito vodi pred Nykänenom (46). Najboljšo šesterico, med katero ni nobenega Slovenca, je zaokrožil Nemec Sven Hannawald (8 %).

Komentarji: