Zajc: Če hočeš pozimi uživati, moraš poleti trpeti

Manj kot mesec dni po finalu v Planici skakalci že začeli priprave na novo sezono, Goran Janus h kombinatorcem.
Fotografija: Slovenski skakalci se te dni potijo na štadonu v Kranju. FOTO: Tomi Lobar/Delo
Odpri galerijo
Slovenski skakalci se te dni potijo na štadonu v Kranju. FOTO: Tomi Lobar/Delo

Pred skorajda natančno mesecem dni (24. marca) se je s finalom v Planici končala skakalna sezona, zdaj so misli slovenskih reprezentantov že usmerjene v prihodnjo. In ne le misli, tudi telesa, saj so pred tednom dni že začeli priprave na novo sezono, ki se bo končala s svetovnim prvenstvom v poletih v Planici. Tako strokovni štab kot reprezentanca A se jih lotevata v nekoliko spremenjeni zasedbi.

Devet skakalcev se je včeraj na odprtem treningu potilo na kranjskem štadionu, skupaj namreč reprezentanca A, ki zdaj šteje šest članov, ne več pet, in mlada A. Prvo sestavljajo Timi Zajc, Peter Prevc, Domen Prevc, Anže Lanišek, Anže Semenič (in Jernej Damjan, ki pa je manjkal in je še na počitnicah, a že tako ali tako je v navadi, da začenja po svoje in se nato pridruži preostalim), ki so kriterije za elitno ekipo izpolnili skozi svetovni pokal (skupno do 30. mesta) oziroma svetovno prvenstvo (do 15. mesta), medtem ko so v mladi četverici Tilen Bartol, Žiga Jelar, Bor Pavlovčič in Žak Mogel.

Po enomesečnem premoru, ki so ga nekateri izkoristili za potovanje v daljne kraje, nekateri pa so si odpočili doma, so se vsi z velikim zagonom lotili nič kaj prijetnega dela priprav, ko po kratkem dopustu bolijo vse mišice v telesu. A bazične telesne priprave so seveda nuja, da bi bila lahko zima uspešna. »Če hočeš pozimi uživati, moraš poleti trpeti,« pravi najuspešnejši Slovenec minule zime Timi Zajc, ki se bo priprav na novo zimo gotovo lotil drugače, kot se jih je na zadnjo, ko so mu bile zelo pomembne tekme poletne velike nagrade, da si je zagotovil mesto v ekipi za svetovni pokal. Tokrat dvoma o tem seveda ne bo.


Čim več stanovitnih tekmovalcev


A zima je zdaj še zelo daleč. »Ta čas se osredotočam na to, kako bom delal maja, junija, julija, ko sem imel lani največ težav. Resda sem imel lani še maturo, a zdaj se zavedam, da je treba vseskozi delati, če želim vrhunsko sezono. In res si želim, da bi bil redno pri vrhu, da ne bi bilo več nihanj,« pravi Domen Prevc, ki je v tem mesecu dni le kak dan sem ter tja odmislil skoke, sicer pa so mu misli kar redno uhajale k pripravam. Najmlajši od bratov Prevc je sicer znan po nihanjih, izognil se jim ni niti v zadnji sezoni, ki pa jo je začel in končal odlično.

To ne velja za Petra Prevca, ki je prvi del prejšnje zime označil za katastrofalnega, s sklepnim dejanjem pa tudi ni bil najbolj zadovoljen. »Če realno pogledam, sem v Planici še vedno v zraku puščal kar nekaj metrov. Sem pa nov list obrnil že v Willingenu, kjer sem finale druge tekme spremljal s trenerskega stolpa. Lahko sem temeljito razmislil, primerjal svoje skoke s tekmeci in uvidel, da bo treba določene stvari spremeniti. Tu sem začel graditi na novo,« pravi Peter Prevc, ki ima po treh (pod)povprečnih sezonah veliko željo in motivacijo, da bi se vrnil med najboljše skakalce sveta.

Uvodni treningi so sicer nekoliko drugačni kot lani, ko je nova ekipa želela uvesti preveč sprememb naenkrat, zdaj se bo strokovno vodstvo osredotočalo le na posamezne, se bo pa na te bolj temeljito. »Ena teh bo tehnika, saj se želimo približati sodobnemu načinu skakanja,« pojasnjuje glavni trener Gorazd Bertoncelj, ki si želi za novo sezono dobiti številčnejše jedro tekmovalcev s stanovitnimi rezultati, potem ko je bil takšen v zadnji zimi zgolj Zajc.

V strokovnem štabu je prišlo do treh sprememb, saj sta – zaradi zasičenosti – odšla pomočnik Nejc Frank in maser Urban Jarc, ki sta ju zamenjala Robert Hrgota in Žiga Tavčar, prav tako je ekipo zapustil trener in izdelovalec dresov Fred Zoz, ki je dobil boljšo ponudbo na Finskem. Zamenjavo zanj še iščejo.

Do večje spremembe, ki jo je predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo napovedal že na finalu v Planici, pa je prišlo pri nordijskih kombinatorcih. Vodenje reprezentance bo namreč prevzel Goran Janus, tvorec največjih slovenskih skakalnih uspehov.

Preberite še:

Komentarji: