Kranjec se veseli prvih stopničk v sezoni, Hrvati spodbudili Odermatta

Švicar Marco Odermatt in Hrvat Filip Zubčić sta bila na današnjem veleslalomu v Alti Badii razred zase.
Fotografija: Žan Kranjec se je takole veselil tretjega mesta v Alti Badii. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Odpri galerijo
Žan Kranjec se je takole veselil tretjega mesta v Alti Badii. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Na veleslalomu za svetovni pokal v Alti Badii sta bila razred zase Švicar Marco Odermatt in Hrvat Filip Zubčić. Izkazal se je tudi najboljši slovenski alpski smučar Žan Kranjec, ki se je veselil tretjega mesta.

Olimpijski podprvak iz Bukovice pri Vodicah, ki je bil po prvi progi še četrti, se je v finalu prebil med najboljšo trojico in si tako zagotovil prve uvrstitve na zmagovalni oder v tej sezoni. Za zmagovalcem Odermattom je zaostal za 2,26 sekunde, od drugouvrščenega Zubčića pa ga je na koncu ločilo 2,07 sekunde, medtem ko je imel pred četrtouvrščenim Avstrijcem Marcom Schwarzem 28 stotink naskoka. Joan Verdu iz Andore, ki je za Odermattom zaostal za 2,67 sekunde, je s petim mestom dokazal, da njegovo tretje mesto iz Val d'Isera še zdaleč ni bilo naključno.

Marco Odermatt je slavil novo zmago. FOTO: Tiziana Fabi/AFP
Marco Odermatt je slavil novo zmago. FOTO: Tiziana Fabi/AFP

Kranjcu ustreza teren

»S tretjim mestom sem zagotovo zadovoljen, to sem vsakič, ko stopim na stopničke. Še četrtič sem bil tukaj tretji in očitno mi teren ustreza, upam pa, da imam v nogah še kaj več, za kakšno stopnico višje. Samo smučanje je bilo na visoki ravni. Na prvi sem imel nekaj rezerv takoj po štartu, na drugi sem poskušal to izboljšati. Bil sem na meji. Imam pa morda v finalih malce več težav – tudi zaradi slabše proge. Danes sem dobil potrditev, da sem med najboljšimi, zato grem lahko jutri samozavestno v drugo tekmo,« je dejal Kranjec.

Trener Klemen Bergant je dodal: »Danes smo zelo veseli, Žan je naredil maksimum. Odermatt in Zubčić sta bila daleč pred vsemi. Veseli me predvsem to, da je Kranjec odpravil težave z opremo in se lahko osredotoči le na izvedbo. Ima še veliko rezerv, a gremo korak za korakom. Štefan se ni znašel. Trenutno ima težavo prenesti svoje smučanje iz treningov na tekmo, a proga resnično ni bila lahka tudi za največje mojstre.«

Švicarski šampion, ki je 8. oktobra praznoval 26. rojstni dan, je tako slavil še 16. veleslalomsko zmago in skupno 26. v svetovnem pokalu. »Ko sem slišal hrvaške navijače, ki so bili izjemno glasni, sem slutil, da je bil Zubčić zelo hiter,« je po novem podvigu zaupal Odermatt, ki ni imel pripomb nad svojim smučanjem: »Ko zmagaš v takšni konkurenci, ne moreš govoriti o slabem nastopu ali napakah ...«

Naš drugi tekmovalec Štefan Hadalin se z 52. ni uvrstil v finale. Jutri bo v Alti Badii še en veleslalom (10.00 in 13.30).

Preberite še:

Komentarji: