Kopija sobote: na vrhu Kristoffersen, Kranjec slabše na drugi progi

Tudi na današnji veleslalomski preizkušnji za svetovni pokal v Kranjski Gori je bil najhitrejši Norvežan.
Fotografija: Žanu Kranjcu se tudi današnja tekma ni izšla po željah. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Žanu Kranjcu se tudi današnja tekma ni izšla po željah. FOTO: Matej Družnik/Delo

Norvežan Henrik Kristoffersen je zmagovalec tudi drugega veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kranjski Gori. Na nedeljski tekmi je za drugi uspeh v 24 urah premagal Avstrijca Stefana Brennsteinerja (+0,23) in Švicarja Marca Odermatta (+0,27). Edini slovenski tekmovalec Žan Kranjec je na koncu zasedel deseto mesto (+1,37).

Kranjec je bil v soboto na prvi od dveh tekem v Podkorenu prav tako deseti, tako kot danes pa je zmagal Kristoffersen. Danes je imel srebrni olimpijec iz Pekinga po polovici šesto izhodišče, a je nato na drugi progi nekaj izgubil, na koncu pa ponovil sobotni dosežek. Deseto mesto si je danes razdelil z Italijanom Luco de Aliprandinijem.

Norvežanu Kristoffersenu je podkorenska strmina, kot kaže, pisana na kožo, saj je zmagal v obeh veleslalomih. To je njegova četrta zmaga v Kranjski Gori, leta 2019 je prav tako slavil v veleslalomu, leta 2015 pa na slalomski tekmi. Pred desetimi leti je v Kranjski Gori nastopil na svoji prvi tekmi v svetovnem pokalu.

Henrik Kristoffersen med drznim nastopom v Kranjski Gori. FOTO: Matej Družnik/Delo
Henrik Kristoffersen med drznim nastopom v Kranjski Gori. FOTO: Matej Družnik/Delo

Vodilni po prvem nastopu in že dobitnik veleslalomskega kristalnega globusa Odermatt je na drugi progi rahlo nazadoval in na koncu pristal na najnižji stopnički. Čeprav je tretje mesto njegov najslabši dosežek na veleslalomih v tej zimi, si je v Kranjski Gori že pred sklepnim delom sezone v Franciji ob malem veleslalomskem globusu zagotovil tudi veliki kristalni globus kot zmagovalec seštevka sezone svetovnega pokala 2021/22.

Na sporedu so le še štiri posamične tekme v Courchevel/Meribelu od 16. do 20. marca, ki štejejo za razvrstitev v svetovnem pokalu, vendar pa prvi zasledovalec, Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, ne more niti teoretično nadoknaditi točkovne vrzeli do 24-letnega Švicarja. Odermatt ima možnosti za vrhunske dosežke še na treh tekmah v Franciji, smuku, superveleslalomu in veleslalomu, medtem ko Kilde le še na dveh, smuku in superveleslalomu. Razlika med Odermattom, ki ima 1379 točk, in Kildejem, ki ima 1050 točk, znaša za Kildeja nedosegljivih 329 točk.

Marco Odermatt si je ob malem veleslalomskem globusu zagotovil tudi veliki kristalni globus. FOTO: Matej Družnik/Delo
Marco Odermatt si je ob malem veleslalomskem globusu zagotovil tudi veliki kristalni globus. FOTO: Matej Družnik/Delo

Za Odermattom je izjemna sezona. Na Kitajskem je osvojil naslov olimpijskega prvaka v veleslalomu, v Kranjski Gori pa kot najboljši veleslalomist sezone veleslalomski seštevek ter še skupni seštevek. Hkrati je postal prvi Švicar v moški konkurenci z velikim kristalnim globusom po 12 letih. Pred Odermattom je leta 2010 veliki kristalni globus osvojil Carlo Janka. Odermatt je prišel do prvih dveh globusov v karieri.

Edini slovenski predstavnik na Vitrancu z nastopom ni bil zadovoljen. Na prvi progi je s številko 12 imel na šestem mestu 71 stotink zaostanka za vodilnim, a se mu finalni napad ni izšel po načrtih. Na hitri progi, na kateri je bilo treba pokazati pogum, kot se je po tekmi poudaril Kristoffersen, ni razvil prave hitrosti in je že ob prihodu v cilj zaostal za stopničkami.

Navijači so tudi tokrat glasno spodbujali našega srebrnega olimpijca. FOTO: Matej Družnik/Delo
Navijači so tudi tokrat glasno spodbujali našega srebrnega olimpijca. FOTO: Matej Družnik/Delo

»Želel sem doseči boljše rezultate. Če včeraj morda ni bilo vse OK, sem danes dal vse od sebe tudi na drugi progi. Mogoče je bila kakšna napaka preveč, a glede pristopa si nimam česa očitati. Vseeno pa danes in včeraj nisem imel hitrosti za zmagovalni oder,« je ocenil Kranjec.

Glavni trener slovenske moške ekipe za tehnični disciplini Klemen Bergant je bil z njegovim nastopom bolj zadovoljen kot v soboto: »Na drugi progi, ki je bila postavljena zelo hitro, se je dobro znašel. Imel je eno napako, ki mu je vzela veliko časa. Vseeno se je tekme lotil pravilno. S tremi nastopi tega vikend sem zadovoljen, včeraj pa bi moral v drugo smučati bolje.«

Kranjec si je kot deseti veleslalomist sezone priboril nastop na finalnem veleslalomu sezone 19. t. m. v Meribelu. V Franciji bodo od Slovencev nastopili še Ilka Štuhec, Martin Čater in Boštjan Kline v smuku, Ana Bucik v slalomu in veleslalomu in Andreja Slokar v slalomu.

Preberite še:

Komentarji: