Zmaga Petra Prevca v Lillehammerju

Slovenski as po sušnih treh letih spet skočil na najvišjo stopnico odra za najboljše smučarske skakalce na svetu.
Fotografija: Peter Prevc ni skrival zadovoljstva po podvigu v Lillehammerju. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Peter Prevc ni skrival zadovoljstva po podvigu v Lillehammerju. FOTO: AFP

Ljubljana – Slovenski skakalni as Peter Prevc je po treh sušnih letih spet okusil slast zmage v svetovnem pokalu. S skokoma, dolgima 132 in 125,5 metra, je bil najboljši na prvi tekmi v Lillehammerju. Skupno je to njegova 23. zmaga med svetovno elito, prva po Saporu 11. februarja leta 2017.

Po uvodni seriji je bil Peter Prevc še četrti, v finalu pa se je v težjih razmerah zavihtel na najvišjo stopnico odra za najboljše skakalce na svetu. Na koncu je na preizkušnji, ki so jo izpeljali namesto včerajšnje odpadle iz Osla, za pičle 0,4 točke ugnal Nemca Markusa Eisenbichlerja (138 m in 120,5 m), ki je po prvem »polčasu« še vodil. Tretji je bil z zaostankom poldruge točke Eisenbichlerjev rojak Stephan Leyhe (130 m in 133 m).

Petrov podvig je z 11. mestom dopolnil Anže Lanišek (128 m in 134 m), točke za svetovni pokal pa sta si od peterice Slovencev priskakala tudi Žiga Jelar (123 m in 133 m) in Timi Zajc (129 m in 130,5 m), ki sta pristala na 20. oziroma 22. mestu. Domen Prevc (108 m) je tekmo končal na zadnjem, 50. mestu.

»Po dolgem času mi je uspelo narediti dva vrhunska skoka na tekmi. Morda je pomagalo, da sem že na treningu skočil daleč in sem potem lahko šel z malo več sproščenosti, samozaupanja v prvo serijo. Uspelo mi je odriniti pravočasno, nisem zamudil, tako kot v Oslu. Vse se je zelo dobro pokrilo. Razmere so bile težke. Zelo lepo je stopiti na zmagovalni oder, na najvišji del le tega in poslušati slovensko himno,« je bil nasmejan Peter.

Najstarejšemu od bratov Prevc je kazalo dobro že po prvi seriji, ko je z Norvežanom Robertom Johanssonom delil četrto mesto. Eisenbichler je imel po uvodni seriji že več kot 10 točk naskoka pred Petrom. Poljak Kamil Stoch (135 m) je na drugem mestu zaostajal za 3,9 točke, Japonec Rjoju Kobajaši na tretjem (135,5 m) pa za 7,4 točke. Njegova prednost pred Prevcem in Johanssonom je bila natančno tri točke. Drugi Slovenci so bili po prvem »polčasu« uvrščeni takole: 17. Anže Lanišek, 23. Timi Zajc in 27. Žiga Jelar.

Jutri bo v Lillehammerju še ena tekma (17.00), ki jo bodo izpeljali po kvalifikacijah.

Preberite še:

Komentarji: