Znan vzrok Nykänenove smrti

Legendarnemu finskemu smučarskemu skakalcu bodo v Jyväskyläju postavili spomenik in pripravili spominski koncert.
Fotografija: Od Mattija Nykänena so se poslovili na pogrebu 2. marca v Jyväskyläju. Na fotografiji njegova žena Pia, mati Vieno ter sestri Päivi in Tuija. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Od Mattija Nykänena so se poslovili na pogrebu 2. marca v Jyväskyläju. Na fotografiji njegova žena Pia, mati Vieno ter sestri Päivi in Tuija. FOTO: Reuters

Ljubljana – Ko je legendarni finski smučarski skakalec Matti Ensio Nykänen 4. februarja letos v Lappeenranti za vedno zaspal v naročju svoje žene Pie, njegovi najbližji niso razkrili, zakaj je pravzaprav preminil v 56. letu starosti. Po več mesecih so molk prekinile njegova mati Vieno ter sestri Päivi in Tuija, ki so v pogovoru za finski časnik Ilta Sanomat zaupale vzrok Mattijeve prezgodnje smrti.

»Ker se v javnosti pojavljajo različna ugibanja in namigovanja, je čas, da povemo, da je Matti umrl zaradi pankreatitisa (vnetje trebušne slinavke),« so Nykänenove najbližje sorodnice razkrile ob grobu enega od najboljših smučarskih skakalcev v zgodovini tega športa na starem pokopališču v Jyväskyläju. Ob tem kaže omeniti, da njegov nagrobnik po novem krasijo tudi olimpijski krogi.

Matti Nykänen je za mnoge najboljši smučarski skakalec v zgodovini. FOTO: AFP
Matti Nykänen je za mnoge najboljši smučarski skakalec v zgodovini. FOTO: AFP


Dobitniku treh posamičnih zlatih lovorik z olimpijskih iger v Sarajevu 1984 in Calgaryju 1988, ki je v smučarskih skokih osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, bodo v Jyväskyläju postavili tudi spomenik. Za nameček mu bodo v rojstnem kraju pripravili tudi spominski koncert, najverjetneje 17. julija, kar je Mattijev rojstni datum. »Zagotovo si ga bomo ogledale. To bi bila tudi Mattijeva želja,« so skoraj v en glas dejale Vieno, Päivi in Tuija.

Nykänenova mati je ob tem še pripomnila, da nikoli ne bo pozabila, da je bil na sinovem pogrebu tudi njegov nekdanji nemški veliki tekmec Jens Weißflog. »To je bilo nekaj posebnega. Zagotovo to veliko pomeni tudi Mattiju, ki nas opazuje tam nekje zgoraj v nebesih,« je še poudarila Vieno Nykänen.

 

Preberite še:

Komentarji: