Akbar al Baker

Profil: Novi šef sveta guvernerjev IATA je spet izrekel nekaj, za kar mu je bilo žal
Fotografija: Prvak Qatar Airwaysa težko brzda jezik. Foto Reuters
Odpri galerijo
Prvak Qatar Airwaysa težko brzda jezik. Foto Reuters

Novi predsednik sveta guvernerjev letalskega združenja IATA in vodja letalskega prevoznika Qatar Airways je pred kratkim izjavil, da je njegova služba pretežka za ženske. Zdaj se opravičuje za svojo izjavo in trdi, da je vedno spodbujal zaposlovanje žensk na višjih položajih v svoji letalski družbi.

Katarski poslovnež Akbar al Baker je po študiju ekonomije na Sydenhamovem kolidžu v Indiji sprva vodil državni turistični urad v Katarju, nato je več let uspešno deloval na katarskem direktoratu za civilno letalstvo. Leta 1997 je postal izvršni direktor katarske državne letalske družbe Qatar Airways in ostal na tem položaju vse do danes. Baker je več let nadziral gradnjo katarskega mednarodnega letališča Hamad, ki so ga odprli leta 2014 ter je postal najpomembnejše letališče v državi in domače letališče družbe Qatar Airways. Baker je znan po tem, da se odkrito pogovarja z novinarji in večkrat zelo lahkomiselno pove kaj takega, za kar mu je potem žal. Pred letom dni je, denimo, izjavil, da so ameriške stevardese »prave babice« v primerjavi s stevardesami v družbi Qatar Airways, kjer je povprečna starost stevardes 26 let. Za izjavo se je nato pisno opravičil predsednici sindikata ameriških stevardes in zatrjeval, da ni hotel nikogar užaliti.

Prejšnji teden je Baker postal novi predsednik sveta guvernerjev mednarodnega združenja letalskih prevoznikov IATA, v katero je včlanjenih približno 290 letalskih prevoznikov z vsega sveta. Baker je samo nekaj trenutkov za tem, ko je zasedel pomemben položaj v združenju IATA, vzbudil veliko pozornosti v javnosti, ko je izjavil, da mora družbo Qatar Airways voditi moški zaradi posebno težkih izzivov, s katerimi se ženske ne morejo spoprijeti. Pozneje je sicer povedal, da se je samo šalil, vendar je bilo že prepozno, saj se je v medijih hitro razširila novica o izjavi novega predsednika sveta guvernerjev letalskega združenja, ki ima v svojem 31-članskem svetu guvernerjev samo dve ženski. Iz podatkov, ki jih zbira združenje IATA, lahko še izvemo, da samo tri odstotke položajev izvršnih direktorjev v letalskih družbah po vsem svetu zasedajo ženske.

Baker se je kmalu zatem javno opravičil tudi za to svojo izjavo in dodal, da si je vedno prizadeval, da bi se v družbi Qatar Airways na višjih položajih uveljavilo čim več žensk, saj v družbi delajo številne pilotke, poleg tega je med osebjem družbe zaposleno več kakor 33 odstotkov žensk. Baker je zato prepričan, da v družbi Qatar Airways pod njegovim vodstvom ni mogoče govoriti o neenaki zastopanosti spolov. Povedal je še, da ne bi imel nič proti temu, če bi družbo Qatar Airways vodila ženska, in dodal, da so mediji preveč napihnili njegovo izjavo.

Komentarji: