Analitiki kljub pritiskom na cene nafte še ne pričakujejo večjih sprememb

Trg surovin: Vzroki za rast cen nafte so nestabilnost, povpraševanje, napoved omejevanja ponudbe ...
Fotografija: nafta jpg
Odpri galerijo
nafta jpg

V zadnjih štirih tednih se je cena nafte znamke WTI zvišala za skoraj 19 odstotkov. Nafta znamke Brent se je prav tako podražila, vendar je bila rast cen nekoliko nižja, in sicer 12-odstotna. Nihajnost dnevnih gibanj cen nafte, ki se je opazno znižala v prvi polovici letošnjega leta, raste že od konca maja in je trenutno blizu povprečja v zadnjih petih letih.

Pomemben vzrok za rast cen nafte je povečana geopolitična nestabilnost na Srednjem Vzhodu. Pred mesecem dni smo bili priča napadom na dva naftna tankerja v Omanskem zalivu blizu Hormuške ožine. Ameriški predsednik Trump je za napade obtožil Iran, ki pa je obtožbe zavrnil. To ni bil prvi napad na tankerje, saj so bile že maja napadene štirje ladje.


Incidenti se vrstijo


Le malo za junijskimi napadi na tankerje, ki so prevažali surovo nafto, je sledil nov incident. Iranska vojska je sestrelila ameriško brezpilotno letalo. Iran trdi, da je bilo brezpilotno letalo na prepovedanem območju, medtem ko se ZDA s tem ne strinjajo. Kot odgovor na ta incident je predsednik Trump najprej odobril vojaški napad na Iran, a ga je kmalu zatem preklical.

Pred kratkim je predsednik Trump tudi izjavil, da Iran že dolgo krši jedrski sporazum iz leta 2015, in obljubil, da bodo ZDA uvedle nove sankcije. Iran je pred nekaj dnevi sporočil, da je obogatel uran na 4,5 odstotka, kar je nad mejo, ki je bila določena v sporazumu, vendar ni dokazov, da je Iran kršil dogovor pred tem. ZDA pa so od jedrskega sporazuma z Iranom odstopile leta 2018.

Iranska stran je bila udeležena tudi v incidentu, ko so njihova vojaška plovila poskušala ustaviti britanski naftni tanker, pri čemer je na pomoč tankerju prišla britanska vojaška ladja. En teden pred tem pa je britanska Kraljeva mornarica pomagala gibraltarskim oblastem ustaviti iranski tanker, ki naj bi v Sirijo prevažal nafto.


Ponudba nafte se bo skrčila


Med pomembnejšimi novicami velja omeniti odločitev držav članic Opeca ter Rusije o nadaljevanju politike omejevanja črpanja nafte. Odziv trga na omenjeno novico je bil mešan, kar je lahko znak, da vlagatelji verjamejo, da manjšo ponudbo nafte s strani Opeca ter Rusije lahko nadomestijo proizvajalci iz ZDA, Kanade, Brazilije in Norveške.

Med pozitivnimi novicami za trg nafte je bila objava podatkov o ameriških zalogah nafte, ki so se prejšnji teden zmanjšale za 9,5 milijona 159-litrskih sodov. Zaloge padajo že četrti teden zapored in so trenutno na najnižji ravni v zadnjih treh mesecih. Med ključnimi vzroki je rast povpraševanja rafinerij, ki je višja od rasti proizvodnje. Bloombergova anketa razkriva, da so analitiki pričakovali zmanjšanje zalog v višini 2,9 milijona sodov.


Nazadnje pa še vreme ...


Med dejavniki, ki so v zadnjem času vplivali na gibanje cen črnega zlata, je gotovo tudi neurje v Mehiškem zalivu. Obstaja namreč nezanemarljivo tveganje, da bo neurje preraslo v hurikan. Tako nekatera naftna podjetja, med katerimi so, na primer Royal Dutch Shell, Exxon, BP in Chevron, že evakuirajo svoje zaposlene z naftnih ploščadi v Mehiškem zalivu. Nafta s tega območja predstavlja 16 odstotkov celotne proizvodnje ameriške nafte, dnevna proizvodnja nafte v Mehiškem zalivu pa se je že zmanjšala za 600.000 sodov oziroma za skoraj tretjino.

Čeprav je več dejavnikov, ki pozitivno vplivajo na rast cen nafte, analitiki ne pričakujejo hitrega draženja nafte v drugi polovici leta. Eden od ključnih vzrokov so skrbi glede prihodnje gospodarske rasti, kar bi lahko zaviralo povpraševanje po nafti.

Komentarji: